Σύνδεση μυοκαρδίτιδας και εμβολίων της Pfizer, σύμφωνα με έρευνα

Σύνδεση μυοκαρδίτιδας και εμβολίων της Pfizer, σύμφωνα με έρευνα

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη 6/2/2021 ότι διαπιστώθηκε μικρός αριθμός περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας, κυρίως σε νεαρούς άνδρες που έλαβαν εμβόλιο της Pfizer, που πιθανότατα συνδέεται με τον εμβολιασμό τους.

Η Pfizer δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδίτιδας από το κανονικά αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό. Στο Ισραήλ, 275 κρούσματα μυοκαρδίτιδας αναφέρθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαΐου 2021 μεταξύ 5 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων, ανέφερε το υπουργείο, αποκαλύπτοντας τα ευρήματα μιας μελέτης που ανέλαβε να εξετάσει το θέμα. Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα πέρασαν περίπου τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων αξιολογήθηκαν ως ήπιες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα δεδομένα της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μεταξύ ανδρών ηλικίας 16 έως 30 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η σχέση παρατηρήθηκε περισσότερο στους άνδρες ηλικίας 16 έως 19 ετών απ’ ό,τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Η Pfizer δήλωσε ότι γνωρίζει για τις ισραηλινές μελέτες πάνω στη μυοκαρδίτιδα και το εμβόλιό της, σημειώνοντας ότι δεν έχει αποδειχτεί αιτιώδης σύνδεση με το εμβόλιο.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ελέγχονται διεξοδικά και η Pfizer συναντά τακτικά το Τμήμα Ασφάλειας Εμβολίων του ισραηλινού υπουργείου Υγείας για να ελέγξει τα δεδομένα, ανέφερε. Το Ισραήλ είχε καθυστερήσει να καταστήσει τον πληθυσμό ηλικίας 12 έως 15 ετών επιλέξιμο για τα εμβόλια, εν αναμονή της έκθεσης του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα με τη δημοσίευση αυτών των ευρημάτων, υπουργική επιτροπή ενέκρινε τον εμβολιασμό των εφήβων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Οι εμβολιασμοί Ισραηλινών ανηλίκων

«Η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό ηλικίας 12 έως 15 ετών, και αυτό θα είναι δυνατό την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Ναχμάν Ας, συντονιστής της πανδημίας στο Ισραήλ. «Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί του κινδύνου» δήλωσε. Συμβουλευτική ομάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα συνέστησε περαιτέρω μελέτη της πιθανότητας σύνδεσης μεταξύ εμβολίων, μυοκαρδίτιδας και mRNA, τα οποία περιλαμβάνουν αυτά της Pfizer και της Moderna Inc.

Το Ισραήλ υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη των εμβολίων. Με τις νέες μολύνσεις Covid-19 να πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τις συνολικά ενεργές περιπτώσεις σε μόλις 340 σε ολόκληρη τη χώρα, η οικονομία έχει ανοίξει πλήρως, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στον εισερχόμενο τουρισμό. Περίπου το 55% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει ήδη εμβολιαστεί. Από την Τρίτη 1/6 καταργήθηκαν οι περιορισμοί της κοινωνικής απόστασης. 
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.