Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ο διαβήτης και το γλαύκωμα είναι ορισμένες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση.

Οι κυριότερες αιτίες μείωσης της όρασης και τύφλωσης
  1. Ο καταρράκτης
  2. Το τράχωμα
  3. Η ογκοκέρκωση
  4. Μυωπία/αστιγματισμός/πρεσβυωπία

Παρ’ όλη την εξαιρετική ανέλιξη της Οφθαλμολογίας και της Οφθαλμοχειρουργικής παγκοσμίως, υπάρχουν ακόμα παθήσεις που φέρουν πολύ σημαντικό κίνδυνο για τύφλωση και ορισμένες από αυτές με πολύ «άδικο» τρόπο.

Ο Νο1 εχθρός της όρασης είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ξηρού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ευτυχώς, εξελίσσεται πάρα πολύ αργά, όμως δεν έχει κάποια θεραπεία εκτός από το συμπλήρωμα διατροφής, το σταμάτημα του καπνίσματος και την προστασία από τον ήλιο. Φυσικά, όλα αυτά είναι καλύτερο να συμβαίνουν σε πολύ νεαρότερη ηλικία γιατί έχουν αθροιστικό αποτέλεσμα στην ξηρού τύπου εκφύλιση της ωχράς που έρχεται στην τρίτη ηλικία.

Η δεύτερη στατιστικά πάθηση των ματιών είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. 

Ο σακχαρώδης διαβήτης, το σάκχαρο όπως λέμε στην καθομιλουμένη, μέσα από την ιδιότητά του να προκαλεί μικροαγγειοπάθειες κτυπά πάρα πολύ άσχημα τα μικροσκοπικά αγγεία του οφθαλμού.Συγκεκριμένα τα μικροσκοπικά αγγεία των νεφρών –εξ ου και οι νεφροπάθειες που παθαίνουν οι διαβητικοί που δεν ελέγχονται σωστά– και επίσης τα μικρά αγγεία ίδιου μεγέθους που έχει το νευρικό μας σύστημα, εγκέφαλος, περιφερικά νεύρα κ.λπ., εξου και όλες οι περιφερικές νεφροπάθειες που προκαλούνται από το σακχαρώδη διαβήτη.

Στο σάκχαρο, λοιπόν, η νούμερο ένα θεραπεία και για τα οφθαλμολογικά προβλήματα, είναι ο καλός έλεγχος του σακχάρου και η σωστή δίαιτα.

Σύνδρομα που μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση είναι τα αγγειακά επεισόδια. 

Κάποια πολύ πιο σπάνια σύνδρομα μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση, όπως είναι αγγειακά επεισόδια, τα οποία τα βλέπουμε συνήθως σε υπερτασικούς. Η υπέρταση είναι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς ένας στους τρεις άνδρες άνω των 40 ετών θα είναι υπερτασικός.

Αυτοί είναι οι πιο συχνοί επίκτητοι παράγοντες και παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση, ενώ θα πρέπει, τέλος, να συμπεριληφθούν και τα τραύματα. Τα τραύματα μπορούν να προέλθουν είτε από διάφορα σπορ είτε από τον εργασιακό χώρο. Προκαλούνται από αντικείμενα που εκσφενδονίζονται με μεγάλη ταχύτητα και μπορούν να τραυματίσουν το μάτι και να προκαλέσουν τύφλωση, ακόμα και σε παιδιά από χρήση κακής ποιότητας γυαλιών, δηλαδή μεταλλικούς σκελετούς που μπορεί να σπάσουν σε κάποιο παιχνίδι και να τραυματίσουν πολύ επικίνδυνα τον οφθαλμό.

Συμπερασματικά προσέχουμε:

Άρα, το τραύμα είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αποφύγουμε φορώντας προστατευτικά γυαλιά σε όλες τις εργασίες, χρησιμοποιώντας σύνεση και προληπτική σκέψη για κάθε παιχνίδι ή κάποια εργασία που θα κάνουμε ή κάτι περιβαλλοντολογικό που βρίσκεται γύρω μας και το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τα μάτια μας, αντικείμενα που μπορούν να εκσφενδονιστούν στο μάτι μας, η χρήση χημικών, οξέων ή βασικών υλικών που θα μπορούσαν ερχόμενα σε επαφή με το μάτι μας να προκαλέσουν ολέθρια καταστροφή της επιφάνειας του ματιού και αποτελεσματικά και τύφλωση.