Τι είναι η ρήξη τυμπάνου και πως θεραπεύεται

Τι είναι η ρήξη τυμπάνου και πως θεραπεύεται

Η ρήξη τυμπάνου (διάτρηση) είναι μία επώδυνη κατάσταση αλλά πέρα από τον πόνο ο ασθενής με διάτρηση στο τύμπανο δεν ακούει καλά. Τις περισσότερες φορές η ρήξη τυμπάνου επουλώνεται από μόνη της χωρίς θεραπεία και επιπλοκές και με μικρή ή καθόλου μόνιμη έκπτωση της ακοής. Μεγαλύτερες διατρήσεις μπορεί να προκαλέσουν υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα και μόνιμη έκπτωση της ακοής.

Τι είναι το τύμπανο

Το τύμπανο του αυτιού είναι μια λεπτή μεμβράνη που βρίσκεται στο βάθος το έξω ακουστικού πόρου και διαχωρίζει την κοιλότητα του αυτιού (μέσον ους) από τον έξω ακουστικό πόρο. Το τύμπανο εξασφαλίζει τη μεταβίβαση των ήχων και την εξίσωση της πίεσης μέσα στην κοιλότητα του αυτιού. Για διάφορους λόγους το τύμπανο μπορεί να υποστεί διάτρηση, η οποία μπορεί να μην επουλωθεί και η τρύπα να παραμείνει στο τύμπανο.

ρήξη τυμπάνου

Μπορεί να τρυπήσετε το τύμπανο σας, όταν καθαρίζετε ή τρίβετε το αφτί σας με μπατονέτες με βαμβάκι ή με κάποιο μικρό, αιχμηρό αντικείμενο. Άλλες αιτίες διάτρησης του τύμπανου είναι ένα δυνατό χαστούκι στο αφτί ή μια έκρηξη, που μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική αύξηση της πίεσης του αέρα στο αφτί σας.

Τέλος μία λοίμωξη του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή ακόμα και διάτρηση μέρους του τύμπανου σας. Αυτή είναι η συνηθέστερη αιτία διάτρησης στο τύμπανο. Οι μικρές τρύπες μπορεί να επουλωθούν, αλλά οι μεγαλύτερες παραμένουν ανοιχτές και επιτρέπουν στους λοιμώδεις παράγοντες να εισέλθουν στο μέσο ους.

Συμπτώματα
  • Πόνος στο αφτί

Η διάτρηση της μεμβράνης συνοδεύεται από πόνο. Γενικότερα, η τυμπανική μεμβράνη έχει πολλά αισθητικά νεύρα στην επιφάνειά της, γι’αυτό και εμφανίζεται πόνος αν την ακουμπήσουμε κατά λάθος, όπως π.χ. με μια μπατονέτα.

  • Μερική έκπτωση της ακοής

Η απώλεια της ακοής (μπούκωμα του αυτιού) που θα προκύψει ως επακόλουθο της ρήξης, είναι ανάλογη του μεγέθους της τρύπας που θα δημιουργηθεί, άρα σε μια μικρή, γραμμοειδή ρήξη, που είναι η πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό το σύμπτωμα θα είναι παρόν.

  • Αιμορραγία ή εκροή υγρού από το αφτί

Το τύμπανο έχει άφθονα αγγεία. Αν η γραμμή της ρήξης συναντήσει κάποιο από αυτά, μπορεί να προκύψει αιμορραγία, από μικρή έως εντελώς ασήμαντη, αλλά συνήθως το σύμπτωμα αυτό απουσιάζει.

Διάγνωση

Αν αισθάνεστε αυξανόμενο πόνο στο αφτί σας και έκπτωση της ακοής για περισσότερο από μία ημέρα, που ακολουθούνται από ροή αίματος ή υγρού, οπότε ανακουφίζεστε από τον πόνο, μπορεί να έχετε πάθει ρήξη τύμπανου ως συνέπεια μέσης ωτίτιδας. Επισκεφθείτε αμέσως ένα γιατρό. Ο γιατρός θα εξετάσει το αφτί σας με το ωτοσκόπιο, ένα όργανο που του επιτρέπει να δει ολόκληρο τον ακουστικό πόρο. Αν υπάρχει διάτρηση στο τύμπανο σας, ο γιατρός θα δει την περιοχή με τη ρήξη ή τα οστά του μέσου ωτός πίσω από το τύμπανο.

ρήξη τυμπάνου
Θεραπεία

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ένα αντιβιοτικό, για να εμποδίσει μια λοίμωξη του μέσου αυτιού σας. Κάποιες φορές ένα πλαστικό ή χάρτινο προστατευτικό κάλυμμα τοποθετείτε πάνω από το τύμπανο σας, για να σφραγίσει το άνοιγμα. Είναι σημαντικό να μην μπαίνει νερό στο αφτί σας, ενώ αναρρώνετε.

Το τύμπανο μπορεί να θεραπευτεί μέσα σε 2 μήνες. Αν δεν υπάρξει θεραπεία μέσα σε αυτό το διάστημα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μία χειρουργική επέμβαση, για να επισκευάσει τη διάτρηση. Με την τυμπανοπλαστική κλείνει η τρύπα τοποθετώντας κάποιο κομμάτι ιστού από τον ίδιο τον ασθενή. Η τυμπανοπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά και ενήλικες.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.