Ανοίγει σήμερα (12/2), στις 6.00 το απόγευμα, η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες, ποσοστό 3,9% του πληθυσμού, και έχουν ήδη παραληφθεί οι πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Στόχος για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Ήδη, από τις 10/2 έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών, που θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, 45.000 δόσεις του οποίου έχουν φτάσει στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμοί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα γίνονται παράλληλα με αυτούς των πολιτών ηλικίας 80-84 ετών.

Ενεργοποίηση 750 εμβολιαστικών κέντρων

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79 ετών, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι αυτή είναι σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Οδηγίες για την πλατφόρμα των ραντεβού

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την επιδημία και το σχέδιο εμβολιασμού υπενθύμισε τους τρόπους των ραντεβού, λέγοντας ότι, αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρθει αυτόματα μήνυμα στο κινητό του. Εκείνος, με τη σειρά του, θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν το αποδεχτεί ή δεν το επιβεβαιώσει, δεν χάνει τη σειρά του, αλλά μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του.

Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού. Επίσης, μπορεί να κλείσει ραντεβού στα φαρμακεία ή τα ΚΕΠ. Εξήγησε ότι ο πολίτης μπορεί να ακυρώσει το ραντεβού του, αλλά σε χρονικό διάστημα 72 ώρες πριν από αυτό. Τέλος, αν δεν προσέλθει στο ραντεβού, μπορεί να ξανακλείσει άλλο, αλλά μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας.