Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβρη – Τα τζάκια εντείνουν τη διασπορά

sintagma

Στην πρωινή εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος» μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για τον δύσκολο χειμώνα που ενδέχεται να διανύσουμε αλλά και για τον ρόλο του καιρικού παράγοντα σε αυτό.

«Είμαστε στο κακό σενάριο και αρχίζει να κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας που είχαμε μέχρι τις 21 Οκτωβρίου με δεδομένο τον καιρό και μια άλλη σειρά από παράγοντες μέσω των οποίων μπορούσαμε να είχαμε τιθασεύσει την πανδημία νωρίτερα. Θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό και θα ’’πονούσε’’ λιγότερο. Τώρα δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το ’’μάσκες παντού’’ μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά, θετικά σημαίνει να έχουμε 200 κρούσματα μέχρι τέλος Νοέμβρη, το οποίο θα είναι εξαιρετική επιτυχία αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και συνειδητοποίηση», είπε αρχικά ο καθηγητής.

nosokomeio nosokoma

Δυσοίωνη πρόβλεψη με 900 νεκρούς μέχρι τέλος Δεκέμβρη

Ωστόσο στη συνέχεια τόνισε πως «Τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι θα φτάσουμε τους 900 νεκρούς μέχρι τέλος του έτους, αν δεν πάρουμε μέτρα, ενώ τα κρούσματα COVID-19 θα έχουν φτάσει τα 1.400 καθημερινά μέχρι τέλος Νοεμβρίου και τα 2.000 μέχρι τα Χριστούγεννα».

Η καύση ξύλων στα τζάκια θα εντείνει τη διασπορά του κορονοϊού

Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η καύση ξύλων θα εντείνει τη διασπορά του ιού, συγκεκριμένα είπε: «Ο ιός είναι αερομεταφερόμενος και η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια ρύπανσης επιτείνει τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ιό σε ευπαθείς ομάδες -μεγαλώνει τη θνητότητα, άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε για μια φορά φέτος την έκκληση των σωματιδίων από παντού. Να μην πάρουμε το αυτοκίνητο αν πρέπει να κάνουμε κάτι που είναι κοντά, να πάμε με τα πόδια ή με το ποδήλατο και να μην κάψουμε ξύλα για θέρμανση τον χειμώνα καθώς αυτό θα επιδεινώσει τη δυνατότητα μετάδοσης των σωματιδίων κορονοϊού σε μεγαλύτερη απόσταση και για περισσότερο χρόνο στον αέρα».

gantia kai maskes

«Σημαντική αποσυμφόρηση αν εφαρμόσουμε τα μέτρα»

Στην ερώτηση για το αν πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και χρήση μάσκας παντού, πόση αποσυμφόρηση θα επιτύχουμε, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, απάντησε πως  «αν το εφαρμόσουμε πραγματικά, αυτό που θα συμβεί είναι μια ακόμη μικρή αύξηση μέχρι αρχές Νοέμβρη, γιατί υπάρχει αδράνεια των περίφημων 14 ημερών, αλλά από τότε και μετά θα βλέπουμε μια αλλαγή στη μορφή της καμπύλης αντί να είναι ανοδική θα κοιτάει προς τα κάτω και θα εξελίσσεται πολύ θετικά μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, όταν θα έχουμε φθάσει γύρω στα 177 περίπου κρούσματα την ημέρα».

«Το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα αν δεν αλλάξουμε στάση»

Ενώ πρόσθεσε, πως αυτό σημαίνει και αποσυμφόρηση στις κλίνες ΜΕΘ, «τότε θα υπάρχει ανάγκη για 57 κλίνες ΜΕΘ αντί για 90 περίπου που έχουμε σήμερα. Αν ακολουθήσουμε τα μέτρα μπορούμε να διατηρήσουμε με κάποιες μικρές διακυμάνσεις τον αριθμό κρουσμάτων μέχρι και τα Χριστούγεννα στους 177 με 180. Είναι ένα σενάριο επιτυχίας», είπε τέλος, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.