fbpx

Οι κακώσεις νωτιαίου μυελού είναι ένας ευρύτερος όρος, ο οποίος αναφέρεται σε βλάβες στον νωτιαίο μυελό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται μόνιμη αναπηρία ή ως έναν βαθμό απώλεια της αισθητικότητας σε σημεία του σώματος που βρίσκονται κάτω από το ύψος της βλάβης. Το ποσοστό αναπηρίας εξαρτάται από την έκταση και το σημείο της κάκωσης.

Ο νωτιαίος μυελός

Ο νωτιαίος μυελός αποτελεί τμήμα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) και μαζί με τον εγκέφαλο ελέγχουν όλες τις σωματικές λειτουργίες, μεταξύ αυτών την κίνηση και την συμπεριφορά. Ο νωτιαίος μυελός αποτελεί μία ζωτικής σημασίας γέφυρα μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου οργανισμού. Σε περιπτώσεις κακώσεων του νωτιαίου μυελού η αισθητικότητα και η κίνηση είναι πιθανό να επηρεαστούν, ακόμα και να χαθούν μόνιμα. Ο νωτιαίος μυελός προστατεύεται από τα οστά της σπονδυλικής στήλης και περιβάλλεται από ένα διαφανές υγρό που ονομάζεται “εγκεφαλονωτιαίο υγρό”. Σε διάφορα σημεία κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης υπάρχουν είσοδοι και έξοδοι διαφόρων νεύρων που ελέγχουν ποικίλες σωματικές λειτουργίες.

Ο νωτιαίος μυελός είναι μια μαλακή, ζελατινώδη δομή που προεξέχει από τη βάση του εγκεφάλου μέχρι το κάτω μέρος της πλάτης (Α). Το μήκος του είναι 38 έως 43 εκ. και το μέγιστο φάρδος είναι περίπου όσο του αντίχειρα.  Βρίσκεται μέσα σε έναν κενό σωλήνα που διατρέχει ενδιάμεσα στους 33 ενωμένους σπονδύλους, που (στην όρθια θέση) είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο (B).

Τα νωτιαία νεύρα συνδέονται στο νωτιαίο μυελό σε διάφορα τμήματα κατά του μήκους του και διατρέχουν από και προς συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος μαζί αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

Ο Νωτιαίος μυελός

Οι κακώσεις νωτιαίου μυελού χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες

Ο βαθμός της κάκωσης που μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και στο έντερο εξαρτάται κατά πολύ από δύο παράγοντες: εάν η κάκωση είναι πλήρης ή ατελής καθώς και σε ποιο σημείο του νωτιαίου μυελού βρίσκεται. Οι κακώσεις νωτιαίου μυελού μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες:

 • Πλήρης κάκωση: χωρίς εκούσια κίνηση ή αίσθηση κάτω από το σημείο της κάκωσης
 • Ατελής κάκωση: υπάρχει μερική αίσθηση κάτω από το σημείο της κάκωσης
 • Τετραπληγία: παράλυση και των τεσσάρων άκρων, η οποία συνήθως προκαλείται από βλάβη στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού.
 • Παραπληγία: πλήρης και ατελής παράλυση των κάτω άκρων. Αποτέλεσμα βλάβης του νωτιαίου μυελού στη θωρακική, οσφυϊκή μοίρα ή στην ιερή περιοχή.
Αίτια 

Ορισμένες φορές ένας σχετικά ήσσονος σημασίας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, αν έχετε κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ο νωτιαίος σας μυελός συνίσταται από μακριές νευρικές ίνες που οδηγούν προς και από τον εγκέφαλο σας. Οι νευρικές ίνες του νωτιαίου μυελού ξεκινούν από νευρικές ρίζες που αναδύονται μεταξύ των σπονδύλων και οργανώνονται σε περιφερικά νεύρα που εκτείνονται έως το δέρμα και τους μυς σας.

Αν ο νωτιαίος μυελός υποστεί κάκωση, ενδέχεται οι νευρικές ίνες που περνούν μέσα από την τραυματισμένη περιοχή να προσβληθούν. Μέρος ή όλοι οι αντίστοιχοι μυς και τα νεύρα πέρα από την περιοχή της κάκωσης μπορεί να καταστραφούν.

Οι σπονδυλικές κακώσεις συμβαίνουν συνηθέστερα στην κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης (οσφυϊκή) και στην περιοχή του τραχήλου (αυχενική).

Η κάκωση της οσφυϊκής μοίρας μπορεί να επηρεάσει τα κάτω άκρα, τον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστεως και τη σεξουαλική λειτουργία. Η κάκωση στον τράχηλο μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή καθώς επίσης και τις κινήσεις των άνω και κάτω άκρων. Κάκωση στη μία πλευρά του νωτιαίου μυελού επηρεάζει τυπικά τους μυς στην ίδια πλευρά και ορισμένους τύπους αισθητικότητας στην ίδια και στην αντίθετη πλευρά του σώματος σας.

Ο τραυματισμός μπορεί να προκύψει από διάταση, συμπίεση, ώθηση προς τα πλάγια ή διατομή του νωτιαίου μυελού. Θα μπορούσε επίσης να προέλθει από αιμορραγία ή τραυματική εσοχή ενός τμήματος οστού ή μετάλλου μέσα στο νωτιαίο σας μυελό. Αν χτυπήσετε, για παράδειγμα, το σαγόνι σας πάνω στο τιμόνι κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος, μπορεί να διαταθεί ο νωτιαίος σας μυελός και να προκληθεί κάκωση. Πληγή από μία σφαίρα ή μαχαίρι μπορεί να κόψει το μυελό.

Συμπτώματα
 • Αδυναμία, έλλειψη συντονισμού ή παράλυση σε ένα μέρος του σώματος μετά από ατύχημα.
 •  Μούδιασμα ή απώλεια της αισθητικότητας.
 • Απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστεως ή του εντέρου.
Αποκατάσταση 

Η επάνοδος της κινητικότητας ή της αισθητικότητας εντός της πρώτης εβδομάδας ακολουθείται συνήθως από τελική ανάρρωση των περισσότερων λειτουργιών. Οποιαδήποτε διαταραχή διαρκεί πάνω από 6 μήνες θα είναι πιθανώς μόνιμη. Αν χαθεί ο έλεγχος της ουροδόχου κύστεως, αυξάνει ο κίνδυνος σας για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Γίνεστε επίσης επιρρεπής σε τραυματισμούς στα μέρη του σώματος σας στα οποία έχει διαταραχθεί η αισθητικότητα.

Η θεραπεία συνίσταται σε επείγουσα φροντίδα, νοσηλεία για την επούλωση των τραυμάτων και αποκατάσταση.

Φάρμακα: Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του οιδήματος που μπορεί να συμπιέζει το νωτιαίο σας μυελό. Μπορεί να χρειάζονται αντιβιοτικά για τις ουρολοιμώξεις.

Εγχείρηση: Μπορεί να είναι απαραίτητες οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση οστικών τμημάτων ή ξένων αντικειμένων, για τη διόρθωση σπασμένων σπονδύλων με έγχυση μέσα στο οστό ή τοποθετώντας μεταλλικές λάμες, ή για την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού.

Μέτρα πρόληψης 
 •  Φοράτε ζώνη ασφαλείας, όποτε βρίσκεστε σε αυτοκίνητο. Βεβαιωθείτε επίσης πως τα παιδιά σας είναι δεμένα με ασφάλεια.
 •  Φοράτε κράνος, όποτε οδηγείτε ποδήλατο ή μηχανοκίνητα οχήματα.
 •  Φοράτε πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη στολή ασφαλείας.
 •  Αποφύγετε τις πτώσεις.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.