Σε σκέψεις οι εμπειρογνώμονες του Π.Ο.Υ. λόγω AstraZeneca

Π.Ο.Υ. AstraZeneca εμβόλια

Οι εμπειρογνώμονες του Π.Ο.Υ. ετοιμάζονται να συζητήσουν για το εμβόλιο της AstraZeneca, η διάθεση του οποίου έχει σταματήσει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες λόγω φόβων για θρόμβωση, προκαλώντας ανησυχίες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Τα τρία μεγαλύτερα κράτη της Ε.Ε. –η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία– ενώθηκαν κατά του εμβολίου της AstraZeneca, προκαλώντας πλήγμα στην παγκόσμια εκστρατεία ανοσοποίησης ενάντια στον Covid-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), η AstraZeneca και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επέμειναν ότι η λήψη είναι ασφαλής και ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των αναφερθεισών θρομβώσεων στο αίμα.

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πανικοβληθούν και, προς το παρόν, θα συνιστούσαμε στις χώρες να συνεχίσουν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca» δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής επιστήμονας του Π.Ο.Υ., Σουμίγια Σβαμίναθαν. «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών των γεγονότων και του εμβολίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται ως το εμβόλιο επιλογής για τα φτωχότερα έθνη και οι αναφορές θρόμβων είχαν αντίκτυπο και πέρα από την Ευρώπη. Η Ινδονησία καθυστέρησε τη διάθεση των εμβολίων της AstraZeneca και η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι δεν θα εξουσιοδοτήσει τον εμβολιασμό λόγω «επιπλοκών».

Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση

Η κρίση της AstraZeneca έρχεται καθώς πολλές χώρες μάχονται με ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων. Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς υπήρξε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα. «Αυτά θα είναι τα πιο αυστηρά μέτρα που θα λάβει το Όσλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας» δήλωσε ο δήμαρχος Ρέιμοντ Γιόχανσεν. «Είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο» τόνισε.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας επανήλθε σε lockdown τη Δευτέρα, με σχολεία, εστιατόρια, καταστήματα και μουσεία να κλείνουν, ενώ οι γιατροί εντατικής θεραπείας στη Γερμανία εξέδωσαν επείγουσα έκκληση για νέους περιορισμούς ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα στη χώρα. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο διόρισε τη Δευτέρα νέο υπουργό Υγείας, καθώς το κράτος της Νότιας Αμερικής έχει θανατηφόρα αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων.

Επιλογές εμβολίων

Η πανδημία προκάλεσε άνευ προηγουμένου προσπάθειες για ανάπτυξη εμβολίων. Ωστόσο, η διάθεση εμποδίστηκε από ελέγχους στις εξαγωγές, διπλωματικές διαμάχες και ζητήματα στην παραγωγή τους. Μια νέα όμως συμφωνία του IDT Biologika της Γερμανίας για να βοηθήσει στην παραγωγή του εμβολίου Johnson & Johnson μία μόνο δόσης θα προσφέρει στην Ευρώπη μεγαλύτερη βεβαιότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Οι εφευρέτες του επιτυχημένου εμβολίου Sputnik-V της Ρωσίας δήλωσαν την ίδια μέρα ότι έχουν συνάψει συμφωνίες παραγωγής σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε πρώτη φορά στα τέλη του 2019, έχει επίσης αναπτύξει εμβόλια Covid-19 και άρχισε να τα εξάγει σε όλο τον κόσμο ‒ συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αμερικής. Τη Δευτέρα δεσμεύτηκαν 300.000 δόσεις για την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, πέρα από τις 200.000 δόσεις που έχουν ήδη δεσμευτεί από την Ινδία. Καμία χώρα δεν διευκρίνισε ποιος τύπος εμβολίων θα δωριζόταν.

Στοιχεία από: medicalxpress.com