Το 14% που νοσεί με Covid-19 αντιμετωπίζει και ένα ακόμη πρόβλημα υγείας

Το 14% που νοσεί με Covid-19 αντιμετωπίζει και ένα ακόμη πρόβλημα υγείας

Το 14% των ενηλίκων  που νοσεί από τον κορονοϊό –περίπου ο ένας στους επτά– εμφανίζει μετά την οξεία φάση της λοίμωξης Covid-19 τουλάχιστον ένα νέο πρόβλημα υγείας που δεν είχε στο παρελθόν και το οποίο απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 267.000 άτομα 18 έως 65 ετών που διαγνώστηκαν με Covid-19 εντός του 2020. Ως λήξη της οξείας φάσης της νόσου θεωρήθηκαν οι τρεις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Τέσσερις μήνες μετά την οξεία φάση της Covid-19, αρκετοί άνθρωποι εμφάνιζαν διάφορα προβλήματα που δεν είχαν προηγουμένως, όπως χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, αμνησία, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά και το ήπαρ, αγχώδη διαταραχή, κόπωση κ.ά. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, το αν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα και το αν χρειάστηκε κάποιος να νοσηλευτεί για Covid-19.

Και οι νεότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κίνδυνο

Ακόμη και οι νεότεροι σε ηλικία (κάτω των 50 ετών), όσοι πέρασαν τη νόσο Covid-19 στο σπίτι τους και όχι στο νοσοκομείο καθώς και όσοι πριν από τον κορονοϊό ήταν γενικά υγιείς αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα –έως και έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19– να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν προϋπήρχε. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται παγκοσμίως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας έπειτα από Covid-19. Όπως ανέφεραν, είναι ακόμα πρόωρο να προβλέψει κανείς πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα «μεθεόρτια» του κορονοϊού.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.