fbpx
ΕΛΛΟΚ: Με επιτυχία διεξήχθη η εκστρατεία για τον καρκίνο του δέρματος

ΕΛΛΟΚ: Με επιτυχία διεξήχθη η εκστρατεία για τον καρκίνο του δέρματος

Οι πολύπλευρες αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος, οι δυνατότητες έγκαιρης πρόληψης και θεραπείας καθώς και η έλλειψη επαρκούς νομοθετικού πλαισίου προς προστασία των εργαζομένων από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ήταν μερικά από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν στη διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) για τον καρκίνο του δέρματος, με τίτλο «Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο φίλο!», η οποία διεξήχθη την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο η ΕΛΛΟΚ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η υπερβολική και χωρίς μέτρα προφύλαξης έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και είχε στόχο να αναδείξει την ανάγκη αναγνώρισης από την πολιτεία ως επαγγελματικής ασθένειας των καρκίνων του  δέρματος σε εργαζόμενους που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία λόγω επαγγέλματος.

ΕΛΛΟΚ

Παράλληλα, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Επιβιωσάντων από Καρκίνο, η οποία κάθε χρόνο είναι η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου (φέτος 6 Ιουνίου), η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΟΚ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού, αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια επιβιώσαντες από καρκίνο στον κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό τους περίγυρο και στην ανάγκη άμεσης υιοθέτησης ενός συντονισμένου ολιστικού σχεδίου, με στόχο την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και την εργασία.

«Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο φίλο!»

Ο καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας και δ/ντής Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός»,  Αλέξανδρος Στρατηγός, παρουσίασε τους βασικούς τύπους καρκίνων του δέρματος, ο οποίος αποτελεί πλέον ένα καίριο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, αφού παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη μητρώων καταγραφής καρκίνων του δέρματος στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί σοβαρά εμπόδια σε όλα τα στάδια αντιμετώπισής του και δυσχεραίνει σοβαρά τη δυνατότητα υιοθέτησης ενός αποτελεσματικού εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Ο κ. Στρατηγός υπογράμμισε την άμεση ανάγκη ένταξης του καρκίνου του δέρματος σε ένα συνολικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης Αντιμετώπισης του Καρκίνου, το οποίο θα έχει στόχο τη μείωση της συχνότητας και της θνησιμότητας των μελανωμάτων και του καρκίνου του δέρματος και την ευαισθητοποίηση για πρόληψή τους μέσω της υιοθέτησης συγκεκριμένων συμπεριφορών και κανόνων προστασίας.

Στον ρόλο της ηλιακής ακτινοβολίας ως γενεσιουργού αιτίας καρκίνων και μελανωμάτων και ως επαγγελματικού κινδύνου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Όσναμπρικ της Γερμανίας, Swen Malte John. Ο Malte John υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σε ανοιχτούς χώρους κινδυνεύουν δύο με τρεις φορές περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνους δέρματος ή μελανώματα, προσθέτοντας ότι ένας στους έξι Ευρωπαίους αναμένεται να παρουσιάσει συμπτώματα καρκίνου του δέρματος και μελανώματος με κύρια αιτία την έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Επιπροσθέτως, ο Malte John αναφέρθηκε στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων από την ηλιακή ακτινοβολία στην Ε.Ε., με μόλις επτά χώρες πανευρωπαϊκά να έχουν υιοθετήσει σχετική προστατευτική νομοθεσία, η οποία όμως εφαρμόζεται με προσκόμματα και αποσπασματικά. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου για την κατάλληλη καταγραφή των συμπτωμάτων και την υιοθέτηση επαρκούς και αποτελεσματικής νομοθεσίας για εκατομμύρια εργαζομένους που εκτίθενται καθημερινά στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

ΕΛΛ.Ο.Κ

Στην τεράστια αύξηση των καρκίνων του δέρματος σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας εστίασε στην ομιλία της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Β’ Δερματολογικής Κλινικής ΑΠΘ και νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Μυρτώ Τρακατέλλη, αναφέροντας ότι ο ένας στους τρεις νέους καρκίνους αφορά το δέρμα, δεδομένο που τους έχει μετατρέψει επί της ουσίας σε μια υποτιμημένη σύγχρονη πανδημία. Η κ. Τρακατέλλη παρουσίασε τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης των καρκίνων του δέρματος, τους βασικούς τύπους τους και τους βασικούς τρόπους πρόληψης, ενώ αναφέρθηκε και στο μείζον και μακροχρόνιο ζήτημα της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων και στοιχείων καθώς και στις αιτίες υποτίμησης των πραγματικών αριθμών των περιστατικών εμφάνισης καρκίνων του δέρματος.

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια και την εργασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασε στην εισήγησή του ο δρ Γεώργιος Γουρζουλίδης, ακτινοφυσικός του Τμήματος Κέντρου Έρευνας Μετρήσεων Βλαπτικών Παραγόντων για την ΥΑΕ του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Εργαστηρίου Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ. Ο κ. Γουρζουλίδης ανέφερε ότι η Ε.Ε. χάνει ετησίως ένα 3-4% του συνολικού της ΑΕΠ λόγω των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, με τον καρκίνο του δέρματος να αποτελεί τη βασική αιτία επαγγελματικών θανάτων (53%). Παρά την ύπαρξη του Στρατηγικού Πλαισίου της Ε.Ε. για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (2014-2020), τη σχετική Εθνική Στρατηγική της Ελλάδας (2016-2020) αλλά και την ύπαρξη νομοθεσίας από το 2012 στη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία οι υπεριώδεις ακτινοβολίες αναφέρονται ως παράγοντας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, οι προκλήσεις και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν παραμένουν ακόμα πολύπλευρα και υψηλά. Ο κ. Γουρζουλίδης πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων απαιτείται η συνεργασία εργοδοτών – εργαζομένων και η ενδυνάμωση των πολιτικών και μέτρων πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, όπως και η καλλιέργεια νοοτροπίας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων.

Τη βιωματική τους εμπειρία με τον καρκίνο του δέρματος ανέπτυξαν οι Σοφία Ζηνόβιεφ, συγγραφέας, και Σαραφιανός Καράβατος, συνταξιούχος καθηγητής, οι οποίοι με πολύ γλαφυρό τρόπο παρουσίασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και το πώς ξεπέρασαν τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας τους με τον καρκίνο του δέρματος, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων δομών για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρκίνων του δέρματος.

Των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με τίτλο «Πώς θα προστατέψουμε τους εργαζόμενους στο ύπαιθρο», την οποία συντόνισε η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ Ειρήνη Μπαρδάνη και στην οποία συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Στοϊμενίδης εκ μέρους της ΓΣΕΕ, η Βασιλική Παπαρούνα εκ μέρους των ΕΛΤΑ, η Τζένη Πανταζή εκ μέρους του ΕΕΙΕΠ και ο Παναγιώτης Χατζηδημητράκης εκ μέρους της ΣΤΑΕ. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων όλων των εκπροσώπων των εργαζομένων ήταν:

 • Η έλλειψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας σε εργασιακούς χώρους.
 • Η έλλειψη γνώσης τόσο εκ μέρους των εργοδοτών όσο και εκ μέρους των εργαζομένων για τη μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματικών κινδύνων.
 • Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών στη χώρα μας, η αδυναμία εφαρμογής των έστω και ελάχιστων νόμων και διατάξεων που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.
 • Το φλέγον ζήτημα της έλλειψης αξιόπιστων συγκεντρωτικών στοιχείων για τα επαγγελματικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Η ημερίδα, την οποία συντόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΟΚ, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Facebook και της ιστοσελίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ασθενών και εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων.

 

Η επιστημονική ημερίδα για τον καρκίνο του δέρματος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα:

 • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.)
 • Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Α.Ε.)
 • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.)
 • Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου (Ε.Ε.Κ.ΚΕ.Τ.)
 • Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.)
 • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (Ε.Ε.Π.Α.)
 • Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.)

Χορηγοί και υποστηρικτές

 • Bristol Myers Squibb: Επίσημος Χορηγός
 • Sanofi: Υποστηρικτής

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την ημερίδα της 3ης Ιουνίου με τίτλο «Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο φίλο!» μπορείτε να βρείτε εδώ.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.