Είναι γνωστό ότι τα συχνότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στον χώρο του σπιτιού μας είναι τα εγκαύματα, οι δηλητηριάσεις, η πνιγμονή, η λιποθυμία, τα καρδιακά-εγκεφαλικά επεισόδια, οι πτώσεις, η απώλεια των αισθήσεων και η ηλεκτροπληξία. Επομένως, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν και να εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες.

Το 80% των περιστατικών συμβαίνουν σε οικείο περιβάλλον· στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, στο γυμναστήριο, σε μια εκδρομή ή σε κάποια δραστηριότητά μας. Σύμφωνα με μελέτες, το 45% των θανάτων από ατυχήματα και το 25% των αναπηριών θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν δοθεί έγκαιρα οι σωστές πρώτες βοήθειες.

First aid

Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος πάθει καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ακολουθεί ένα κρίσιμο διάστημα δέκα λεπτών, απολύτως καθοριστικό για την υπόλοιπη ζωή του – την ποιότητά της ή ακόμα και την ύπαρξή της. Στα πρώτα τέσσερα λεπτά ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να μείνει χωρίς οξυγόνο. Στη συνέχεια η στέρηση οξυγόνου αρχίζει να γίνεται επιζήμια, προκαλώντας από βλάβες μη αναστρέψιμες μέχρι και θάνατο. Σε αυτά τα κρίσιμα τέσσερα λεπτά ένας άλλος άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτες βοήθειες και πώς να κάνει ΚΑΡ.ΠΑ. μπορεί να σώσει μια ζωή και να κερδίσει τον πολύτιμο και τόσο απαραίτητο χρόνο μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ.

Η σημασία της γνώσης πρώτων βοηθειών

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή: Ως πρώτες βοήθειες ορίζονται οι άμεσες ενέργειες που κάνουμε με σκοπό τη διατήρηση της ζωής και τη σταθεροποίηση μιας κατάστασης μέχρι την άφιξη των ειδικών. «Κάθε άνθρωπος μπορεί με τη σωστή εκπαίδευση να μάθει πρώτες βοήθειες, και έτσι να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών ενός τραυματισμού» δηλώνει ο διασώστης κ. Χαράλαμπος Καπνόπουλος.

Πώς σώζεται μια ζωή

Η κατάλληλη εκπαίδευση, η οποία ποιείται μέσα από βιωματική πρακτική και θεωρητική άσκηση μέσα σε λίγες ώρες, συμβάλλει στη μείωση άδικων θανάτων με μοναδικούς γνώμονες την ταχύτητα και την αυτοπεποίθηση, δίχως το αίσθημα του φόβου.

«Με την εκμάθηση των πρώτων βοηθειών συμβάλλουμε καθοριστικά στη μετέπειτα έκβαση όλων αυτών των περιπτώσεων με απλούς χειρισμούς που ακόμα και τα παιδιά μπορούν να μάθουν» τονίζει ο κ. Καπνόπουλος. «Δεν υποκαθιστώ τους ειδικούς, απλώς συνεργάζομαι ως κρίκος στην αλυσίδα της επιβίωσης» συμπληρώνει.

Τι είναι η ΕΕΕΠΦ

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας εκδηλώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η ανάγκη εκπαίδευσης και συνεχούς επανεκπαίδευσης όλων -χωρίς καμία εξαίρεση, των υγειονομικών, των ειδικών ομάδων, καθώς και του γενικού πληθυσμού- ήταν αδιαμφισβήτητη και πιο επιτακτική από ποτέ.

Ελληνική εταιρεία Επειγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας

Στις 12/9/2008 ιδρύθηκε λοιπόν το επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Προσονοσοκομειακής Φροντίδας». Απαρτίζεται από 2.300 εγγεγραμμένα μέλη σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων σήμερα υπάρχουν 300 μέλη εκπαιδευτές. Οι εκπαιδευτές είναι πιστοποιημένοι σε διάφορα αναγνωρισμένα διεθνώς προγράμματα, όπως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), στο τραύμα από την ΝΑΕΜΤ (PHTLS) και στις Μαζικές Απώλειες Υγείας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Emergo Train».

Έδρα

Η έδρα της ΕΕΕΠΦ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει παραρτήματα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και στην Κρήτη.

Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας φιλοδοξεί να αποτελέσει κοινή συνισταμένη και ώριμο επιστέγασμα των προσπαθειών που προηγήθηκαν.

«Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνικών ομάδων και πολιτών, που κατανοούν όλο και περισσότερο ότι το επείγον δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των υγειονομικών, αλλά υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Βασισμένοι σε αυτό, προτρέπουμε τους πολίτες και άλλες κοινωνικές ομάδες να γίνουν ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας επιβίωσης και να σταματήσουμε, στο μέτρο που μπορούμε, τους άδικους θανάτους», αναφέρει.

Η σημαντικότητα των εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών απευθύνονται σε απλούς πολίτες και όχι σε γιατρούς. Ο πρώτος άνθρωπος που καλείται να βοηθήσει τον τραυματία σπανίως είναι γιατρός. Τα πράγματα που του ζητούνται να κάνει απέχουν από την τελική φροντίδα που θα λάβει το άτομο στο νοσοκομείο. Στα σεμινάρια ο συμμετέχων μαθαίνει τον ασφαλή τρόπο προσέγγισης του επείγοντος περιστατικού. Αφιερώνοντας χρόνο για την εκπαίδευσή σου, θα μπορέσεις μέσα σε λίγα λεπτά να σώσεις τη ζωή ενός συνανθρώπου σου.

Πρώτες βοήθειες εικονογραφημένα

Πού μπορώ να εκπαιδευτώΠρώτες βοήθειες σε εικονογραφία - Ανθρωπάκι πάει να σώσει μια ζωή.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγελματικής ιδιότητας και προηγούμενης εμπειρίας. Στοχεύουν στη βασική εκπαίδευση των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα περιστατικά που είναι απειλητικά ή μη για την ανθρώπινη ζωή.

«Σεμινάρια μπορούν υλοποιηθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και ιδιαίτερα στα δύο σύγχρονα εκπαιδευτικά κέντρα που διαθέτουμε, πλέον, με το πιο πρόσφατο στην Αθήνα, επί της οδού Κύπρου 14 στην περιοχή του Αιγάλεω, μόλις 400 μέτρα από τον σταθμό μέτρο Εσταυρωμένου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ποικίλα και πολυδιάστατα. Τα κυριότερα είναι: BLS -P, BLS-I, ILS, ALS, Bleeding Control, Emergo Train, καθώς και τα δικά μας σεμινάρια αεραγωγού, τραύματος παιδιατρικό κ.λπ.» καταλήγει.

Μπορεί η εκμάθηση παροχής πρώτων βοηθειών να είναι εύκολη, αλλά αυτή η απλή αλλά βασική γνώση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για μια ανθρώπινη ζωή.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.