Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών: Συμπτώματα και αποκατάσταση

Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών: Συμπτώματα και αποκατάσταση

Το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών (αθλητική κήλη) εμφανίζεται όταν υπάρχει εξασθένιση των μυών ή των τενόντων του κάτω κοιλιακού τοιχώματος, εκεί όπου εμφανίζεται και η βουβωνική κήλη. Κι ενώ στην περίπτωση της βουβωνικής κήλης, αυτή γίνεται αισθητή με την ψηλάφηση, στην περίπτωση της αθλητικής δεν υπάρχει ορατή κήλη.

Υπάρχει γενική ομολογία ότι το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών οφείλεται στην υπερβολική χρήση τους. Η έντονη προπόνηση που κάνουν όλο τον χρόνο οι αθλητές σήμερα δείχνει γιατί αποτελεί έναν ολοένα και πιο κοινό τραυματισμό. Η αθλητική κήλη δεν εμφανίζεται στην περιοχή του μεγάλου μέρους του μυός. Αντίθετα, στα μέρη όπου το κοιλιακό τοίχωμα είναι πολύ λεπτό και επιτρέπει τον σχηματισμό κήλης.

Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών: Συμπτώματα και διάγνωση

Ο πόνος του συνδρόμου των κοιλιακών προσαγωγών αργεί να εμφανιστεί, ενώ αυξάνεται σταδιακά με τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα. Τα αθλήματα που απαιτούν στροφές και εναλλαγές της θέσης του αθλητή με ταχύτητα όπως χόκεϊ, ποδόσφαιρο, ράγκμπι μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο.

Οι πάσχοντες αναφέρουν πόνο στην κάτω κοιλιακή και βουβωνική χώρα που επιδεινώνεται με ξαφνικές κινήσεις. Πολλοί αναφέρουν ακόμη και δακρύρροια. Η διάγνωση αθλητικής κήλης είναι δύσκολη, καθώς μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να διακριθεί από άλλες αιτίες πόνου στη βουβωνική χώρα. Οι ακτίνες Χ και άλλες τεχνικές απεικόνισης χρησιμοποιούνται γενικά για τη διάγνωση.

Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών: Θεραπεία και αντιμετώπιση

Εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν λίγες θεραπείες που έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές. Τούτου λεχθέντος, η αρχική θεραπεία μιας αθλητικής κήλης είναι πάντα συντηρητική, με την ελπίδα ότι τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν. Η ανάπαυση, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι θεραπείες με πάγο και η φυσιοθεραπεία μπορούν να δοκιμαστούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Η ενδυνάμωση του πυελικού και κοιλιακού μυός είναι μερικές φορές αποτελεσματική στον περιορισμό των συμπτωμάτων.

Εάν αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, συνιστάται η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής του κοιλιακού τοιχώματος. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι 65% με 90% των αθλητών είναι σε θέση να επιστρέψουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες μετά τη χειρουργική επέμβαση της αθλητικής κήλης. Η αποκατάσταση διαρκεί συνήθως περίπου οκτώ εβδομάδες.

Αν και οι άνδρες έχουν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να εμφανίσουν σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών, συνιστάται σε όλους τους αθλητές, ανεξάρτητα από το άθλημά τους, να κάνουν ασκήσεις που στοχεύουν στην πρόληψη της πάθησης. Τα άτομα που κινδυνεύουν θα πρέπει να αυξήσουν την ευελιξία τους και να ενισχύουν τη μυϊκή τους μάζα, μέσα και γύρω από την πυελική περιοχή, μέσω της καθημερινής τους άσκησης.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.