Γελωτοθεραπεία: Ψυχική ισορροπία, πνευματική ανάταση και δεν κάνουμε καθόλου πλάκα…

Γελωτοθεραπεία: Ψυχική ισορροπία, πνευματική ανάταση και δεν κάνουμε καθόλου πλάκα…

Έχετε παρατηρήσει πόσες φορές την ημέρα γελάτε; Αν είστε ένας μέσος ενήλικας το πιο πιθανό είναι να γελάτε 15 – 20 φορές την ημέρα, ενώ τα μικρά παιδιά ξεπερνούν τις 280! Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως κατά την ενηλικίωση μας χάνουμε αρκετές στιγμές χαράς.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ιορδανίδη

Τι είναι το γέλιο

Το γέλιο είναι η φυσική μας αντίδραση ύστερα από κάποια εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το γαργαλητό ή από κάτι που είδαμε και θεωρήσαμε αστείο. Το γέλιο είναι μεταδοτικό και δίνει ένα ανάλαφρο vibe στις συζητήσεις, ενώ δημιουργεί οικειότητα. Επίσης χαρίζει μακροζωία, προλαμβάνει τις ασθένειες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα και καίει θερμίδες. Η χρήση του γέλιου ως θεραπευτικό μέσο ονομάζεται γελωτοθεραπεία.

Η γελωτοθεραπεύτρια, Ηλιάνα Κυνηγοπούλου μιλά στο health4u, για τη δύναμη του γέλιου, τον χώρο Be Alive Ευ Ζην Γελώντας που έχει ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη και μετρά 11 χρόνια, για την υπνοθεραπεία αλλά και για την εξελιγμένη μέθοδο της κοσμοενεργειακής θεραπείας.

«Στον χώρο Ευ Ζην Γελώντας γίνονται, προσωπικές και ομαδικές συνεδρίες, εκδηλώσεις, ομιλίες. Είναι ένας χώρος όπου ο άνθρωπος που έρχεται θα ασχοληθεί με τον εαυτό του, θα αναγνωρίσει  αυτά που χρειάζονται για να βελτιώσει τη ζωή του και να μάθει τρόπους και εργαλεία για την αυτό-ίαση , τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή του. Θα αναγνωρίσει  τα  ταλέντα του, τις αξίες του και θα προχωρήσει στη ζωή του. Πρωταρχικό σχέδιο είναι η κατανόηση της Θετικής Ψυχολογίας από όλους, η εκμάθηση τεχνικών και μεθόδων που να μπορούν να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, καθώς και η γνώση της Αυτοθεραπείας», λέει η Ηλ. Κυνηγοπούλου.

γελάτε

Πως λειτουργεί ένα μάθημα γέλιου

«Τα μαθήματα σε ομάδα έχουν την δυναμική και υποστήριξη των ανθρώπων που συμμετέχουν, κάνουμε ασκήσεις γέλιου, παιχνίδια, διατάσεις για το σώμα και ασκήσεις αναπνοών, δουλεύουμε ολιστικά το σώμα και τον νου με οραματικό διαλογισμό και βαθειά χαλάρωση. Αλλάζουμε τις περιοριστικές  πεποιθήσεις και τις δυσκολίες μας με ευχάριστο τρόπο χωρίς χιούμορ, ανέκδοτα αστείες γκριμάτσες ή αστεία ρούχα.

Οι ασκήσεις γέλιου είναι απλές, με τον τρόπο που γελάνε τα παιδιά, και τις κάνουμε παίζοντας  σαν να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε ατομικό επίπεδο».

Όσο για τα αποτελέσματα της θεραπείας και το feedback που λαμβάνει από τους ασκούμενους απαντά πως ο κόσμος πλέον δεν έχει αντιστάσεις αλλά και αν έχει μετά από 2-3 μαθήματα, θα καμφθούν.

Τα οφέλη του γέλιου στον οργανισμό

Πέρα από τις θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία μας το γέλιο προσφέρει πολλά οφέλη και στον οργανισμό μας: «Βελτιώνει την αναπνοή, οξυγονώνεται ο εγκέφαλος και το σώμα λόγω του ότι όταν γελάμε αναπνέουμε θέλουμε δε θέλουμε. Γίνεται ένα μασάζ στα εσωτερικά μας όργανα με τη σύσπαση των μυών. Δουλεύουν 400 μύες στο σώμα και 11 στο πρόσωπο οπότε γίνεται αναζωογόνηση όλων των ιστών και των κυττάρων μας, επίσης ισορροπεί τον καρδιακό ρυθμό, την πίεση και επιδρά στο ανοσοποιητικό».

γελάτε

«Πέτα ψηλά με τα δικά σου φτερά»

Ένα από τα κύρια αποτελέσματα όμως της γελωτοθεραπείας είναι ότι απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας. Αυτό μας κάνει να θέλουμε να γελάσουμε και να ξαναγελάσουμε και να έρθουμε σε επαφή με το συναίσθημα της χαράς που είναι από τα πιο βασικά συναισθήματα. «Θα νιώσουμε τη χαρά χωρίς να περιμένουμε κάποιον άλλον να μας κάνει να χαρούμε, να είμαστε η πηγή της χαράς εμείς οι ίδιοι».

Παράλληλα, συμπληρώνει πως η γελωτοθεραπεία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, σε νοσοκομεία, σε ευπαθείς ομάδες, σε ηλικιωμένους, σε γηροκομεία αλλά και σε καρκινοπαθείς γιατί τα οφέλη είναι εξαιρετικά τόσο για τη ψυχή και το νου όσο και για το σώμα. «Οι ασκήσεις γέλιου μειώνουν τη λήψη των φαρμάκων για τον πόνο κατά 20 με 25 %».

Τι θεραπεύει η Κοσμοενεργειακή θεραπεία

Η Κοσμοενεργειακή Θεραπεία είναι μια φυσική μέθοδος για την θεραπεία στο φυσικό συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο του ανθρώπου και σε ότι αφορά την προσωπική του βελτίωση. Χρησιμοποιούμε την πληροφοριακή σύσταση του Σύμπαντος, τις συχνότητες της ενέργειας. Η λειτουργία της βασίζεται στην κβαντική φυσική και το κβαντικό πεδίο, και ο φάκελός της βρίσκεται για έγκριση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα αποτελέσματά της αποδεικνύονται επιστημονικά και είναι πολύ γρήγορα ορατά στον ψυχικό και φυσικό μας κόσμο. «Χρησιμοποιούμε τις συχνότητες που υπάρχουν στο ενεργειακό πεδίο για να βελτιώσουμε τα μπλοκαρίσματα και τις δυσκολίες που δημιουργούνται στο ψυχικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο. Είναι μια πολύ εξελιγμένη μέθοδος η οποία βασίζεται και αυτή στη γνώση των ανατολικών φιλοσοφιών».

Αποκαθιστά ένα κοινό κρυολόγημα, γυναικολογικά θέματα, πόνους και κακώσεις του ερειστικού συστήματος, θέματα του νευρικού συστήματος, του ανοσοποιητικού, αιματολογικά, έως αυτό-άνοσα νοσήματα και νοσήματα του ψυχισμού.

Ψυχολογικά οφέλη

Δημιουργεί στον άνθρωπο ένα πλέγμα προστασίας από κάθε αρνητική επιρροή και έτσι του επιτρέπει να πραγματώνει τους στόχους του με μοναδική ευκολία. Τον στηρίζει και τον βοήθα να αναλάβει δράση για τον εαυτό του ώστε να ζήσει τη ζωή του όπως εκείνος θέλει.

Από την εγκοίμηση στην υπνοθεραπεία

Η υπνοθεραπεία, όπως εξηγεί στο health4u η γελωτοθεραπεύτρια: «Είναι μία αρχαιότατη μέθοδος που χρησιμοποιούταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Είναι ένας τρόπος για να επιδράσει ο θεραπευτής σε συνεργασία με τον θεραπευμένο στον ασυνείδητο νου όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες και οι πεποιθήσεις που τον αφορούν. Έτσι λοιπόν με την υπνοθεραπεία μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε πάρα πολλά επίπεδα που αφορούν τον άνθρωπο αλλάζοντας  τις περιοριστικές πεποιθήσεις με κάτι καινούριο».

Σήμερα χρησιμοποιείται για την θεραπεία του άγχους, για την αυπνία ακόμα και για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ζούμε. Ωστόσο, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στους εθισμούς, η ίδια ασχολείται με την πολυφαγία ή ολιγοφαγία και τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο χώρος του Be Alive – Ευ Ζην Γελώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διατίθεται για ομιλίες, σεμινάρια και εργαστήρια.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.