Εξαγορά που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο εμπορίας φαρμάκων και OTC προϊόντων φαρμακείου Συμφωνία για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην ελληνική εταιρεία εμπορίας φαρμάκων Profarm υπέγραψε το τσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο EMMA Capital.

Η είσοδος της EMMA, συμφερόντων του γνωστού και από τη μέχρι πρότινος συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ επιχειρηματία Jiri Smejc, είναι η πρώτη μεγάλη ξένη τοποθέτηση στον ελληνικό κλάδο των φαρμακαποθηκών και ενδέχεται να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για την αναδιάρθρωσή του.

Profarm

90 εκατομμυρία ευρώ το 2019

Πρόκειται για κλάδο που χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό σε πολλές μικρότερες εταιρείες. Η Profarm εκτιμάται ότι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, τη στιγμή που το σύνολο της εμπορίας φαρμάκων και προϊόντων που διατίθενται σε φαρμακεία και τα οποία διανέμουν οι φαρμακαποθήκες εκτιμάται πως κινείται στα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Profarm συζητεί ήδη με άλλες φαρμακαποθήκες για την εξαγορά τους σε ορίζοντα 12 με 18 μηνών και με στόχο ο κύκλος εργασιών της να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντικές οικονομίες κλίμακος, διευρύνοντας το δίκτυο διανομής της και αναβαθμίζοντας τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στους άλλους δύο πυλώνες της αγοράς, τις φαρμακοβιομηχανίες και τα φαρμακεία.

Ίδρυση Profarm 

Η Profarm ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Εφοδιάζει, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην επίσημη διαδικτυακή της ιστοσελίδα, πάνω από 650 φαρμακεία και 100 φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα (μέσω του τμήματος third party logistics) και επιπλέον συμμετέχει με 29% στην Pharmanet A.E. (φαρμακαποθήκη στο Αγρίνιο) και με 13% στη Stargen Ltd (φαρμακευτική εταιρεία με δραστηριότητα στα generics).

To 2018 o όμιλος της Profarm, συμφερόντων Θ. Γ. Σκυλακάκη και Α. Καλλιβρούση, εξαγόρασε τη φαρμακαποθήκη «Τσίτσας Β.» για να ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών διανομής για λογαριασμό τρίτων και την παροχή υπηρεσιών logistics management και οργάνωσης αποθήκης.

Πέρυσι η Profarm εξαγόρασε και το 50% της εταιρείας Medworld O.E. που δραστηριοποιείται στην αποκλειστική εισαγωγή και εμπορία παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Πηγή: Kathimerini.gr

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.