fbpx
Self tests: Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει το «όπλο» κατά του κορονοϊού

Self tests: Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει το «όπλο» κατά του κορονοϊού

Tόσο η ελληνική Κυβέρνηση, όσο και η επιστημονική κοινότητα κάνουν συχνά λόγο για την αξία των self tests στην προσπάθεια ελέγχου κατά του κορονοϊού. Πόσο αξιόπιστα όμως είναι;

Με «αρρυθμίες» στη διάθεση των δωρεάν self-tests αλλά και στη δήλωση των αποτελεσμάτων τους γίνονται τα σταδιακά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατομμύρια αποτελέσματα από self test έχουν καταγραφεί στη σχετική πλατφόρμα ενώ από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα της τάξης των 15 χιλιάδων.

Self test και προβλήματα

Σύμφωνα με αναφορές πολιτών, η όλη διαδικασία έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα τα οποία αφορούν στα εξής:

  1. Πρόβλημα στην πλατφόρμα καταγραφής του αποτελέσματος.
  2. Ανυπαρξία ελέγχου για το αν το αποτέλεσμα το οποίο καταγράφεται είναι αληθινό ή όχι.
  3. Ασαφές αποτέλεσμα, το οποίο υποδείκνυε χρήστη του τεστ ως κρούσμα κορονοϊού, το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώνονταν από τον ακόλουθο μοριακό έλεγχο.
  4. Προβληματικό υλικό με συσκευασίες στις οποίες απουσίαζε το ειδικό υγρό για την ανάλυση του αποτελέσματος, δύσχρηστο στειλεό (μπατονέτα) ή πλακίδιο που δε λειτουργούσε σωστά.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα self test μπορούν να συνεπικουρήσουν στην προσπάθεια ελέγχου της διασποράς του κορονοϊού, αλλά η βοήθεια η οποία έχουν προσφέρει είναι πολλή μικρή. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να υπάρχει η εγγύηση για την ολοκλήρωση του με το σωστό τρόπο.

Επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έως 15 Μαΐου 2021 (από τις 11 Απριλίου που επιβλήθηκε το μέτρο), έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 5.331.757 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 141.516 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. Για λόγους συγκρισιμότητας να σημειώσουμε από τι από πέρυσι το Φεβρουάριο έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.873.517 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας (μοριακοί έλεγχοι) και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.982.663 δείγματα και έχουν προκύψει 377.090 κρούσματα.

Όπως ανέφερε δε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το κορονοϊό ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, «Μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 5 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 14.172 μέχρι αργά χθες το βράδυ (Πέμπτη 13/5). Περίπου οι 1.400 καταγράφηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες (12-13/5)».

Συγκρίνοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ με τα αναφερόμενα του κ. Μαγιορκίνη, διαπιστώνεται ότι μόνο 1 στα 10 self test που υποδείκνυαν αποτέλεσμα που χρειάζονταν επανέλεγχο ανέδειξε κρούσμα κι αυτό σημαίνει πως πολλά ήταν είτε προβληματικά στη λειτουργία τους, είτε ψευδώς θετικά είτε οι πολίτες δεν τα χρησιμοποίησαν σωστά και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε άλλο έλεγχο προκειμένου να μπορούν να έχουν τη βεβαίωση πως δεν έχουν κορονοϊό και άρα να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους ή στο θρανίο τους.

Εκείνο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως 3 εκατομμύρια πολίτες αυτοελέγχθηκαν μόνο το 0,5% βγήκε θετικό στον ιό σε διάστημα ενός μήνα. Η θετικότητα αυτή είναι ιδιαίτερα χαμηλή και σε μεγάλο βαθμό αμφισβητείται. Μάλλον πολλά από μπορεί να μην έγιναν καν.

Πίσω στα θρανία με.. γκρίνιες

Επέστρεψαν χθες στα θρανία τους οι μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους έπειτα από μακρά απουσία λόγω πανδημίας. Ως όρος για την επιστροφή ήταν το αρνητικό self test για όλους. Βέβαια, ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων οδήγησε το απόγευμα της Κυριακής σε υπερφόρτωση της ειδικής πλατφόρμας self-testing.gov.gr για την υποβολή των αποτελεσμάτων. Έτσι, υπήρξαν διαμαρτυρίες, ενώ χθες σε μεμονωμένα σχολεία γονείς ανέφεραν ότι οι διευθυντές δεν δέχθηκαν τη χειρόγραφη διαβεβαίωσή τους περί αρνητικού τεστ.

Επίσης, υπήρξαν καταγγελίες για ελαττωματικά self tests και ότι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν ήταν καταχωρισμένοι για να πάρουν τεστ. Όσο για τον αριθμό των θετικών τεστ, δεν ανακοινώθηκε χθες, ενώ το υπ. Παιδείας παρέπεμπε στον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΚΑΪ μέχρι και τις 7 μ.μ. της Κυριακής είχαν δηλωθεί 255.528 αποτελέσματα, εκ των οποίων 858 θετικά.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.