Ιωαννίδης: 1 στις 23.000 ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης από AstraZeneca

Ιωαννίδης: 1 στις 23.000 ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης από AstraZeneca

«O κίνδυνος θανάτου από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 1 στις 43.000 και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης 1 στις 23.000» δήλωσε ο Γ. Ιωαννίδης.

«Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca» υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας Γιάννης Ιωαννίδης, με αφορμή τα τρία περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη έπειτα από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν επιφυλάξεις για τη χρήση του σε άτομα που δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Με βάση τα δεδομένα από τη Νορβηγία, ο κίνδυνος θανάτου είναι 1 στις 43.000 και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης 1 στις 23.000. Οπότε πρέπει να συγκριθεί αυτό με τι ωφέλεια θα έχει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών. Αφού έχουμε επιλογή για άλλα εμβόλια, θα έλεγα ότι το ΑstraΖeneca δεν είναι καλή επιλογή. Και όσο μικρότερο το άτομο, γίνεται μάλλον χειρότερη επιλογή» σημείωσε σχετικά.Γιάννης Ιωαννίδης γιατρός covid-19 εμβόλια

Ίσως πρόκειται για ελαττωματική παρτίδα

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματική η παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων στην Κρήτη. «Τρία περιστατικά είναι πολύ λίγα, αλλά το καθένα από αυτά έχει τεράστια σημασία γι’ αυτόν που τα παθαίνει» είπε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότηση. Δεν έχουν πλήρη άδεια. Ακόμα μαθαίνουμε σχετικά με τις παρενέργειές τους» είπε στην «Κοινωνία Ώρα Mega». Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν εξετάσεις που να μπορούν να προβλέψουν τις παρενέργειες του εμβολίου.

Τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

Το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό παρενεργειών του AstraZeneca, ο Ανδρέας Μεταξάκης, μετά τον εμβολιασμό του υπέστη δύο θρομβώσεις. Είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό παρενεργειών από το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ελλάδα. Λίγες μέρες μετά την περιπέτεια της υγείας του, δύο ακόμη συμπατριώτισσές του από την Κρήτη έπαθαν θρόμβωση αφότου εμβολιάστηκαν με AstraZeneca. Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega», δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του πλέον. «Πήρα εξιτήριο. Ξεκουράζομαι, είμαι πολύ καλά, περπατάω. Δεν έχω κάποιον πόνο. Σε γενικές γραμμές είμαι πολύ καλά» σημείωσε ο κ. Μεταξάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας. Σύμφωνα με τον 35χρονο, οι γιατροί τού απαγόρευσαν να κάνει δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου. Παρά την περιπέτεια της υγείας του, ο Ανδρέας Μεταξάκης παρουσιάστηκε αισιόδοξος.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.