Το παραλλαγμένο στέλεχος Covid-19 είναι πλέον παγκόσμιο

Το παραλλαγμένο στέλεχος Covid-19 είναι πλέον παγκόσμιο

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο. Έως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες απ’ ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο ‒όπως και το βρετανικό‒ είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή τρεις περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο Π.Ο.Υ. στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2. Το ένα στέλεχος είναι το Ρ1, που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, και το άλλο έκανε την εμφάνισή του στην Ιαπωνία.

Πιο μεταδοτικό το παραλλαγμένο στέλεχος

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα του Covid-19 λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών», σημειώνει ο Π.Ο.Υ. Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στα μέσα Δεκεμβρίου, θεωρείται ότι είναι 50-70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 και έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του Π.Ο.Υ., ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε τέσσερις.

Τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.

Μέχρι στιγμής από τον Covid-19 έχουν πεθάνει περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε στην έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου, σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.

Η εικόνα της Ελλάδας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (20/1) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού είναι 516, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149.973 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.805 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.011 (63,7%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στοιχεία από: amna.gr

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.