Τι είναι η υπερμετρωπία στους ενήλικες: Αίτια και συμπτώματα

υπερμετρωπία ενήλικες πράσινο μάτι

Η υπερμετρωπία στους ενήλικες συμβαίνει όταν δεν μπορούμε να δούμε τα πράγματα που είναι κοντά. Το μάτι εστιάζει καλύτερα σε απομακρυσμένα παρά σε κοντινά αντικείμενα.

Τα παιδιά που έχουν ήπια έως μέτρια μυωπία, αν έχουν υπερμετρωπία, μπορούν να βλέπουν τόσο κοντά όσο και μακριά χωρίς γυαλιά, διότι οι μύες στα μάτια τους μπορούν να στραφούν πολύ καλά και να ξεπεράσουν το πρόβλημα όρασης.

Αιτίες υπερμετρωπίας

Τα μάτια εστιάζουν στις ακτίνες φωτός και στέλνουν την εικόνα αυτού που κοιτάτε στον εγκέφαλο. Αν έχετε όμως υπερμετρωπία, οι ακτίνες φωτός δεν εστιάζουν όπως θα έπρεπε.

Ο κερατοειδής, το διαυγές εξωτερικό στρώμα του ματιού, και ο φακός εστιάζουν τις εικόνες απευθείας στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, ο οποίος ευθυγραμμίζει το πίσω μέρος του ματιού. Εάν το μάτι είναι πολύ μικρό ή η δύναμη εστίασης πολύ αδύναμη, η εικόνα θα πάει σε λάθος μέρος, πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό κάνει τα πράγματα να φαίνονται θολά.

Συμπτώματα υπερμετρωπίας

Η υπερμετρωπία στους ενήλικες συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρόβλημα εστίασης σε κοντινά αντικείμενα
  • Πονοκεφάλους
  • Θολή όραση
  • Καταπόνηση των ματιών
  • Κόπωση ή πονοκέφαλο αφού κάνετε μια εργασία που περιλαμβάνει ανάγνωση

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα όταν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής, μπορεί να χρειάζεστε νέα συνταγή.

Διάγνωση υπερμετρωπίας

Το μόνο που χρειάζεται για τη διάγνωση της υπερμετρωπίας είναι μια βασική εξέταση των ματιών. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να διαβάσετε ένα γράφημα στην αίθουσα εξέτασης. Εάν αυτή η δοκιμή δείξει υπερμετρωπία, ο οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή που ονομάζεται ρετινοσκόπιο για να δει πώς το φως αντανακλά στον αμφιβληστροειδή σας. Θα χρησιμοποιήσει επίσης ένα phoropter μια συσκευή δοκιμής‒, που θα τον βοηθήσει να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής.

Εξετάσεις ματιών ενηλίκων

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας αναφέρει ότι οι ενήλικοι που δεν είχαν προβλήματα όρασης θα πρέπει να κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε ηλικία 40 ετών. Αν είναι μεταξύ 40 και 54 ετών, να κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε 2 έως 4 χρόνια. Μεταξύ 55 και 64, πρέπει να γίνονται εξετάσεις κάθε 1 έως 3 χρόνια. Εάν είστε 65 ετών και άνω, κάθε 1 έως 2 χρόνια.

Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων, μην περιμένετε να πάτε 40 ετών για να κάνετε οφθαλμολογική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να πηγαίνετε συχνότερα.

Πρόληψη της υπερμετρωπίας

Η υπερμετρωπία στους ενήλικες δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποτρέψετε, αλλά μπορείτε να κάνετε πράγματα για να φροντίσετε τα μάτια σας.

  • Λάβετε τακτικές εξετάσεις ματιών για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα απώ νωρίς.
  • Κάντε ετήσιες εξετάσεις εάν έχετε χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την όρασή σας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.
  • Εάν έχετε συνεχή προβλήματα στα μάτια, όπως γλαύκωμα, ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας του γιατρού σας.
  • Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε αλλαγές στην όραση ή εάν έχετε πόνο στα μάτια, (κόκκινα μάτια ή εκκρίσεις).

Στοιχεία από: webmd.com