Δισκοπάθεια είναι η πάθηση των μεσοσπονδυλίων δίσκων με κύρια και πιο συχνή εντόπισή της την περιοχή οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί όμως να υπάρξει πρόβλημα με το μεσοσπονδύλιο δίσκο και στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Η δισκοπάθεια είναι η φθορά του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Πιο συγκεκριμένα, η δισκοπάθεια είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο οποίος αφυδατώνεται, χάνει τη σύσταση του, μειώνεται το ύψος του και πολλές φορές προβάλλει υλικό του δίσκου μέσα στο σπονδυλικό κανάλι, πιέζοντας σε κάποιο βαθμό τα στοιχεία του νωτιαίου μυελού. Τα συμπτώματα τα οποία θα προκύψουν εάν συμβεί πίεση από το μεσοσπονδύλιο δίσκο στα στοιχεία του νωτιαίου μυελού ξεκινούν από απλό πόνο και μπορεί, εάν η πίεση παραμείνει, να προστεθούν μουδιάσματα, πόνοι ή ακόμα και παραλύσεις από τα αντίστοιχα νεύρα τα οποία πιέζονται. Εφόσον πρόκειται για προβολή του δίσκου στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας τα συμπτώματα θα εκδηλωθούν στα κάτω άκρα, δεξιά ή αριστερά αναλόγως εάν πιέζεται η δεξιά ή η αριστερή πλευρά.

Ο ασθενής συνήθως επισκέπτεται κάποιο γιατρό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ενοχλήσεις του τοπικού πόνου στη μέση είτε τα προβλήματα τα οποία αντανακλούν κατά μήκος του σκέλους.

Η δισκοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με μεγαλύτερη όμως συχνότητα την μέση ηλικία. Επιπλέον παράγοντες, εκτός από την εκφύλιση, που συμβάλουν στην εμφάνιση του προβλήματος είναι οι ακόλουθοι:

  • Τα υπέρβαρα άτομα. Τα άτομα τα οποία έχουν παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό μπορούν να πάθουν πιο εύκολα δισκοπάθεια.

  • Άρση βάρους με απότομη κίνηση και χωρίς σωστή τοποθέτηση του σώματος μας. ή έντονα αθλήματα όπως είναι πτώσεις από ύψος.

  • Διάφορες κακώσεις της σπονδυλικής στήλης.

Τρόποι αντιμετώπισης Δισκοπάθειας

Αρχικά συνιστούμε στον ασθενή να σταματήσει οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα και καταπόνηση και να παραμείνει για ένα διάστημα στο κρεβάτι. Ο κλινοστατισμός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσει το μεσοσπονδύλιο δίσκο να υποχωρήσει από την πίεση που προκαλεί στα νεύρα και στο νωτιαίο μυελό κι έτσι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Η παραμονή στο κρεβάτι πρέπει να είναι , συνεχόμενη όλο το 24ωρο και να κρατήσει για λίγες μέρες (δυο – τρεις μέρες). Παράλληλα χορηγούμε και φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά), τα οποία έρχονται να βοηθήσουν στα συμπτώματα και όχι στην αιτία που προκάλεσαν τα προβλήματα.

Εάν η θεραπευτική αγωγή δεν αποδώσει ή υπάρχουν συνεχείς υποτροπές τότε χρειάζεται να γίνει έλεγχος με μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να φανεί το μέγεθος και το επίπεδο της προβολής του μεσοσπονδύλιου δίσκου κι ανάλογα με την κλινική εικόνα και με τα ευρήματα, πιθανόν να υπάρξει σύσταση για χειρουργική επέμβαση.

Κατά την χειρουργική επέμβαση αφαιρείται ο δίσκος που προβάλλει μέσα στο σπονδυλικό κανάλι κι έτσι σταματάει η πίεση, η οποία δημιουργεί και τις ενοχλήσεις και συμπτώματα που βασανίζουν τον ασθενή. Σε περίπτωση που οι υποτροπές είναι πολύ συχνές ή υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως είναι οι παραλύσεις, τότε η λύση είναι υποχρεωτικά χειρουργική.

Σε περίπτωση που δεν αρθεί η πίεση που προκαλεί ο δίσκος, τότε τα νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να είναι μόνιμα και αυτό δημιουργεί αναπηρία στον ασθενή.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.