Μ. Γεωργοπούλου: «Η ενδοδοντική θεραπεία προλαμβάνει την εξαγωγή»

Μ. Γεωργοπούλου: «Η ενδοδοντική θεραπεία προλαμβάνει την εξαγωγή»

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη, επειδή το δόντι δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο του από ένα σημείο και μετά. Οι αντιβιώσεις και τα παυσίπονα δεν το θεραπεύουν, βοηθούν μόνο στην προσωρινή καταστολή των συμπτωμάτων (πόνο, πρήξιμο κλπ.).Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη θα εξαπλωθεί, το οστό γύρω από το δόντι θα αρχίσει να εκφυλίζεται και το δόντι μπορεί να χαθεί.’Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθουμε τα πάντα όσον αφορά στην ενδοδοντική θεραπεία από την χειρουργό οδοντίατρο κ.Μαρία Γεωργοπούλου, Πρόεδρο της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας.
Συνέντευξη στην Χριστίνα Ανδρώνη
Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;

Στο εσωτερικό των δοντιών εκτείνεται η πολφική κοιλότητα, μέσα στην οποία βρίσκεται ο πολφός. Ο πολφός είναι ένας πολυδύναμος ιστός ο οποίος αποτελείται κυρίως από νεύρα, αγγεία και κύτταρα και ασκεί παραγωγική, θρεπτική, αισθητήρια και αμυντική λειτουργία. Ενδοδοντική θεραπεία είναι η αφαίρεση του περιεχομένου της πολφικής κοιλότητας, ο καθαρισμός της και η διαμόρφωσή της σε κατάλληλο σχήμα ώστε να ακολουθήσει η έμφραξή της με κάποιο βιολογικά συμβατό υλικό. Ο όρος απονεύρωση, ο οποίος δυστυχώς χρησιμοποιείται ευρέως, είναι εντελώς λανθασμένος.

Ο πολφός του δοντιού αποτελείται από νεύρα, αγγεία και συνδετικό ιστό. Η φλεγμονή ή μόλυνση του πολφού μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως εκτεταμένη τερηδονική βλάβη, επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές παρεμβάσεις, κακές αποκαταστάσεις ή κάταγμα του δοντιού. Επίσης, ο τραυματισμός ενός δοντιού μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του πολφού ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σημάδια καταστροφής του δοντιού.

Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται η εφαρμογή της;

Όταν ο πολφός μολυνθεί, συνήθως από βαθιά τερηδόνα ή τραύμα, αρχίζει η διαδικασία της φλεγμονής, η οποία ονομάζεται πολφίτιδα. Στο πρώτο στάδιο ο πόνος έχει μικρή ένταση και υποχωρεί άμεσα. Στη φάση αυτή η πολφίτιδα θεωρείται αναστρέψιμη. Στη συνέχεια το δόντι αντιδρά έντονα και παρατεταμένα στα θερμικά ή άλλα ερεθίσματα, ενώ στο τελικό στάδιο ο πόνος είναι οξύς, συνεχή, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα αίτιο που τον προκαλεί και δεν υποχωρεί με τη λήψη αναλγητικών. Η πολφίτιδα πλέον δεν είναι αναστρέψιμη.

Η φλεγμονή είναι δυνατόν να οδηγήσει στη νέκρωση του πολφού και να επεκταθεί στο οστούν που περιβάλλει το δόντι. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπιο πόνο στη μάσηση και την πίεση μέχρι έντονο πόνο, οίδημα και γενικά φαινόμενα, όπως πυρετό και λεμφαδενίτιδα.

Όταν η κλινική και ακτινογραφική εικόνα υποδηλώνουν μη αντιστρεπτή φλεγμονή ή νέκρωση του πολφού, η ενδοδοντική θεραπεία αποτελεί την θεραπεία εκλογής.

Ποιά είναι τα στάδια της διαδικασίας; Είναι επίπονη; Είναι κοστοβόρα/χρονοβόρα;

Τα στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας είναι τα εξής:

· Λήψη αρχικού ακτινογραφήματος

· Αναισθησία

· Απομόνωση του υπό θεραπεία δοντιού.

· Διάνοιξη κοιλότητας στη μύλη του δοντιού, ικανής να επιτρέπει την αβίαστη είσοδο των μικροεργαλείων στον ή στους ριζικούς σωλήνες.

· Προσδιορισμός του μήκους εργασίας του ριζικού σωλήνα.

· Απομάκρυνση του περιεχομένου του ριζικού σωλήνα με αλληλουχία μικροεργαλείων και ταυτόχρονους άφθονους διακλυσμούς με αντιμικροβιακά διαλύματα

· Σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθέτηση φαρμάκων στο ριζικό σωλήνα μέχρι τη δεύτερη συνεδρία με σκοπό την περαιτέρω αντιμικροβιακή δράση.

· Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την έμφραξη του καθαρού πλέον και κατάλληλα μορφοποιημένου ριζικού σωλήνα με ειδικά υλικά.

Η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας είναι εντελώς ανώδυνη. Το δόντι και τα ούλα που το περιβάλλουν μπορεί να είναι λίγο ευαίσθητα τις επόμενες μέρες, ιδιαίτερα κατά τη μάσηση, ως αποτέλεσμα των χειρισμών κατά την θεραπεία, αλλά και εξαιτίας της προϋπάρχουσας φλεγμονής.

Όσον αφορά τον αριθμό των συνεδριών, αυτός εξαρτάται από το μικροβιακό φορτίο των ριζικών σωλήνων, την κλινική συμπτωματολογία του ασθενή και το βαθμό δυσκολίας του περιστατικού. Πολλά περιστατικά μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς σε μία συνεδρία, ενώ άλλα απαιτούν δύο και σπανιότερα τρεις συνεδρίες.

Ως προς το κόστος, αυτό είναι σαφώς υψηλότερο από μία απλή έμφραξη και διαφέρει ανάλογα με το πλήθος των ριζών του δοντιού αλλά και τον βαθμό δυσκολίας της θεραπείας. Ωστόσο, η ενδοδοντική θεραπεία είναι συνήθως πιο φθηνή λύση από την εξαγωγή του δοντιού και την αντικατάσταση του με τεχνητό δόντι.

Ποια είναι τα οφέλη της γενικότερα στη στοματική μας υγεία;

Η ενδοδοντική θεραπεία σώζει δόντια, τα οποία διαφορετικά θα εξάγονταν. Παρά το γεγονός πως ο πολφός του δοντιού αφαιρείται, το δόντι παραμένει λειτουργικό. Κανένα τεχνητό δόντι ή εμφύτευμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ιδιότητες του φυσικού δοντιού.

Ποιες οι οδηγίες που ακολουθούμε μετά από μια ενδοδοντική θεραπεία;

Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει στο θεραπευμένο δόντι μια ήπια ενόχληση ή ελαφρύς πόνος μέσα στις επόμενες 7 μέρες έως και 1 μήνα. Η υποχώρηση αυτών των συμπτωμάτων θα είναι σταδιακή

Στο δόντι θα πρέπει να γίνει μόνιμη αποκατάσταση (έμφραξη, επένθετο, στεφάνη) μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Μέχρι την τοποθέτηση της μόνιμης αποκατάστασης είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η μάσηση στο ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι.

Πολύ σημαντική είναι η επανεξέταση του ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού σε 12 μήνες για να αξιολογηθεί η επούλωση της περιοχής.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.