Μελέτη εξηγεί τη μειωμένη οξυγόνωση λόγω μόλυνσης Covid-19

Μελέτη εξηγεί τη μειωμένη οξυγόνωση λόγω μόλυνσης Covid-19

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stem Cell Reports» από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ρίχνει φως στο γιατί πολλοί ασθενείς με Covid-19,υποφέρουν από υποξία, δηλαδή μειωμένη οξυγόνωση στο σώμα.

Η υποξία είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία υπάρχει μειωμένη οξυγόνωση στο σώμα. Η μελέτη δείχνει επίσης γιατί το αντιφλεγμονώδες φάρμακο δεξαμεθαζόνη υπήρξε αποτελεσματική θεραπεία για τα άτομα με Covid-19. «Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα υπήρξαν σημαντικό πρόβλημα σε ασθενείς με Covid-19» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Shokrollah Elahi, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής & Οδοντιατρικής. «Εξαιτίας αυτού, πιστεύουμε ότι ένας πιθανός λόγος μπορεί να είναι ότι ο Covid-19 επηρεάζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων».

Στη μελέτη, ο Elahi και η ομάδα του εξέτασαν το αίμα 128 ασθενών με Covid-19. Στους ασθενείς περιλαμβάνονταν εκείνοι που ήταν σοβαρά άρρωστοι και εισήχθησαν σε ΜΕΘ, εκείνοι που είχαν μέτρια συμπτώματα και εισήχθησαν στο νοσοκομείο και εκείνοι που είχαν μια ήπια εκδοχή της νόσου και πέρασαν μόνο μερικές ώρες στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν η ασθένεια έγινε πιο σοβαρή, τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια πλημμύρισαν την κυκλοφορία του αίματος και μερικές φορές αποτελούσαν το 60% των συνολικών κυττάρων στο αίμα. Συγκριτικά, σε κανονικές συνθήκες τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια αποτελούν λιγότερο από το 1%, ή καθόλου, στο αίμα ενός υγιούς ατόμου.s

Η εξήγηση των πορισμάτων

«Τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια βρίσκονται στον μυελό των οστών και δεν τα βλέπουμε κανονικά στην κυκλοφορία του αίματος» εξήγησε ο Elahi. «Αυτό δείχνει ότι ο ιός τα επηρεάζει. Ως αποτέλεσμα, και για να αντισταθμίσει την εξάντληση των υγιών απύρηνων ερυθρών αιμοσφαιρίων, το σώμα παράγει σημαντικά περισσότερα από αυτά, προκειμένου να παρέχει αρκετό οξυγόνο στο σώμα» συνέχισε. Το πρόβλημα είναι ότι τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μεταφέρουν οξυγόνο. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι πολύ ευαίσθητα στη μόλυνση από Covid-19. Καθώς τα ανώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια προσβάλλονται και καταστρέφονται από τον ιό, το σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα ώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια –τα οποία ζουν για περίπου 120 ημέρες– και η ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος μειώνεται.

Το ερώτημα βέβαια είναι πώς ο ιός μολύνει τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ο Elahi, γνωστός για την προηγούμενη δουλειά του, που απέδειξε ότι τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια καθιστούσαν ορισμένα κύτταρα πιο ευαίσθητα στον ιό του HIV, ξεκίνησε διερευνώντας εάν τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν υποδοχείς για τον SARS-CoV-2. Έπειτα από μια σειρά μελετών, η ομάδα του Elahi ήταν η πρώτη στον κόσμο που απέδειξε ότι τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια είχαν τον υποδοχέα ACE2 και έναν συν-υποδοχέα, τον TMPRSS2, ο οποίος επέτρεψε στον SARS-CoV-2 να τα μολύνει.

Οι δηλώσεις του ερευνητή

«Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, αλλά δείχνουν επίσης δύο σημαντικές συνέπειες» δήλωσε ο Elahi. Και συνέχισε: «Πρώτον, τα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα που μολύνονται από τον ιό και, όταν τα σκοτώνει ο ιός, αναγκάζει το σώμα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις παροχής οξυγόνου αντλώντας περισσότερα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια από τον μυελό των οστών. Αυτό όμως δημιουργεί περισσότερους στόχους για τον ιό. Δεύτερον, τα ανώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι στην πραγματικότητα ισχυρά ανοσοκατασταλτικά κύτταρα. Καταστέλλουν την παραγωγή αντισωμάτων και την ανοσία των Τ κυττάρων έναντι του ιού, καθιστώντας όλη την κατάσταση χειρότερη».

«Δοκιμάσαμε το αντιφλεγμονώδες φάρμακο δεξαμεθαζόνη, το οποίο γνωρίζαμε ότι βοήθησε στη μείωση της θνησιμότητας και της διάρκειας της νόσου σε ασθενείς με Covid-19, και βρήκαμε σημαντική μείωση στη μόλυνση των απύρηνων ερυθρών αιμοσφαιρίων» ανέφερε ο Elahi. Όταν η ομάδα άρχισε να διερευνά γιατί η δεξαμεθαζόνη είχε τέτοιο αποτέλεσμα, βρήκαν δύο πιθανούς μηχανισμούς. Πρώτον, η δεξαμεθαζόνη καταστέλλει την απόκριση των υποδοχέων ACE2 και TMPRSS2 στον SARS-CoV-2 στα απύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης. Δεύτερον, η δεξαμεθαζόνη αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο ωριμάζουν τα απύρηνα ερυθρά.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.