Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών τονίζει τη σπουδαιότητα της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της νόσου. Οι φυσικοθεραπευτές επισημαίνουν ότι η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στη υγεία των πνευμόνων.

Βοηθά στη βελτίωση της οξυγόνωσης της περιοχής, στη διαχείριση της δύσπνοιας και στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Ακόμα στη βελτίωση της υποκινητικότητας και της μειωμένης λειτουργικότητας από την κατάκλιση, της κάθαρσης των αεραγωγών και στην εκπαίδευση του βήχα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), με το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας- Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α), τονίζουν την σπουδαιότητα της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση.

Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί και επιλέγει τεχνικές

Δεν είναι ασυνήθιστο τα άτομα με σοβαρές πνευμονικές καταστάσεις, όπως η ΧΑΠ, να παγιδευτούν σε έναν κύκλο αδράνειας και επιδείνωσης της δύσπνοιας. Η πνευμονική φυσικοθεραπεία προλαμβάνει και αντιμετωπίζει ατελεκτασίες. Ο φυσικοθεραπευτής, ως εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, αξιολογεί και επιλέγει μέσα από τεχνικές που διευκολύνουν την αναπνοή και ανακουφίζουν τον πόνο.

Η ολοκλήρωση μιας σειράς φυσικοθεραπειών βοηθά τα άτομα με παθήσεις των πνευμόνων με πολλούς τρόπους. Με την πνευμονική φυσικοθεραπεία είναι σε θέση να περπατούν πιο μακριά και να αναπνέουν πιο εύκολα όταν κινούνται ή ασκούνται. Εν ολίγοις είναι σε θέση να διαχειρίζονται τις καθημερινές δραστηριότητες πιο άνετα. Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο σίγουροι στην διαχείριση της δύσπνοιας και λιγότερο ανήσυχοι για την επιδείνωση της κατάστασής τους.

Τεχνικές θεραπείας

  • Κατευθυνόμενη βαθιά αναπνοή
  • Δονήσεις στο στήθος
  • Ορθολογική αποστράγγιση
  • Μείωση της πίεσης κατά το βήχα
  • Χρήσης εισπνευστήρα
  • Αναπνευστικές και καρδιαγγειακές ασκήσεις

Υπάρχει επίσης μια σειρά  βοηθητικών συσκευών  που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων πνευμονικών καταστάσεων. Συγκεκριμένα εργαλεία στις τεχνικές αναπνοής, όπως το σπιρόμετρο. Άλλες μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των εκκρίσεων διευκολύνοντας τον καθαρισμό των αεραγωγών και την αφαίρεση των ανεπιθύμητων βλεννογόνων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν συσκευές εκπνευστικής πίεσης (PEP). Άλλα αναπνευστικά εργαλεία όπως π.χ. η συσκευή πτερυγισμού, μπορεί να σας βοηθήσουν. Οι συσκευές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χρήσης φαρμάκων, όπως φαίνεται στους ασθματικούς. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να προτείνει μια μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Η φυσιοθεραπεία στους πνεύμονες μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ολοκληρωμένης αναπνευστικής φροντίδας. Πρέπει όπως να χρησιμοποιείται μόνο όταν ενδείκνυται από τον αρμόδιο γιατρό.

Στοιχεία από: www.physio-pedia.com gracevillephysio.com.au