fbpx

Έχουμε μεγαλώσει σε μία κοινωνία πίστης και φόβου της αρνητικής ενέργειας. Από μικρά παιδιά ακούμε για τη βασκανία, το «κακό» το μάτι, φοράμε ματάκια για φυλακτό και μαθαίνουμε να «ξεματιάζουμε» για να καθαρίσουμε από την αρνητική ενέργεια. Η πίστη στην αρνητική ενέργεια προέρχεται από αρχαιοτάτους χρόνους και απαντάται στους περισσότερους πολιτισμούς του κόσμου.  

Υπάρχει όμως αυτό που λέμε αρνητική ενέργεια; 

Η ενέργεια από μόνη της δεν είναι ούτε θετική, ούτε αρνητική, αλλά ουδέτερη. Αυτό που θα της δώσει τον αντίστοιχα θετικό ή αρνητικό χαρακτηρισμό, δεν είναι άλλο από την δύναμη της σκέψης μας, της ερμηνείας μας και της πίστης μας επί αυτής. 

Ελένη Φλέρη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ελένη Φλέρη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Έχουμε την ικανότητα να συλλαμβάνουμε ερεθίσματα από το περιβάλλον μας μέσα από όλα τα κέντρα των αισθήσεων μας και να τα επεξεργαζόμαστε υποσυνείδητα με τεράστια ταχύτητα, τόσο μεγάλη, που δε αντιλαμβανόμαστε καν ότι συμβαίνει αυτή η διεργασία. Έτσι, όταν για παράδειγμα δω έναν άνθρωπο να με κοιτάει περίεργα, ερμηνεύω το βλέμμα του, τη γλώσσα σώματος του με βάση το σύστημα πεποιθήσεων μου και ενεργοποιείται η αντίστοιχη πληροφορία ότι θα με ματιάσει, που σημαίνει για εμένα π.χ. θα έχω πονοκέφαλο και λίγη ώρα μόνο μετά, όντως, κατά πάσα πιθανότητα θα έχω πονοκέφαλο. 

Δεν έχουμε λοιπόν επίγνωση, ότι δεν ήταν ο άνθρωπος που μας μάτιασε, αλλά η υποσυνείδητη διεργασία πως ο τρόπος που μας κοιτάει σημαίνει ότι θα μας ματιάσει και θα έχουμε τα συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαμε συνδέσει με το «μάτι». Ανεξάρτητα λοιπόν της καλής ή της κακής πρόθεσης του άλλου ανθρώπου, είναι η δική μας πίστη στην ερμηνεία μας, που ενεργοποίησε το γεγονός. Όλη η διαδικασία λειτουργεί ανάδρομα, από μέσα προς τα έξω. Αυτό είναι το φαινόμενο της αυθυποβολής. 

Placebo & nocebo

placebo nocebo

Είναι ευρέως γνωστό το φαινόμενο placebo, το οποίο έχει ερευνηθεί εκτενώς και επιστημονικά, όπου ένας άνθρωπος μπορεί να εφαρμόσει την δύναμη της πίστης του σε κάτι, όπως π.χ. σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, και να βιώσει θεαματικά θεραπευτικά αποτελέσματα, παρότι το σκεύασμα αυτό μπορεί να είναι απλά χαπάκια ζάχαρης. Το αντίθετο αλλά λιγότερο γνωστό του, είναι το φαινόμενο nocebo, όπου μπορεί κάποιος να πιστέψει κάτι αρνητικά προσκείμενο σε αυτόν, να αυθυποβληθεί δηλαδή αρνητικά και να βιώσει τα αποτελέσματα της σκέψης του. Έτσι δεν μας βλάπτει ποτέ η «αρνητική ενέργεια», αλλά η πίστη που εναποθέτουμε επί αυτής. 

Οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορεί να είναι είτε ατομικές, είτε συλλογικές και να εμποτίζουν έναν άνθρωπο, έναν τόπο, ένα γεγονός, δημιουργώντας μας ασύμφωνα συναισθήματα, αισθήσεις και συμπτώματα, καθώς ο νους μας έχει πάντα την τάση να επιβεβαιώνει όσα πιστεύει, ως αυτοεκλπηρούμενες προφητείες.  

Η μαύρη γάτα, είναι απλά μία γάτα, για κάποιον όμως που πιστεύει ότι η μαύρη γάτα φέρνει γρουσουζιά, μόλις την δει θα ταραχθεί, θα περιμένει κάτι κακό να του συμβεί και κατά πάσα πιθανότητα θα βιώσει όντως κάτι αρνητικό. Αυτό που δεν κατάλαβε είναι ότι δεν έφταιγε ποτέ η γάτα αλλά αυτό που πίστευε ότι σημαίνει η μαύρη γάτα. Αντίστοιχα, ένα σπίτι είναι απλά ένα σπίτι, αν όμως το έχω συνδυάσει με ένα άσχημο γεγονός, θα αισθάνομαι αρνητικά σε αυτό. Το συναίσθημα υπάρχει, απλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ενέργεια του σπιτιού, αλλά με την υποσυνείδητη πεποίθηση μου για αυτό. 

Είναι αρκετά σύνηθες και βολικό να πιστεύουμε ότι «φταίει», ευθύνεται κάποιος ή κάτι έξω από εμάς, αλλά αυτό δεν είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως έχουμε την ικανότητα να μετασχηματίσουμε όλες τις ενέργειες κατά βούληση, αλλάζοντας αυτό που πιστεύουμε. Αναλαμβάνοντας εσωτερικά την ευθύνη  της σκέψης μας, επανασυνδεόμαστε με την αληθινή μας δύναμη, στρέφοντας την πίστη μας, το τι πιστεύουμε δηλαδή, κατά βούληση προς την ευμάρεια μας. 

αρνητικής ενέργειας

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο εργαλεία για να παραμείνουμε απρόσβλητοι από την υποτιθέμενη «αρνητική ενέργεια», από τα συμπτώματα δηλαδή της ίδιας μας της σκέψης. Το εργαλείο της Αμφισβήτησης και το φαινόμενο PlaceboΜπορούμε πρώτον λοιπόν να αμφισβητούμε αυτά που πιστεύουμε, τις σκέψεις που μας κάνουν να νιώθουμε αρνητικά, να αμφισβητήσουμε την ίδια την πεποίθηση ότι κάποιος μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά ενεργειακά π.χ. γάτος, άνθρωπος, ψαλίδι ή τόπος.  Και έπειτα να χρησιμοποιήσουμε θετικά την δύναμη της πίστης μας, το γνωστό φαινόμενο Placebo, δημιουργώντας και πιστεύοντας σκέψεις που μας εξυπηρετούν, όπως π.χ. ο μαύρος γάτος είναι ευτυχία, αυτό το σπίτι ομορφαίνει με την αγάπη μου, είμαι προστατευμένος/η από όλες τις εξωτερικές ενέργειες, η θετικότητα μου διαλύει κάθε αρνητισμό κλπ. 

Έτσι θα αποκτήσουμε έλεγχο επί της «έκφρασης» της ενέργειας στη ζωή μας και θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε σε όλες τις περιπτώσεις με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμα και αν αισθανθείτε κάπου ή με κάποιον λοιπόν αρνητικά, δείτε το σας ευκαιρία να δείτε τις σκέφτεστε, τι πιστεύετε, να το αμφισβητήσετε και να το αλλάξετε, να το στρέψετε προς όφελος σας. Αλλάζοντας την σκέψη σας, αλλάζετε τα συναισθήματα σας, την βιοχημεία σας, τις αντιδράσεις σας, τις σχέσεις σας, την ζωή σας, όλη σας την Ενέργεια. 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.