Βρετανική μελέτη- Συσχέτιση κορονοιού με παιδικό διαβήτη τύπου 1

Βρετανική μελέτη- Συσχέτιση κορονοιού με παιδικό διαβήτη τύπου 1

Ερευνητές του Imperial College London ανακοίνωσαν πως οι επιστήμονες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, βασιζόμενοι σε μια νέα μελέτη(λίγων περιπτώσεων), η οποία συνδέει την Covid-19 με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά.

Στη Βρετανία διαπιστώθηκε πως τα κρούσματα του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά διπλασιάστηκαν κατα την έξαρση της πανδημίας covid-19. Γεγονός που θορύβησε τους επιστήμονες για πιθανή σύνδεση ανάμεσα στις δύο νόσους.

Αναφορές και συμπεράσματα των ειδικών 

«Η ανάλυσή μας δείχνει πως στη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά ήταν ασυνήθιστα υψηλός σε δύο από τα νοσοκομεία (που μελετήσαμε) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η Κάρεν Λόγκαν που συνδιηύθυνε τη μελέτη.

«Όταν ερευνήσαμε περαιτέρω, μερικά απ’ αυτά τα παιδιά είχαν ενεργό κορονοϊό ή είχαν εκτεθεί στον ιό προηγουμένως».

Η Λόγκαν δήλωσε πως προηγούμενες αναφορές από την Κίνα και την Ιταλία επισήμαιναν ότι παιδιά διαγιγνώσκονταν σε νοσοκομεία με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 στη διάρκεια της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, η οποία δημοσιεύεται από την επιθεώρηση Diabetes Care, αναλύθηκαν δεδομένα από 30 παιδιά σε νοσοκομεία του Λονδίνου που είχαν διαγνωσθεί με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 στη διάρκεια της πρώτης κορύφωσης της πανδημίας — περίπου τα διπλάσια κρούσματα απ’ όσα είχαν καταγραφεί στη διάρκεια της ίδιας περιόδου τα προηγούμενα χρόνια.

Είκοσι ένα από τα παιδιά ελέγχθηκαν για Covid-19 ή έκαναν τεστ αντισωμάτων για να διαπιστωθεί αν είχαν εκτεθεί στον ιό — και πέντε ήταν θετικά στον νέο κορονοϊό.

Οι σημαντικές επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά

Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας εμποδίζοντας το σώμα να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η ομάδα του Imperial ανακοίνωσε πως μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι πως η πρωτεΐνη αιχμής του νέου κορονοϊού ενδέχεται να επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.