fbpx
Τι γνωρίζουμε για τις παρενέργειες των εμβολίων;

Τι γνωρίζουμε για τις παρενέργειες των εμβολίων;

Η σταδιακή διανομή των πρώτων εμβολίων κατά του Covid-19 έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό. Πέρα όμως από την αισιοδοξία, τα εμβόλια επιφέρουν ανησυχίες λόγω των ενδεχόμενων παρενεργειών τους. 

Όπως κάθε νέο φάρμακο, έτσι και τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν είναι ακριβώς γνωστό τι μπορεί να προκαλέσουν. Οι πολλές κλινικές μελέτες έχουν βέβαια περιορίσει τους κινδύνους, εμφανίζοντας τις τυχόν παρενέργειες.

Τι είδους παρενέργειες προκαλούν τα εμβόλια;

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα και αμφότερα θεωρούνται ασφαλή. Στοιχεία για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine». Το φάρμακο βασίζεται σε νέα τεχνολογία, που χρησιμοποιεί μια συνθετική μορφή ενός μορίου που ονομάζεται messenger RNA. Το mRNA οδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα να παρασκευάσουν αντισώματα που θα καταπολεμήσουν τον Covid-19.

Στις δοκιμές του συμμετείχαν 40.000 εθελοντές, ενώ φάνηκε ότι το εμβόλιο εμφανίζει μόνο ήπιες παρενέργειες. Περίπου το 80% όσων εμβολιάστηκαν αισθάνθηκαν πόνο στο σημείο της ένεσης. Πολλοί επίσης ένιωσαν κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ενώ ορισμένοι είχαν προσωρινά πρησμένους λεμφαδένες. Οι παρενέργειες αυτές ήταν πιο συχνές και έντονες στους νεότερους εθελοντές.

Το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί τον ιό σε απενεργοποιημένη μορφή. Ανήκει επίσης στην κατηγορία των εμβολίων που βασίζονται σε φορείς – αδενοϊούς, αλλά η βρετανική εταιρεία χρησιμοποιεί αδενοϊό χιμπαντζή για το εμβόλιό της. Οι κλινικές μελέτες περιλάμβαναν περίπου 23.000 εθελοντές και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο «Lancet». Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων

Οι σοβαρές παρενέργειες και για τα δύο εμβόλια είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά σπάνιες. Μόνο ένας ασθενής που έλαβε το εμβόλιο της Oxford AstraZeneca είχε σοβαρή παρενέργεια, που πιθανώς σχετιζόταν με τη σύριγγα, σύμφωνα με τα στοιχεία στο «Lancet». Ο ασθενής υπέφερε από εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια νευρολογική κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε προσωρινά παύση των δοκιμών παγκοσμίως στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παρατηρήθηκαν δύο ακόμη σοβαρές παρενέργειες, αν και αυτές δεν έχουν αποδοθεί σίγουρα στο εμβόλιο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πλέον και οι τρεις εθελοντές έχουν αναρρώσει.

Τέσσερις περιπτώσεις παράλυσης του Bell (παράλυση προσώπου, που είναι συχνά προσωρινή) παρατηρήθηκαν μεταξύ 18.000 εθελοντών στις κλινικές δοκιμές των Pfizer / BioNTech. Ωστόσο, η αναλογία ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται συνήθως στον γενικό πληθυσμό για την πάθηση αυτή, οπότε δεν είναι σαφές εάν οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από το εμβόλιο. Επιπλέον, υπήρξαν οκτώ περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο, διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Εμβόλια και αλλεργίες

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι δύο ασθενείς έχουν υποστεί ανεπιθύμητες παρενέργειες ύστερα από την έναρξη χορήγησης του εμβολίου. Και οι δύο όμως είναι σοβαρά αλλεργικοί, σε βαθμό που έχουν πάντα μαζί τους αδρεναλίνη. Ως απάντηση στο περιστατικό αυτό, οι βρετανικές αρχές προειδοποίησαν οποιονδήποτε με «ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή» να αποφύγει τον εμβολιασμό.

«Για τον γενικό πληθυσμό αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχούν για τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Stephen Evans, καθηγητής του London School of Hygiene and Tropical Medicine. Εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργίες σε κοινές ουσίες, όπως αυγά και ξηροί καρποί, δεν φαίνεται να είναι αλλεργικοί στο εμβόλιο. «Θα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τώρα τη συγκεκριμένη φύση των αντιδράσεων και το ιστορικό των ατόμων που πλήττονται», δήλωσε ο Graham Ogg, ενδιάμεσος διευθυντής της Μονάδας Ανθρώπινης Ανοσολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Οξφόρδης.

Μακροπρόθεσμα

Καθώς τα εμβόλια είναι νέα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τις πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειές τους. Παρόλο που ενδέχεται να έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση λόγω της πανδημίας, τα δεδομένα τους θα παρακολουθούνται συνεχώς από τις παγκόσμιες αρχές υγείας, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν αμέσως.

«Όπως είναι φυσιολογικό για οποιοδήποτε εμβόλιο, η στενή και συνεχής παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και των παρενεργειών, καθώς χορηγείται, θα είναι απαραίτητη», δήλωσε ο δρ Charlie Webber, επικεφαλής εμβολίων για τη φιλανθρωπική οργάνωση Wellcome.

Στοιχεία από: medicalxpress.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.