Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πίστη στον Άγιο Βασίλη δεν είναι μόνο διασκεδαστική, αλλά βοηθάει και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.
Πολλοί γονείς ανησυχούν αυτή την εποχή του χρόνου για το πώς να αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις για τον Άγιο Βασίλη, με κάποιους να θέλουν να διατηρήσουν τη μαγεία της εποχής, ενώ άλλοι να αγωνίζονται με την ηθική τους.
«Η πίστη σε πράγματα που δεν πιστεύουν οι μεγάλοι είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος της παιδικής ηλικίας, από νεράιδες των δοντιών, μέχρι και τέρατα κάτω από το κρεβάτι. Η ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη αποτελεί ένα μάθημα αξιολόγησης για τα παιδιά, έναν τρόπο για να σκεφτούν και να αξιολογήσουν τα δεδομένα, να οξύνουν την κριτική τους ικανότητα και να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα», εξηγεί η Δρ Sharman.
Η πίστη στον Άγιο Βασίλη προσφέρει μόνο χαρά
Η Δρ Sharman, η οποία είναι και μητέρα πέντε παιδιών, για τουλάχιστον 20 χρόνια μελετά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των παιδιών που έχουν πίστη στον Άγιο Βασίλη.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου ενός παιδιού αφυπνίζονται όταν γίνεται συζήτηση για τον Άγιο Βασίλη και τα Χριστούγεννα.
Η πίστη στον Άγιο Βασίλη αναπτύσσει τον εγκέφαλο
«Τα παιδιά που έχουν πίστη στον Άγιο Βασίλη είναι διαρκώς χαρούμενα, ενώ ενισχύεται η φαντασία τους. Ο παχουλός γεράκος με την άσπρη γενειάδα και την κόκκινη στολή, ο σάκος με τα δώρα, το έλκηθρο που σέρνουν οι τάρανδοι, ο ήχος από τις καμπανούλες στον ουρανό και καθετί που είναι πασπαλισμένο με τη μαγική νεραϊδόσκονη επιτρέπουν στο παιδί να πιστέψει ότι τα πάντα είναι δυνατά, επιτρέποντάς το να ταξιδέψει σε φανταστικούς κόσμους. Αν υπάρχει, λοιπόν, οτιδήποτε που μπορεί να γαλουχήσει αυτή την τόσο ευφάνταστη και δημιουργική του πλευρά, δικαιούται να το ζήσει», αναφέρει.
Όσο κι αν πιστεύει ένα παιδάκι, αργά ή γρήγορα θα πάψει, αφού η εποχή της αθωότητας κυλάει σαν νερό. Οπότε αναρωτιέται κανείς: «Για ποιον λόγο οι γονείς να του στερήσουν αυτές τις μαγικές και ευτυχισμένες στιγμές;».
Θα έρθει η ώρα που θα ξυπνήσει ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό και θα ξέρει την αλήθεια. Τα ξωτικά, οι τάρανδοι, το έλκηθρο – όλα στη φαντασία. Επομένως, γιατί να μην απολαμβάνει τη μαγεία όσο ακόμα υπάρχει;