Τσιόδρας: Τριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων – Πίεση στο ΕΣΥ

sotiris tsiodras

Στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο μίλησε ο καθηγητής και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοιού, Σωτήρης Τσιόδρας και συγκεκριμένα είπε πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο τριπλάσιος από αυτός που δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Για την Αττική ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «μετά από μια προσωρινή σταθεροποίηση εξακολουθεί να δείχνει στοιχεία ανοδικών τάσεων με ευρεία γεωγραφική διασπορά με τη θετικότητα να είναι στο 5,7%.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι «μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τα πήγε καλά και μετά υπήρξε εκθετική αύξηση με τη μεγάλη διασπορά να είναι στην ομάδα 18-24».

parousiasi tsiodras

Τριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα» είπε ο καθηγητής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται περίπου 1.000 άτομα.

Το επόμενο διάστημα ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι αναμένουμε αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ αλλά και των θανάτων ενώ ειδικά για τον δείκτη RO είπε ότι είναι πάνω από το 1. Παράλληλα έκανε αναφορά στο στέλεχος του ιού λέγοντας ότι «έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι η εξής:
  • Δυτική Μακεδονία: 100%
  • Κεντρική Μακεδονία: 46%
  • Ήπειρος: 40%
  • Αττική: 61%
  • Θεσσαλονίκη: 60%
  • Θεσσαλία: 40%

Στις 28 Οκτωβρίου, η κάλυψη των απλών κλινών CoViD-19 βρισκόταν στο 33%. Στις κλινικές CoViD-19 γίνονται περίπου 95 εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση, ενώ 137 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

klines meth

Όσον αφορά το εμβόλιο επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις».

Τέλος, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν στην Κοζάνη, όπου υπάρχει μία σχετική ύφεση της διασποράς. Ανησυχητική παραμένει στα Ιωάννινα, όπου το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 5,7% και ακόμη περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα θετικά στον ιό τεστ είναι πάνω από 9%! Στην Αττική, η θετικότητα είναι 5,7%.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση εδώ: 31o Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο