Ποιους κινδύνους κρύβει ο καθιστικός τρόπος ζωής

Ποιους κινδύνους κρύβει ο καθιστικός τρόπος ζωής

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής δεν είναι συνηθισμένος για ανθρώπους που βρίσκονται μονίμως σε κίνηση.

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής δεν είναι συνηθισμένος για ανθρώπους που βρίσκονται μονίμως σε κίνηση. Όμως, εξαιτίας της φύσης της εργασίας τους, οι περισσότεροι αναγκάζονται να περνούν πολλές ώρες της ημέρας τους καθιστοί.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αντί να εκμεταλλευτούν το υπόλοιπο του χρόνου τους, επιλέγουν την καθιστική ζωή και στο σπίτι, παρέα με την τηλεόραση και τον υπολογιστή.

Όμως, ένας τέτοιος τρόπος ζωής προκαλεί βλάβες στην υγεία και την ευεξία και ενέχει πολλούς κινδύνους.

Μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι κάθονται κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε πάθηση σε σχέση με εκείνους που επιλέγουν την κίνηση.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής ακόμη και με το να γυμνάζεται κανείς καθημερινά δεν αρκεί!

Ο ελεύθερος χρόνος που επιλέγει να περάσει κανείς καθιστός δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε διάρκεια τις έξι ώρες που και πάλι είναι πολλές.

Βλάπτει την υγεία της καρδιάς

Όσες περισσότερες ώρες κάθεται κανείς τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια. Ακόμα και πέντε ώρες καθιστικής ζωής αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης

Όταν το σώμα δεν κινείται, μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι στις φλέβες. Κατά την καθιστική στάση τα πόδια δεν κινούνται και το αίμα ρέει ενάντια στη βαρύτητα. Έτσι δημιουργούνται θρόμβοι που μπορεί να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο.

Προκαλεί κιρσούς

Όταν κάθεται κανείς πολλές ώρες, το αίμα κινείται προς τα πόδια. Αυτό μπορεί να κάνει τις φλέβες να πρηστούν δημιουργώντας έτσι κιρσούς που αν δεν τις προσέξει κανείς οδηγούν σε θρόμβωση.

Βλάπτει τον εγκέφαλο

Η καθιστική ζωή μειώνει τις γνωστικές επιδόσεις και αυξάνει την πιθανότητα άνοιας. Επίσης, η μνήμη αποδυναμώνεται. Δυστυχώς, αυτές οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες, που σημαίνει πως η οποιαδήποτε βλάβη δε διορθώνεται.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να περνάνε τον χρόνο τους μπροστά στο tablet ή την τηλεόραση.

Προκαλεί κατάθλιψη και άγχος

Μπορεί να ακούγεται περίεργο σχετικά με το άγχος, κι όμως ένας τρόπος ζωής που δεν περιλαμβάνει κίνηση μπορεί να συνδεθεί με στρες αλλά και με κατάθλιψη γιατί δεν μπορεί το άτομο να απολαύσει τα οφέλη της δραστήριας ζωής σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ματαιώνει τα οφέλη της σωματικής άσκησης

Όποιος γυμνάζεται καθημερινά κάνει καλό στην υγεία του. Όμως, αν περνάει τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας του καθιστός, όσο και να γυμναστεί, αν αυτές ξεπερνούν τις επτά ώρες, τότε ακυρώνει το καλό που πρόσφερε στο σώμα του μέσω της άσκησης.

Προκαλεί πόνο στην πλάτη και τα ισχία

Μια έντονα καθιστική ζωή ακινητοποιεί όλο το σώμα και προκαλεί ακαμψία. Ακόμα, πόνους στην πλάτη και τη σπονδυλική στήλη, δυσκαμψία στους μύες των ποδιών, πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τον αυχένα, εξαιτίας του οποίου αυξάνεται και η πίεση του αίματος.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.