Γεραπετρίτης: Δεν θα υπάρξει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη

Γεραπετρίτης: Δεν θα υπάρξει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη

Απαντήσεις σε μια σειρά από καίριες ερωτήσεις σχετικά με (τα sms, το ωράριο, τους παιδικούς σταθμούς, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών κ.α.) έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη.

Τόνισε ότι μόνο εχθές εμβολιάστηκε το 1 τοις 100 των Ελλήνων, ενώ απάντησε και στην αξιωματική αντιπολίτευση όσων αφορά τις πατέντες των εμβολίων αναφέροντας ότι 1 χρόνο πριν και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2020 ο πρωθυπουργός άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο. Μετά την εισαγωγική διαπίστωση ότι «αυτή τη στιγμή η κατάσταση πηγαίνει καλά», αλλά «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμη μέσα στην πανδημία, είμαστε ακόμη μέσα στη δίνη του ιού», ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης ζήτησε στην συνέντευξη που έδωσε «να είμαστε προσεκτικοί για ένα διάστημα ακόμη, να τηρούμε τα μέτρα», εξάλλου «τα sms έχουν τη λειτουργία, να μεταδίδουν ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμη προσεκτικοί, το ίδιο και το πέρας του ωραρίου».

Ειδικά δε, για τα sms «το θέμα θα επαναξιολογηθεί και με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων, σταδιακώς θα απεμπλακούμε και από την αποστολή των μηνυμάτων», προανήγγειλε σχετικώς, ενώ πιο συγκεκριμένα για το γραπτό μήνυμα που αφορά στη χρονική διάρκεια των αγορών, ο υπουργός απάντησε ότι «είναι κάτι που θα αξιολογηθεί, θα αξιολογηθούν και τα δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων», σε κάθε περίπτωση «η εκτίμηση είναι ότι από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια σταδιακή άμβλυνση σε ό,τι αφορά την αποστολή του μηνύματος».

Διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη

Κληθείς να σχολιάσει αν θα υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη, στο κομμάτι των μετακινήσεων, εξήγησε ότι το σχετικό πρωτόκολλο «θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες όταν θα έχουμε και κάποια περισσότερα στοιχεία», η αίσθησή του πάντως είναι ότι «δεν θα υπάρχει διάκριση επί τη βάσει του αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι». Στο θέμα που έχει ανακύψει με τους παιδικούς σταθμούς, ο Γ. Γεραπετρίτης στην συνέντευξη προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες γονέων εργαζομένων που έχουν παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς», εξηγώντας ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δύσκολα τηρούν μέτρα προστασίας ενώ υπάρχει δυσκολία και για την εφαρμογή των τεστ σε τόσο μικρά παιδιά.

Όμως ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε και κάτι ακόμη: ότι «σήμερα και αύριο (6/5 και 7/5) θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις μέτρων από όλα τα αρμόδια Υπουργεία», συγκεκριμένα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το κομμάτι της αγοράς, των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, από το Υπουργείο Παιδείας για τα ζητήματα των κολεγίων, των ΙΕΚ και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια. Ενώ έκανε γνωστό ότι «με βάση την εισήγηση της επιτροπής όλα τα κέντρα ξένων γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις, θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία».

Για το ωράριο, μετά την αρχική παρατήρηση ότι «είναι καλό να μη μεταπίπτουμε από τον απόλυτο περιορισμό στην απόλυτη ελευθερία κίνησης διότι αυτό εκπέμπει τελείως λάθος μήνυμα, είναι καλό να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε απεγκλωβιστεί από τον ιό και να μην εφησυχάζουμε», κατέστησε σαφές ότι «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά», και στη συνέχεια αν όλα πάνε καλά μπορεί να υπάρξει συνολική απελευθέρωση. «Η 11η βραδινή θα επαναξιολογηθεί, να δούμε αν μπορούμε να πάμε ως τα μεσάνυχτα ή λίγο μετά», ανέφερε επίσης. Για τον τουρισμό παρατήρησε ότι «φέτος, όπως και πέρυσι, θα είναι μια ειδική χρονιά τουρισμού», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι και οι τουρίστες θα αντιλαμβάνονται ότι το πρώτο και το βασικό είναι η υγειονομική ασφάλεια. Για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε με έμφαση ότι σε ένα τόσο σύνθετο εγχείρημα «η Ελλάδα απεδείχθη ότι μπορεί να διεκπεραιώσει αυτής της κλίμακας εγχειρήματα», με την πρόσθετη επισήμανση, «χθες μόνο περίπου 108.000 συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν, χθες μόνο, ένας στους 100 Έλληνες εμβολιάστηκε, καταλαβαίνετε την πολύ μεγάλη διάσταση του εγχειρήματος».

Ο εμβολιασμός στα μικρότερα νησιά

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε στην συνέντευξη για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, εκεί όπου «ήδη έχει υπάρχει πρόβλεψη για οριζόντιο εμβολιασμό, ήδη εμβολιάζονται και θα εμβολιαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες όλοι οι κάτοικοι ανεξαρτήτως ηλικίας». Αλλά και στα μεγαλύτερα νησιά, πρόσθεσε, είναι σε εξέλιξη σχεδιασμός για κατά το δυνατόν σύντομο και ασφαλή εμβολιασμό. Στο ερώτημα τι θα γίνει με όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (πρώτη δόση), δήλωσε ότι «θα κάνουν τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο», αφού η ελληνική Πολιτεία έχει ήδη προνοήσει για τις δεύτερες δόσεις, χωρίς να εξαρτάται από μελλοντικές παραλαβές. ‘Αλλωστε, «δεν είναι ενδεδειγμένο ιατρικά να αλλάζει η ποιότητα του εμβολίου στη δεύτερη δόση», συμπλήρωσε. Ενώ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας παραλαμβάνει και θα παραλάβει ακόμη περισσότερα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson&Johnson, τα οποία «θα είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα», ευκολότερα στη χρήση τους, επιπλέον θα αξιοποιηθούν για τους κατάκοιτους συμπολίτες μας.

Στην εν εξελίξει κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση για τις πατέντες των εμβολίων, με αφορμή και τη σχετική τοποθέτηση του Προέδρου των Η.Π.Α., θύμισε ότι «εκείνος ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν, από τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος ο πρωθυπουργός: όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην FAZ, είχε σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει τα εμβόλια να καταστούν οικουμενικά, δημόσια αγαθά με την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το επανέλαβε και τον Απρίλιο, το επανέλαβε σε όλες τις εκδοχές που μίλησε για το ζήτημα». Παράλληλα, «και ο καθηγητής κ. Μόσιαλος, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας στα διεθνή fora είχε πολύ εγκαίρως τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό», συμπλήρωσε.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.