fbpx
Covid-19: «Προτιμούμε να νοσήσουμε και να αποκτήσουμε φυσική ανοσία» – Η γιατρός απαντά

Covid-19: «Προτιμούμε να νοσήσουμε και να αποκτήσουμε φυσική ανοσία» – Η γιατρός απαντά

Η Πανδημία του κορονοϊού προκλήθηκε από τον SARS-CoV-2, ο οποίος εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα από τις 26 Φεβρουαρίου του 2020.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες σχετιζόταν με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία, μια κύρια επιδημική εστία, και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και επαφές των ατόμων αυτών. Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα; Καίριες απαντήσεις δίνει στο health4u.gr η γιατρός αναισθησιολόγος – εντατικολόγος, Ελένη Σπυροπούλου, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης από την αρχή.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

  • Ποιες σημαντικές διαφορές εντοπίζονται στην εποχή του κορονοϊού κατά τα έτη 2020 και 2021. 

Παρακολουθώντας το ποσοστό των ασθενών Covid-19 που κατέληξαν να διασωληνωθούν και τις ηλικιακές τους ομάδες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι, οι διαφορές σχετίζονται άμεσα με την πορεία του εμβολιασμού και ενδεχομένως με τις μεταλλάξεις του ιού.

Η εμπλοκή με τον ιό

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, βρέθηκα να υπηρετώ στο ΕΣΥ, από τρεις διαφορετικές θέσεις διαδοχικά. Αρχικά, διακομίζοντας βαρέως πάσχοντες ασθενείς covid 19, με Κινητές Μονάδες του ΕΚΑΒ. Στην συνέχεια ως αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού και τέλος αποσπασμένη επί 3μηνο στην ΜΕΘ, κατά την διάρκεια του 3ου κύματος.

Αρχικά, το 2020, νοσούσαν βαριά και κατέληγαν στην ΜΕΘ ασθενείς μεγάλων ηλικιών κυρίως, με υποκείμενα νοσήματα. Το δεύτερο κύμα δεν έφερε μεγάλη διαφοροποίηση στην κατηγορία των νοσούντων, ούτε αύξησε ιδιαίτερα την πίεση στο νοσοκομείο, αφού κύρια έπληξε την βόρεια Ελλάδα.

Ελένη Σπυροπούλου
Ελένη Σπυροπούλου Ιατρός αναισθησιολόγος – εντατικολόγος, Επιμελήτρια αναισθησιολογικού τμήματος Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού (ΝΕΕΣ)

Οι μεγάλες και εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις, διαπιστώθηκαν κατά την εμφάνιση του 3ου κύματος το 2021 και ιδιαίτερα την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου. Ο ιός πλήττει μικρότερες ηλικίες (περίπου 60 έως 75 ετών), με υποκείμενα νοσήματα, όπως αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, καπνιστές και μη, στην πλειοψηφία τους παχύσαρκους. Σταδιακά πλήττει όλο και μικρότερες ηλικίες (40 ως 60 χρόνων), χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή ακόμη και απόλυτα υγιείς οργανισμούς. Σ’ αυτή την φάση σημειώνονται και μεμονωμένες περιπτώσεις αρκετά νεότερων ηλικιών. Η πλειοψηφία των ασθενών που εισήχθησαν στην ΜΕΘ, κατέληξε.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειώσουμε, ότι αυτό συνέβη υπό συνθήκες περιοριστικών μέτρων, έως απόλυτου lockdown. Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2021, ξεκίνησε εντατικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, των μεγάλων ηλικιών και των υγειονομικών.

Σήμερα, Σεπτέμβριος πλέον του 2021, με τη μετάλλαξη «Δ» να κυριαρχεί, καθημερινά νοσούν χιλιάδες ασθενείς μικρότερων ηλικιών, με ελαφρύτερη συμπτωματολογία και μειωμένη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο και στην ΜΕΘ. Παράλληλα, προχωρά ο εμβολιασμός σε μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού.

  • «Στην τελική προτιμούμε να νοσήσουμε και να αποκτήσουμε φυσική ανοσία!» Τι απαντάτε στο επιχείρημα των μη εμβολιασμένων πολιτών που φοβούνται να εμβολιαστούν;

Το συγκεκριμένο «επιχείρημα» το ακούω συχνά από ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Εκείνα που συνήθως απαντώ είναι τα εξής:

  1. Ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης, είναι το τείχος προστασίας που χτίζεται με τον εμβολιασμό. Η φαρμακευτική αγωγή δεν προκαλεί ανοσία.
  2. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που νόσησαν και δεν απέκτησαν τελικά αντισώματα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.
  3. Οι επιπλοκές από την νόσηση, δεν αφορούν μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον των ασθενών αυτών και οι οποίες παραμένουν ακόμη άγνωστες.
  4. Είναι προτιμότερο να μην νοσήσουμε, ή αν αυτό συμβεί να γίνει με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο. Οι μη εμβολιασμένοι, είχαν και έχουν συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών και θανάτων.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.