Περισσότεροι από 11.500 άγνωστοι ιοί σε υπόγειους σταθμούς Μ.Μ.Μ.

Περισσότεροι από 11.500 άγνωστοι ιοί σε υπόγειους σταθμούς Μ.Μ.Μ.

Ερευνητές από κάθε Ήπειρο αποφάσισαν να μελετήσουν για το τι υπάρχει κάτω στους υπόγειους σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Πιο αναλυτικά, εννιακόσιοι ερευνητές φόρεσαν μάσκες, πήραν τον εξοπλισμό τους και σε διάστημα τριών ετών έλαβαν 4.728 δείγματα από τουρνικέ, κιγκλιδώματα, παγκάκια, κιόσκια έκδοσης εισιτηρίων και συρμών, σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Τόκιο. Το 58% των πόλεων ήταν σε ανατολική Ασία και Ευρώπη. Όπου δεν υπήρχε μετρό, οι ειδικοί πήραν δείγμα από τις επιφάνειες τρένων και λεωφορείων.

Στην συνέχεια εξέτασαν το DNA και το RNA των δειγμάτων στα εργαστήρια τους. Διαπίστωσαν ότι είχαν ανακαλύψει έναν καινούργιο κόσμο.

Ο επικεφαλής της κοινοπραξίας με το όνομα MetaSUB και της έρευνας που δεν έχει προηγούμενο -δεδομένου του αριθμού των μελετητών- είναι ο Κρίστοφερ Μέισον, γενετιστής στο ιατρικό τμήμα του Cornell University. Εξήγησε στους New York Times πως «κάναμε μια βαθιά βουτιά στα αστικά κέντρα και βρήκαμε ένα εύρος, έναν θησαυρό νέων μορφών ζωής».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν χθες στο περιοδικό Cell. Βάσει αυτών «οι υπόγειοι σταθμοί των ΜΜΜ και τα παγκάκια των πόλεων μας έχουν κάποιες φορές την ίδια ή μεγαλύτερη ποικιλομορφία από αυτή που βρίσκουμε σε τροπικό δάσος».

Virus mmm

Τα επίσημα στοιχεία των ερευνών

  • 10.928 ιούς και 748 βακτήρια που δεν ήταν γνωστά σε καμιά τράπεζα πληροφοριών.
  • 4.246 είδη μικροοργανισμών που ήταν γνωστά. Τα 2/3 ήταν βακτήρια. Το 1/3 ήταν μείγμα μυκήτων, ιών και άλλων μικροβίων.

Επιπρόσθετα, ανακάλυψαν ότι σχεδόν τα μισά από αυτά τα είδη είναι βακτήρια που ζουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα ή πάνω στο δέρμα του. Τα βακτήρια του δέρματος αποτελούν τα μισά των μικροβίων που υπάρχουν στον αέρα. Σε όλες τις πόλεις υπήρχε ένα βασικό κοινό μικροβιακό προφίλ που αφορούσε τα ίδια 31 διαφορετικά βακτήρια.

Ο Dr. Μέισον δήλωσε πως σε κάθε πόλη ανακαλύφτηκε ένα μοναδικό μικροβιακό προφίλ «που λειτουργεί ως δακτυλικό αποτύπωμα». Ήταν τόσο χαρακτηριστικά αυτά τα προφίλ σε κάθε πόλη, που οι επιστήμονες μπορούσαν να καταλάβουν από πού προήλθε το όποιο δείγμα, με εγκυρότητα της τάξεως του 88%. «Αν μου δώσετε το παπούτσι σας, πιθανότατα θα μπορώ να σας πω από πού έχετε έλθει», είπε.

Δεν έγινε απόλυτα ξεκάθαρο τι δημιουργεί αυτές τις διαφορές. Δεδομένα παίζουν ρόλοι το κλίμα και η γεωγραφική θέση. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει πως το ανθρώπινο μικρόβιο ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλλο, τη γεωγραφία και παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής (διατροφή και ενδεχόμενη χρήση φαρμάκων). Οι ερευνητές υποθέτουν πως τα μικρόβια του ανθρωπίνου δέρματος ‘αντανακλούν’ την πληθυσμιακή ομάδα των ατόμων που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και διαφέρουν από πόλη σε πόλη. Προφανώς και χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ώστε να μιλήσουν για δεδομένα.

Κανένας λόγος ανησυχίας

Ο επικεφαλής τόνισε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μικροοργανισμών δεν απειλούν τους ανθρώπους. Σχεδόν όλοι οι νέοι ιοί συνδέονται με βακτηριοφάγους ή ιούς που μολύνουν βακτήρια. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι η γενετική αλληλούχιση δεν μπορεί να διακρίνει αν οι οργανισμοί ήταν ζωντανοί ή νεκροί. Επίσης, κανένα περιβάλλον δεν είναι αποστειρωμένο.

«Οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με αυτούς τους μικροοργανισμούς εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μέρος του οικοσυστήματος στο οποίο ζούμε και εμείς -οι άνθρωποι. Τα σώματα μας βασίζονται σε πλούσια και δυναμική ‘κοινότητα’ μικροβίων, ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά».

Επιπροσθέτως, οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν τη δική τους, αυτοδημιούργητη αντιμικροβιακή ένωση, για να καταπολεμήσουν άλλα μικρόβια. «Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι τύπος φυσικής προσαρμογής. Δεν σημαίνει πως ανακαλύψαμε superbugs κρυμμένα στους υπόγειους σταθμούς».

Χρήσιμα ευρήματα για την εγκληματολογία

Οι ειδικοί εξήγησαν πως πέραν του εμπλουτισμού της «τράπεζας πληροφοριών», αυτά που ανακάλυψε η έρευνα μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα και στην εγκληματολογία, καθώς βάσει των ιών μπορεί να προσδιοριστεί αν κάποιος ήταν σε συγκεκριμένο χώρο. Άλλα ενδέχεται να γίνουν πηγές για νέα φάρμακα και άλλες χρήσιμες ενώσεις. Τα ευρήματα έχουν ήδη συγκριθεί με γενετικές αλληλουχίσεις σε βάσεις δεδομένων για γονίδια, ώστε να διαπιστωθεί αν οι νέοι μικροοργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αντιβιοτικά.

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.