Πρόσφατες μελέτες καθιστούν περισσότερο ευάλωτους όσους παχύσαρκους νοσήσουν από την Covid-19.

Ειδικότερα, οι μελέτες αυτές έρχονται να ενισχύσουν άλλα δεδομένα που υποδείκνυαν ότι παχύσαρκοι και υπερτασικοί αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη Covid-19 αλλά και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, αν προσβληθούν από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2.

Working Group on Obesity, Diabetes and the High Risk Patient

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Παχυσαρκίας, Διαβήτη και Ασθενών Υψηλού Κινδύνου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης (European Society Of Hypertension), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στη Χαλκιδική. Η συνάντηση, μεταδόθηκε διαδικτυακά και στο μεγαλύτερο μέρος της είχε τη μορφή webinar.

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπισης παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την υπέρταση, ενώ μεγάλη έμφαση δόθηκε στον συσχετισμό των παθήσεων με την Covid-19. Παράλληλα τονίστηκε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης.

Επιδείνωση προβλημάτων υγείας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των πολιτών. «Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας των πολιτών στις χώρες που επλήγησαν απ’ αυτήν. Τα προβλήματα υγείας χειροτέρεψαν, καθώς οι πολίτες είτε δεν είχαν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που επιβαρύνθηκαν ή κατέρρευσαν είτε με δική τους ευθύνη ανέβαλαν την αντιμετώπισή τους, εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Ο συνδυασμός παχυσαρκίας και υπέρτασης καθιστά πιο ευάλωτους στις επιπλοκές της όσους νοσήσουν από τη λοίμωξη Covid-19.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι ενώ εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα, φοβούμενοι να επισκεφθούν κάποια νοσηλευτική μονάδα, παραμέλησαν την υγεία τους. Επίσης, ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι οποίοι ανέβαλαν την επίσκεψή τους στον γιατρό λόγω της πανδημίας, με συνέπεια να υποστούν σοβαρές συνέπειες και επιβάρυνση της υγείας τους. Και στον τομέα της πρόληψης, όμως, η εικόνα είναι δυσμενής, διότι αρκετοί πολίτες έχουν σταματήσει τα τακτικά τσεκ απ, φοβούμενοι να απευθυνθούν σε υπηρεσίες υγείας, όπως ιατρεία και νοσοκομεία, λόγω της Covid-19», επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και επικεφαλής του Working Group της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης Βασίλειος Κώτσης.