fbpx
Πυρκαγιές 2021 – Οι επιπτώσεις στην υγεία και μέτρα προστασίας

Πυρκαγιές 2021 – Οι επιπτώσεις στην υγεία και μέτρα προστασίας

Πυρκαγιές 2021, ανυπολόγιστη ζημία, τόσο στη φύση όσο και στην υγεία των ανθρώπων. Ο πνευμονολόγος Ισίδωρος Νερόυτσος απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις για την υγεία, μετά την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει γνωρίσει η χώρα μας.

Οι πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι, επιβεβαίωσαν με πολύ δραματικό τρόπο, την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, για τον μεγάλο κίνδυνο μη αναστρέψιμης αλλαγής, της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η γιγάντια καταστροφή των δασών σε όλο σχεδόν τον κόσμο, η μεγάλη καταστροφή των υποθαλάσσιων φυτικών οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με τα ηφαίστεια και την ευρύτατη χρήση των πηγών ενέργειας, που βασίζονται στους υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο, κάρβουνο, λιγνίτη, ξύλο, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα, τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Η μεγάλη συγκέντρωση άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που μέχρι σήμερα ήταν δεσμευμένος, στους φυτικούς οργανισμούς και στα έγκατα της γης, μαζί με τα υπόλοιπα αέρια του θερμοκηπίου, προκαλεί αποδεδειγμένα μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, που μπορεί σύντομα να καταστρέψει κάθε είδους ζωή.

Μικροσωματίδια: Ο άμεσος κίνδυνος για τους πολίτες

πυρκαγιές 2021
Ισίδωρος Νερούτσος – Πνευμονολόγος

Όμως οι εκτεταμένες φωτιές στα δάση, δημιουργούν και τοξικό νέφος, που μετακινείται με την πνοή των ανέμων, σε κατοικημένες περιοχές.
Το νέφος αυτό περιέχει εκτός από διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου και άλλες τοξικές ουσίες σε ποσοστό ανάλογο με το είδος που έχει καεί, όπως σκουπίδια, πλαστικά, μπογιές κλπ. Επίσης το νέφος περιέχει και τοξικά αιωρούμενα μικροσωματίδια διαφόρων μεγεθών.

Ο άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους των πόλεων, από το τοξικό νέφος, είναι τα μικροσωματίδια, που καθιζάνουν και έρχονται άμεσα σε επαφή με ανθρώπους και ζώα. Τα μικροσωματίδια εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος, ή μέσω της τροφής και του νερού. Τα μικροσωματίδια που εισέρχονται στους πνεύμονες, όσα δεν κατακρατούνται από το στρώμα βλέννας των βρόγχων, ενδέχεται μέσω των τριχοειδών μικροαγγείων, που περιβάλλουν τις λειτουργικές μονάδες του πνεύμονα, δηλαδή τις κυψελίδες, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών και του δέρματος.

Ποιοι απειλούνται περισσότερο;

Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, όπως βρογχικό άσθμα και χρονία αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που μπορεί να προκαλέσει έντονη παρόξυνση των συμπτωμάτων τους, με έντονο βρογχόσπασμο και πτώση του ποσοστού κορεσμού του οξυγόνου τους. Επίσης στα άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, μπορεί να προκληθεί επιδείνωση της συμπτωματολογίας της παθήσεως, καθώς και αρρυθμίες. Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται στις εγκύους, στους χρονίως πάσχοντες και στα παιδιά.

Ποια τα μέσα προστασίας;

Ως μέσα προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, έχουν προταθεί, ο περιορισμός κυκλοφορίας όσο χρόνο διαρκεί η απειλή, το κλείσιμο των παραθύρων του σπιτιού και ο αερισμός με εσωτερική ανακύκλωση του αέρα. Για όσους κυκλοφορούν με αυτοκίνητο, πρέπει τα τζάμια να είναι κλειστά
και ο αερισμός του αυτοκινήτου, πρέπει να γίνεται με εσωτερική ανακύκλωση. Όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους, πρέπει να φορούν μάσκα με φίλτρο.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.