fbpx
Με ενιαίο πρωτόκολλο η διεξαγωγή των αντιγριπικών εμβολιασμών στα φαρμακεία

Με ενιαίο πρωτόκολλο η διεξαγωγή των αντιγριπικών εμβολιασμών στα φαρμακεία

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ετοιμάζει και θα στείλει σχετικά έντυπα με οδηγίες σε όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας.

Περισσότεροι από 8.000 φαρμακοποιοί υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού 

Με όπλο την πιστοποίηση άνω των 8.000 φαρμακοποιών της κοινότητας στη διεξαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού, η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων στη χώρα μας είναι έτοιμα να συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή του, σε μία χρονιά που η νόσος COVID 19 απαιτεί ιδιαίτερα υψηλά standards σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διευκόλυνσης των πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και βεβαίως της ασφάλειας τους απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης  του ιού τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επαγγελματίες υγείας που θα διεξάγουν τον εμβολισμό.

Το θέμα φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο οποίος είναι έτοιμος να παρουσιάσει πρωτόκολλα ορθής πρακτικής για τον ασφαλή αντιγριπικό εμβολιασμό ενόψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID 19 στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Οι φαρμακοποιοί θα λειτουργήσουν με βάση ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο

Όμως αυτό δεν φτάνει καθώς τη φετινή χρονιά υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν γύρω στα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί περίπου 25% περισσότεροι σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα όποια άλλα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο παρελθόν.

Ένα από αυτά είναι να μπορεί ο πολίτης να βρίσκει το εμβόλιο του. Επειδή την προηγούμενη χρονιά οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν και έκαναν εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται το αντιγριπικό τους εμβόλιο, δηλαδή ξεκίνησαν να εμβολιάζονται από τις 15 Οκτωβρίου και σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είχαν εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ζήτημα έλλειψης αντιγριπικών εμβολίων. Το θέμα ωστόσο αυτό δημιουργήθηκε, σημειώνει ο κ. Βαλτάς, όχι λόγω ελλείψεων. «Υπήρξε ένα τεράστιο πρόβλημα λόγω του γεγονότος ότι τα εμβόλια οι εταιρείες τα έφερναν η κάθε μια ξεχωριστά, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία κατάσταση ουσιαστικά τεχνητής έλλειψης με τον κόσμο να ζητά εμβόλια ενώ δεν υπήρχαν καθώς θα ερχόντουσαν αργότερα».

Αυτό το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο κ. Βαλτάς σε πρώτη φάση με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρη Φιλίππου με σκοπό τη λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν και φέτος τα ίδια προβλήματα και να μην φτάσει ο κόσμος να ανησυχεί για το εάν θα βρει αντιγριπικό εμβόλιο και να μην ταλαιπωρηθεί.

Ήδη με έγγραφό του από τις αρχές Αυγούστου προς το υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε επισημάνει τη σημασία του να ρυθμιστούν όλα έτσι ώστε οι πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό τους εμβόλιο χωρίς προβλήματα τον κατάλληλο χρόνο. Με δεδομένο ότι η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου όπως είπε ο κ. Βαλτάς «έχει προβλεφθεί ήδη από τις 22 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου να πάνε στις φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια στα φαρμακεία γύρω στα 2,1 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια. Άρα οι εταιρείες θα τα πάνε στο σωστό χρόνο όλες μαζί ώστε να υπάρχει επάρκεια εμβολίων να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα ο αντιγρπικός εμβολιασμός, Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα διεξαγωγής του αντιγριπικού εμβολιασμού, γύρω στις 20 Οκτωβρίου θα πέσουν στην αγορά άλλο ένα εκατομμύριο εμβόλια. Έτσι στην περίοδο αιχμής της διεξαγωγής του αντιγριπικού εμβολιασμού, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου θα έχουν μπει στην αγορά πάνω από 3 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, όσα δηλαδή έγιναν πέρσι σε όλο το χειμώνα. Φέτος όμως, ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά θα φτάσουν κοντά στα 4 εκατομμύρια  καθώς εκεί, γύρω στις 15 Νοεμβρίου θα μπουν άλλα 800.000 εμβόλια».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επισημαίνει τη σημασία του σωστού χρόνου εμβολιασμού. «Εάν πήγαινε κάποιος να εμβολιαστεί κατά της γρίπης στα μέσα Σεπτεμβρίου η ανοσία του θα έφτανε μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και μετά θα έμενε ακάλυπτος. Εάν όμως εμβολιστεί στα μέσα Οκτωβρίου, θα αποκτήσει ανοσία μετά από 15 μέρες και έτσι από τις αρχές Νοεμβρίου και για 3 ½ μήνες θα έχει προστασία».

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη 

Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια ήταν το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγής για τα αντιγριπικά εμβόλια. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά «για ένα εκατομμύριο λόγους η συνταγή θα πρέπει να είναι ηλεκτρονική. Είναι απαραίτητο αυτό για να ιχνηλατούμε ποιος πήρε το εμβόλιο. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα, όταν κάνουμε το εμβόλιο να «κλικάρουμε» την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για να ξέρει σε πραγματικό χρόνο το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες ποιοι εμβολιάστηκαν, πότε και πως, Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο θα έχει μία εικόνα για το πως πάει ο εμβολιασμός ανά ημέρα. Αυτή τη δυνατότητα μόνο οι φαρμακοποιοί μπορεί να τη δώσουν γιατί έχουν μία τεράστια διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν τα 4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια γίνονταν στα νοσοκομεία που υπολειτουργούν λόγω COVID 19 ή στα Κέντρα Υγείας».

Σε άλλες χώρες ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα φαρμακεία είναι μία υπηρεσία που πληρώνεται.

Η άποψη του κ. Βαλτά είναι πως και το θέμα της παροχής δωρεάν υγειονομικού υλικού προστασίας από τον κορoνοϊό για τη διεξαγωγή των αντιγριπικών εμβολίων είναι κάτι που πρέπει επίσης να συζητηθεί. «Όλα αυτά είναι πάνω σ’ ένα τραπέζι συζήτησης, πρέπει να συζητηθούν και με τον υπουργό Υγείας και με τον υπουργό Οικονομικών διότι το φαρμακείο της κοινότητας είναι ένας χώρος που έπαθε τεράστια ζημιά στη διάρκεια των μνημονίων και για να επανέλθει και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, σίγουρα θα πρέπει η πολιτεία να το δει διαφορετικά».

Πηγή: dailypharmanews.gr

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.