fbpx
Ποια είναι η νόσος του βουνού που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ορειβάτη;

Ποια είναι η νόσος του βουνού που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ορειβάτη;

Οι ορειβάτες, οι πεζοπόροι και γενικά οι λάτρεις του βουνού θα πρέπει να γνωρίζουν για τη νόσο του βουνού ή του υψομέτρου προτού πάρουν τον ειδικό εξοπλισμό τους και ανηφορήσουν.

Είναι γνωστό πως τα βουνά γοητεύουν και προσελκύουν την ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες. Οι περισσότερες κορυφές στις Άλπεις είχαν αναρριχηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι αναρριχητές ανέφεραν ότι βιώνουν τα συμπτώματα που σήμερα περιγράφονται ως ασθένεια ή νόσος του βουνού.

Στην ήπια μορφή της η ασθένεια θυμίζει γρίπη ή κακό μεθύσι. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η αύξηση των καρδιακών παλμών, η ναυτία, ο εμετός και ο κακός ύπνος. Η ήπια μορφή της νόσου μπορεί να θεραπευτεί με ακεταζολαμίδη και ξεκούραση.

νόσος του βουνού

Από τι προκαλείται η ασθένεια υψομέτρου;

Όλοι οι άνθρωποι αναπνέουν στον αέρα. Ο αέρας που αναπνέουμε αποτελείται από πολλά διαφορετικά αέρια. Ένα από αυτά είναι το οξυγόνο. Όταν λοιπόν ταξιδεύετε σε μεγάλα υψόμετρα, η ποσότητα οξυγόνου στον αέρα είναι η ίδια με τη στάθμη της θάλασσας, αλλά η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ χαμηλότερη. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα οξυγόνου που μπορείτε να απορροφήσετε με κάθε αναπνοή είναι μικρότερη από τη συνηθισμένη. Αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων οξυγόνου του σώματος. Αυτό ονομάζεται υποξία.

Συμπτώματα 

Το να ανεβαίνει κανείς σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να είναι γίνει τόσο επικίνδυνο που να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Η νόσος του βουνού εμφανίζεται μετά τα 2.400 μέτρα, ενώ ήπια συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, μπορούν να εμφανιστούν από τα 1.500 μέτρα. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιος θα εκδηλώσει τη νόσο και δεν παίζει ρόλο η φυσική κατάσταση, καθώς ακόμη και ένας αθλητής μπορεί να προσβληθεί. Το σίγουρο είναι πως όσοι δε διαθέτουν άρτια φυσική κατάσταση είναι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτή. Η ασθένεια του βουνού προκαλείται από τη μειωμένη πίεση του αέρα και τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα.

Τα συμπτώματα της οξείας ορεινής ασθένειας, το HAPE και το HACE ξεκινούν όλα τα ίδια, αλλά το HAPE και το HACE είναι σοβαρές επιπλοκές που συνήθως ακολουθούν την εμφάνιση οξείας ασθένειας στο βουνό και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ασθένειας υψομέτρου είναι να ανεβείτε σταδιακά.  

Διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο αν:

  • έχετε νοσήσει ξανά στο παρελθόν,
  • ανεβαίνετε γρήγορα,
  • δεν έχετε εγκλιματιστεί στο υψόμετρο,
  • ζείτε κοντά σε θάλασσα και ταξιδεύετε σε μεγάλο υψόμετρο,
  • έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή άλλες ουσίες,
  • έχετε ιατρικά προβλήματα που αφορούν την καρδιά, το νευρικό σύστημα ή τους πνεύμονες.

Πληροφορίες από: valueforlife.gr, emedicine.medscape.com, medlineplus.gov

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.