Νέα μελέτη: Ακολουθώντας αυτά τα 3 βήματα είναι πιθανό να σταματήσει η εξάπλωση

μάσκες

Ενώ ένα εμβόλιο μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη διακοπή του ιού, μια νέα μελέτη εντόπισε 3 απλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στη μείωση της εξάπλωσης του Covid-19.

Ποια είναι αυτά; Το πλύσιμο των χεριών, η απόσταση και η χρήση μάσκας. Όμως, για να λειτουργήσουν αυτά τα βήματα, τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού πρέπει να τα υιοθετήσει.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine διαπίστωσε ότι τρία βήματα μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή ή την επιβράδυνση της επιδημίας COVID-19 χωρίς εμβόλιο.

Πώς θα σταματήσουμε τον COVID-19;

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι ακόμη και χωρίς ένα εμβόλιο, εάν αρκετά άτομα λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης, αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου.

«Εάν ένας πληθυσμός συνειδητοποιήσει γρήγορα τον κορoνοϊό και τα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, τα αυτο-επιβαλλόμενα μέτρα πρόληψης μπορούν να μειώσουν τον μέγιστο αριθμό περιπτώσεων», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές της μελέτης ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο της εξάπλωσης του COVID-19 με βάση γνωστές πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογία της νόσου. Το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη της προβλεπόμενης επίδρασης των μέτρων πρόληψης.

Η τριπλή απειλή κατά του κορονοιού

Αυτά τα αυτο-επιβαλλόμενα μέτρα πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση, είναι όλα αποτελεσματικά από μόνα τους, αλλά αν συνδυαστούν είναι το απόλυτο ’’όπλο’’ κατά του COVID-19.

Το CDC χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο για να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα της φυσικής απόστασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τήρηση των αποστάσεων στην πραγματικότητα, ισοπεδώνει την καμπύλη της επιδημίας. Το CDC επιβεβαιώνει ακόμη, πως το πλύσιμο των χεριών μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους υγιείς και να αποτρέψει την εξάπλωση των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Όταν δεν έχουμε πλύνει τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή με αντισηπτικό, τα μικρόβια εξαπλώνονται σε άλλα άτομα ή επιφάνειες όπως και όταν αγγίζουμε το πρόσωπό μας, ή φυσάμε τη μύτη μας, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Μαθήματα από χώρες που «συνέτριψαν» τον ιό

Χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα, που εφάρμοσαν μέτρα αυτο-απομόνωσης σχεδόν αμέσως, κατάφεραν να αποδυναμώσουν τον ιό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τρεις μέρες μετά την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία από τον ΠΟΥ, η Νέα Ζηλανδία άρχισε να εφαρμόζει μέτρα πρόληψης.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν πρόσφατα τις 70.000 νέες περιπτώσεις σε μια μέρα, καθώς υπάρχει μία μεγάλη μερίδα πληθυσμού που αρνείται να φορέσει μάσκα.

Απίθανο η χρήση μάσκας να προκαλέσει προβλήματα

Μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι η χρήση μάσκας λόγω κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιπτώσεις λόγω παγίδευσης του διοξειδίου του άνθρακα της εκπνοής. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιος κίνδυνος είναι μηδαμινός.

Καθώς οι «αρνητές» της μάσκας κάνουν ολοένα μεγαλύτερο θόρυβο για τους υποτιθέμενους κινδύνους της μάσκας ή για το ότι είναι δήθεν περιττή, η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο συμφωνεί ότι η μάσκα είναι απαραίτητη -έστω και ως αναγκαίο κακό λόγω δυσφορίας- για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19.

Η νέα μικρή έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάμπος του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου του Μαϊάμι, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of Thoracic Society, αξιολόγησε τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση μάσκας τόσο σε 15 υγιείς όσο και σε 15 άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με μέση ηλικία 72 ετών, που δυσκολεύονταν περισσότερο να αναπνεύσουν.

συνολικά

Απαραίτητη η χρήση μάσκας σε όσους έχουν παθήσεις των πνευμόνων

Ο επιστήμονας τόνισε τη σημασία να φοράει κανείς μάσκα για να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2. Ιδιαίτερα όσοι έχουν παθήσεις των πνευμόνων, όπως σημείωσε, πρέπει να φορούν μάσκα, επειδή κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19.

«Είναι σημαντικό να ξέρει το κοινό ότι η δυσφορία που σχετίζεται με τη μάσκα δεν πρέπει να οδηγεί σε ανυπόστατες ανησυχίες για την ασφάλειά του, καθώς η μάσκα αποδεδειγμένα βελτιώνει τη δημόσια υγεία. Το κοινό δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι μάσκες σκοτώνουν», υπογράμμισε ο Κάμπος.

Με πληροφορίες από healthline.com και ΑΠΕ ΜΠΕ