Δ. Μιχαηλίδου: «Γινόμαστε ανάδοχοι, βγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα»

Δ. Μιχαηλίδου: «Γινόμαστε ανάδοχοι, βγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα»

Η αναδοχή εξασφαλίζει φροντίδα για τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από ακατάλληλες οικογένειες, ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν τον θεσμό.

«Κάποια παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει. Μένουν εδώ και χρόνια σε δομές λόγω νομικών εκκρεμοτήτων και δεν μπορούν να υιοθετηθούν. Μέσα από την αναδοχή αναλαμβάνουμε τη καθημερινή φροντίδα των παιδιών αυτών, βγάζοντάς τα από τα ιδρύματα και δίνοντάς τους την αγάπη που χρειάζονται. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε πολλές ανάδοχες οικογένειες – όπως άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης».

  • Η αναδοχή είναι πάνω απ’ όλα πράξη αγάπης, πράξη φροντίδας και ανιδιοτέλειας.
  • Η αναδοχή βγάζει τα παιδιά από τα ιδρύματα και τους δίνει μια οικογένεια και ένα καλύτερο μέλλον.

«Στηρίζουμε τους ανάδοχους γονείς με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό μετά από χρόνια αναμονής καθιερώνουμε το επίδομα αναδοχής, προσφέροντας οριζόντια και ηλεκτρονικά σε όλες τις σημερινές και αυριανές ανάδοχες οικογένειες τη βοήθεια που χρειάζονται» συμπλήρωσε.

Μιχαηλίδου για αναδοχή παιδιών

Προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τον θεσμό της αναδοχής είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που μένουν σε δομές φιλοξενίας. «Μετά την υλοποίηση του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών που –μέσα σε οκτώ μήνες– επέτρεψε σε σχεδόν 700 παιδιά να βρουν τη δική τους οικογένεια, το 2021 καθιερώνουμε τον νέο θεσμό για την αναδοχή με:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω Εθνικής Καμπάνιας Ενημέρωσης –με τη συνεργασία της UNICEF στο πλαίσιο της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος “Child Guarantee” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– για τον ύψιστο αυτό θεσμό αγάπης, ώστε να υπάρξει στη χώρα μας «Μια οικογένεια για κάθε παιδί».
  • Καθιέρωση του μηνιαίου επιδόματος αναδοχής. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσουμε από αύριο και τους 494 σημερινούς αναδόχους, οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου.
  •  Δημιουργία του paidi.gov.gr, μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας αποκλειστικά για το παιδί. Μέσα σε αυτήν ενημερώνουμε και διευκολύνουμε τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.
  • Αύξηση των ηλικιακών ορίων. Έως σήμερα μπορούσε να γίνει ανάδοχος κάθε κάτοικος της Ελλάδας που ήταν από 30 έως 60 ετών εφόσον δεν είχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη των 50 ετών από το παιδί που αναλάμβανε. Πλέον θα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης που είναι από 25 έως και 75 ετών».
Ανάδοχος γονέας μπορεί να γίνει κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης.

Μηνιαίο επίδομα στους ανάδοχους γονείς

Μετά την υλοποίηση του νέου συστήματος υιοθεσιών – αναδοχών, που επέτρεψε σε λιγότερο από έναν χρόνο σε περίπου 700 παιδιά να βρουν τη δική τους οικογένεια, το 2021 καθιερώνεται ο νέος θεσμός για την αναδοχή με πρόβλεψη μηνιαίου επιδόματος αναδοχής. Οι ανάδοχοι κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά, όχι μόνο οι νέοι, αλλά και οι 494 σημερινοί ανάδοχοι που χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου.

Πρεσβευτές του νέου θεσμού της αναδοχής θα είναι σε πρώτη φάση τρεις καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής. Στην παρουσίαση που συνδιοργανώθηκε, την προηγούμενη Τρίτη 25 Μαΐου, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Luciano Calestini.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση, Εριέττα Λάτση, η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Ανδριοπούλου, ο Συνήγορος του Παιδιού, Ανδρέας Ποττάκης, και η ακτιβίστρια, συγγραφέας και δημιουργός της σελίδας «Η ζωή μου με τον Γιάννη»,  Άδα Σταματάτου.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.