Toc Toc: Ένα έργο για την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Toc Toc: Ένα έργο για την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Το διάσημο θεατρικό έργο του Laurent Baffie, Toc Toc, παίζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια και έγινε ευρύτερα γνωστό μέσω του Netflix. Η υπόθεση έχει να κάνει με έξι ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΤOC) ή αλλιώς στα Αγγλικά Οbsessive Compulsive Disorder (OCD) και έχουν κλείσει ραντεβού με έναν από τους καλύτερους ψυχιάτρους, που υπόσχεται να τους κάνει καλά.

Οι ασθενείς πάνε στο ραντεβού αλλά εκείνος… λείπει και έτσι τον περιμένουν στο σαλόνι του. Κατά τη διάρκεια της αναμονής, οι ασθενείς αρχίζουν να γνωρίζονται μεταξύ τους και να ξετυλίγουν… τους ψυχαναγκασμούς τους.

Ο κάθε ένας από αυτούς πάσχει από κάτι διαφορετικό:
 •  Ο Federico που βωμολοχεί ασύστολα, πάσχει από το σύνδρομο Gilles de la Tourette.
 • O Emilio, ένας ταξιτζής που πάσχει από αριθμομανία και μανία συγκέντρωσης αντικειμένων.
 • H Bianca, που πλένει μονίμως τα χέρια της, πάσχει από μικροβιοφοβία και τρέμει τις ασθένειες.
 • Η Ana Maria, θέλει συνεχώς να ελέγχει αν έχει κλειδώσει την πόρτα του σπιτιού της
 • Η γυμνάστρια Lilly, επαναλαμβάνει κάθε της έκφραση δυο φορές, πάσχει από ηχολαλία
 • Ο Oto λατρεύει τη συμμετρία και την τάξη αλλά δεν περπατάει πάνω σε γραμμές.

Το έργο αντιμετωπίζει με χιούμορ την κατάσταση, περνώντας θετικά νοήματα στον κόσμο αλλά κυρίως στα άτομα που πάσχουν. Ειδικότερα, εξηγεί τις εμμονές και τονίζει πόσο μεγάλο εμπόδιο αποτελούν για την καθημερινότητα τους. 

TOC TOC
Τι  ακριβώς είναι ψυχαναγκαστική διαταραχή;

Η ψυχαναγκαστική διαταραχή (Obsessive-Compulsive Disorder – OCD) είναι μια κοινή και χρόνια διαταραχή, στην οποία ένα άτομο έχει ανεξέλεγκτες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις (ιδεοληψίες) και συμπεριφορές (ψυχαναγκασμούς) που το κάνουν να έχει την ανάγκη να τις επαναλαμβάνει ξανά και ξανά. Αυτές οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί είναι που δίνουν στην συγκεκριμένη ψυχική πάθηση και την ονομασία Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ).

Τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να έχουν εμμονές, καταναγκασμούς, ή και τα δύο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής τους, όπως η εργασία, το σχολείο και οι προσωπικές τους σχέσεις. Οι εμμονές είναι επαναλαμβανόμενες σκέψεις, ορμές, ή νοητικές εικόνες, που προκαλούν άγχος στο άτομο.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
 • Φόβος μόλυνσης ή φόβος για μικρόβια
 • Ανεπιθύμητες, απαγορευμένες, ή ταμπού σκέψεις, που αφορούν το φύλο, τη θρησκεία και την σωματική ακεραιότητα
 • Επιθετικές σκέψεις απέναντι στους άλλους ή στον εαυτό του
 • Το να πρέπει να διατηρεί τα αντικείμενα σε συμμετρική ή “τέλεια” διάταξη
 • Όταν επανειλημμένα ελέγχει κάποια πράγματα, όπως ο κατ’ επανάληψη έλεγχος για το αν μια πόρτα είναι κλειδωμένη, ή για το αν ο φούρνος/θερμοσίφωνας είναι εκτός λειτουργίας

Το θεατρικό έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να κάνει γνωστή την ύπαρξη ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών.

Το συγκεκριμένο έργο, έχει έρθει και στην Ελλάδα, αρχικά το 2013 και το 2017 στο θέατρο ΗΒΗ, με τους Κ. Σπυρόπουλο, Π. Λαγούτη, Σ. Ζανίνου, Ζ. Ντάνια σε σκηνοθεσία (το 2017) του Γ. Μουρίκη. Η ταινία προβλήθηκε αρχικά στους Ισπανικούς κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 2017, και το καλοκαίρι του 2018 ως μέρος του Cine de Verano στην Σεβίλλη της Ισπανίας

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.