fbpx
Αθ. Εξαδάκτυλος: «Τα εμβόλια για τον κορονοϊό θα κυκλοφορήσουν μόνο όταν θα είναι πλήρως ασφαλή»

Αθ. Εξαδάκτυλος: «Τα εμβόλια για τον κορονοϊό θα κυκλοφορήσουν μόνο όταν θα είναι πλήρως ασφαλή»

Παρά την επιβολή των αυστηρών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, με αποκορύφωμα το δεύτερο καθολικό lockdown από τις 7 του τρέχοντος μήνα που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα κρούσματα εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 3.209, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό σε 82.034 και τους θανάτους σε 1.288 από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλάει στο health4u.gr για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια και τον covid-19 στην Ελλάδα.

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και μετά την επιβολή των ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών μέτρων;

Η εκτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνει εφόσον περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμα, όταν δηλαδή θα έχουμε στη διάθεσή μας επιπλέον αποτελέσματα. Διότι το προχθεσινό σχετικά χαμηλό νούμερο, σε σύγκριση με αυτό του προηγούμενου διαστήματος, οδήγησε σε μια πρόωρη αισιοδοξία, που δεν ήταν δικαιολογημένη αλλά και το χθεσινό μεγάλο νούμερο έφερε μια απογοήτευση, που επίσης δεν είναι δικαιολογημένη. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα πρέπει να περιμένουμε τι θα προκύψει από την εφαρμογή του πλήρους πακέτου των μέτρων για να δούμε τα αποτελέσματα, καθώς το αρχικό πακέτο δεν είχε τα αναμενόμενα. Αυτό συμβαδίζει και με την εμπειρία άλλων χωρών, όπως το Ισραήλ και η Σλοβενία.

Εξετάζεται από την κυβέρνηση ακόμη και το ενδεχόμενο του κλεισίματος των χερσαίων συνόρων. Θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό μέτρο;

Θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι εκεί που θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε τη μετάδοση της πανδημίας και να σταματήσουν να ασθενούν περισσότεροι άνθρωποι, διότι, καθώς οι άνθρωποι ασθενούν ολοένα και περισσότερο, είναι αδύνατον να το αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σύστημα υγείας, και όχι μόνο το δικό μας. Αν συνεχιστεί αυτή η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων, θα πρέπει να αποδεχτούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων ως κοινωνία, κάτι που οι γιατροί δεν το προτείνουν.

Ισχύουν οι φήμες ότι θα χρειαστεί να φοράμε προστατευτικές μάσκες μέχρι την άνοιξη;

Δεν έχει κανένα νόημα και καμία χρησιμότητα αυτή τη χρονική στιγμή να δίνουμε βάση σε τέτοιους ισχυρισμούς. Να πούμε όμως ότι όσοι φοράμε μάσκα και όσοι τηρούμε τα μέτρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε 2-3 σημεία της καθημερινής μας ζωής. Μια τέτοια στιγμή είναι όταν συναντάμε έναν άνθρωπο, που συνήθως τον πλησιάζουμε πιο κοντά από το ενάμισι μέτρο, κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε.

Επίσης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν προσέρχονται και όταν αποχωρούν από τον χώρο εργασίας. Ειδικά αν αλλάζουν ενδυμασία όταν πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους, ή κατά την ώρα του διαλείμματος, όταν όλοι μαζί βγάζουν τη μάσκα για να πιουν έναν καφέ ή για να φάνε το κολατσιό τους ή όσοι επίσης καπνίζουν παρά τη σχετική απαγόρευση ‒ είναι ώρες που ο ένας μολύνει τον άλλον. Θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν καφέ όλοι μαζί ή θα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλον, ειδικά σε περίπτωση που καπνίζουν, οπότε υπάρχει εκπνοή του καπνού.

Πότε εκτιμάτε ότι ενδέχεται τελικά να βγούμε από το lockdown; Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο ότι ίσως αυτό να είναι πιθανό όταν τα καθημερινά κρούσματα φτάσουν κάτω από 500 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Όταν αποδώσουν τα μέτρα και φτάσουμε σε ασφαλή επίπεδα, μόνο τότε θα αρθεί το lockdown. Δεν γνωρίζω αν ο αριθμός θα είναι αυτός ή κάποιος άλλος. Δεν είναι ένας και μοναδικός αριθμός που καθορίζει την έκταση, τη διάρκεια και την παραμονή του απαγορευτικού. Το 500 είναι ένας ενδεικτικός αριθμός. Επαναλαμβάνω ας μην καθόμαστε περιμένοντας να ακούσουμε έναν αριθμό και την άλλη μέρα να «χτυπήσει το κουδούνι και να βγούμε διάλειμμα».

Σχετικά με τα εμβόλια, κατά πόσο υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι θα είναι αποτελεσματικά;

Αν τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν, ας μην έχει κανείς αυτή την ψευδαίσθηση. Τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν μόνο εφόσον είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Κανείς δεν πρόκειται να μπει σε αυτό το έξοδο για ένα εμβόλιο που δεν θα είναι αποτελεσματικό ή ασφαλές. Επίσης, θα ήθελα ακόμη να τονίσω, ότι τα εμβόλια παράγονται με ταχύτατες διαδικασίες, λόγω της έκτασης του προβλήματος. Ωστόσο, οι όροι ασφαλείας τηρούνται και θα τηρηθούν μέχρι τέλους, οπότε θα κυκλοφορήσουν μόνο όταν θα είναι πλήρως ασφαλή.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.