Η J&J θα παραδώσει τα μισά από τα προγραμματισμένα εμβόλια

Η J&J θα παραδώσει τα μισά από τα προγραμματισμένα εμβόλια

Τα μισά εμβόλια από όσα είχαν προγραμματιστεί θα παραδώσει αυτή την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η εταιρεία Johnson & Johnson, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Η J&J αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού και παραγωγής μετά την αποστολή του σκευάσματος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δόσεις που προορίζονται για την Ευρώπη παράγονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ένα εργοστάσιο του Λέιντεν, στην Ολλανδία.

Δέσμευση για 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τέλος Ιουνίου

Η φαρμακοβιομηχανία βάσει συμβολαίου έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής, έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του αρχικού στόχου.

Πέραν των αρχικών καθυστερήσεων, οι παραδόσεις αυτή την εβδομάδα μειώνονται στο μισό. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν είναι σαφές πόσεις δόσεις θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε πόσες ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν αυτή την εβδομάδα. Η J&J, από την πλευρά της, δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μόνο μια περιορισμένη, προσωρινή μείωση» των παραδόσεων, που θα καλυφθούν σε επόμενο στάδιο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόσο η πηγή του πρακτορείου όσο και ο εκπρόσωπος τόνισαν ότι στόχος της εταιρείας παραμένει η παράδοση των 55 εκατομμυρίων δόσεων που έχει υποσχεθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Από τις πρώτες παραδόσεις εμφανίστηκαν τα προβλήματα

Αρχικά η εταιρεία σχεδίαζε να αρχίσει τις παραδόσεις στην Ε.Ε. την 1η Απριλίου, όμως τις ανέβαλε για τα μέσα του μήνα, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Στη συνέχεια, οι παραδόσεις διακόπηκαν και πάλι για λόγους ασφαλείας, αφού η χρήση του εμβολίου σταμάτησε προσωρινά στις ΗΠΑ, μέχρι να εξεταστεί η πιθανή σύνδεσή του με την εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη ξανάρχισαν μία εβδομάδα αργότερα.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία είχε παραδώσει 2,6 εκατομμύρια δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαθέτει πιο επικαιροποιημένα στοιχεία για τις παραδόσεις, επιβεβαίωσε ότι έχουν παραληφθεί λιγότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.