Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η πιο συχνή νευρολογική πάθηση η οποία προσβάλλει περίπου 450,000 Ευρωπαίους και 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση, όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εστιών επομυελίνωσης σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Ανάλογα με την εντόπιση των βλαβών είναι δυνατόν να προσβληθεί η κινητική όσο και η αισθητική οδός του κεντρικού νευρικού συστήματος με επίδραση στην κίνηση, στην αφή ή σε άλλες αισθήσεις, γι’ αυτό και έχει επιπτώσεις στην επαγγελματική σταδιοδρομία, στην οικογενειακή και στην κοινωνική ζωή των ασθενών.

Δε μεταδίδεται, δεν είναι κληρονομική (πιθανόν να οφείλεται σε κάποιον ιό), δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτιολογία της.

Μέχρι σήμερα μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία, η νόσος όμως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που βοηθούν στη μείωση των υποτροπών και στην επιβράδυνση της αναπηρίας. Οι ασθενείς λοιπόν πρέπει να καταλάβουν ότι με την έγκαιρη αντιμετώπιση και τη σωστή θεραπεία, μπορούν να ζήσουν μια γεμάτη και ενεργό ζωή.

Δεν είναι εμπόδιο στην απόκτηση οικογένειας.

Συνήθη συμπτώματα

Αν και δεν υπάρχει ένας τύπος Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, εν τούτοις υπάρχουν μερικά συμπτώματα που είναι πιο κοινά σε πολλούς πάσχοντες όπως:

1. Διπλωπία ή προσωρινή απώλεια όρασης

2. Μυϊκή αδυναμία ή παράλυση ενός ή και των δύο άκρων

3. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των άνω ή των κάτω άκρων

4. Ζάλη, ίλιγγος ή αστάθεια

5. Εύκολη κόπωση, ελάττωση της μνήμης, κατάθλιψη ή ευφορία

6. Ανάγκη για συχνή ή επιτακτική ούρηση που καταλήγει και σε ακράτεια, ή δυσκολία ούρησης

7. Προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία

8. Σπαστικότητα

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζει ότι η ασθένεια αυτή που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 30, δεν είναι ούτε μεταδοτική ούτε αποτελεί εμπόδιο για την απόκτηση οικογένειας και παιδιών. Όμως είναι ξεκάθαρο από τις έρευνες που γίνονται κατά καιρούς ότι παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς καταλαβαίνουν τι είναι,υπάρχει δυστυχώς άγνοια και προκατάληψη γύρω από την ασθένεια.