fbpx
Κορονοϊός: Ο ΙΣΑ για τα μέτρα προστασίας στις διακοπές

Κορονοϊός: Ο ΙΣΑ για τα μέτρα προστασίας στις διακοπές

Ο κορονοϊός, αναμφίβολα, έχει προκαλέσει «βαθιές πληγές» στην κοινωνία και είναι άγνωστο τι μας επιφυλάσσει ακόμη, καθώς όσο και αν κάνουμε την επιθυμία μας «πραγματικότητα» και μιλάμε για «μετα-κορονοϊκή» εποχή, δεν είναι έτσι. Από τα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπισή του, έχουμε περάσει σε πιο ήπια, καθώς η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πρώτη φάση. Ο ιός όμως είναι ακόμα εδώ και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ωστόσο, ο πληθυσμός έχει ανάγκη να ξεφύγει από την ψυχολογική καταπίεση του lockdown, που τον έβγαλε από τον φυσιολογικό ρυθμό της ζωής του, διαταράσσοντας τις ισορροπίες του.

Κορονοϊός και διακοπές 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τηλεφωνικού Κέντρου 1110 που λειτούργησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής από την αρχή της πανδημίας, και το οποίο έχει μεγάλη ανταπόκριση αφού μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 75.000 κλήσεις, οι ανησυχίες των πολιτών φαίνεται ότι εξαρτώνται από την πορεία της νόσου.

Τις οδηγίες για τη διαγνωστική πορεία της διαδέχονται ερωτήματα για θέματα διακοπών, κοινωνικής δραστηριοποίησης και ζητήματα οικονομικής φύσεως. «Να πάω διακοπές, να ταξιδέψω στο εξωτερικό, ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να ακολουθήσουμε, τι πρέπει να γνωρίζουμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα που τυχόν προκύψουν;» Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νεαρού ατόμου που ζητούσε οδηγίες για να κάνει πάρτι με 30 άτομα, αναφέρει ο δρ Παναγιώτης Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ειδικοί της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ έκριναν αναγκαία την επέκταση των δράσεων προκειμένου να σταθούν δίπλα στους πολίτες και να απαντήσουν στις νέες ανησυχίες τους. «Στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα και η πατρίδα μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της χώρα μας και παρέμεινε δίπλα στο γιατρό και στον πολίτη της Αττικής. Κατάφερε να αναπτύξει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας γύρω από τον πολίτη και παράλληλα να στηρίξει τους γιατρούς της Αθήνας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αξιοποιήσαμε την τεχνολογία και αναπτύξαμε δύο πλατφόρμες Τηλεσυμβουλευτικής για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών.

Οι 90 εθελοντές με γνώσεις πάνω στα θέματα της πανδημίας, απαντούν στις κλήσεις των πολιτών και παρέχουν ιατρική ενημέρωση, ψυχολογική υποστήριξη, δίνουν οδηγίες για διακοπές με ασφάλεια, καταγράφουν καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας για προϊόντα που βγήκαν στην αγορά αυτή την περίοδο και περιπτώσεις ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και χρήζουν βοήθειας και που οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. «Χιλιάδες συμπολίτες μας βρήκαν λύσεις σε σοβαρά θέματα που είχαν να αντιμετωπίσουν κατά την πιο κρίσιμη περίοδο», τονίζει ο κ. Πατούλης και προσθέτει ότι και στη νέα πραγματικότητα Περιφέρεια και ΙΣΑ δεν μένουν παρατηρητές.

Δηλώσεις υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη
 • Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
 • Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης, προκειμένου -όπως είπε- να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.
 • Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.
 • Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.
 • Κάθε ξενοδοχείο-τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό. Τα τεστ για κορονοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».
  Κανονισμοί για το πώς θα κάνουμε μπάνιο

  Αναφορικά με την κολύμβηση σε παραλίες ή πισίνες και αυτό θα διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Συγκεκριμένα, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει απόσταση 3 μέτρων ανάμεσα στις ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες και 5 μέτρων στις μη οργανωμένες.

  Στο σχέδιο δίνεται και η επιλογή στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης καθισμάτων και ομπρελών να έχουν τρεις χωριστές περιοχές: για ευπαθείς ομάδες λουομένων, για οικογένειες με παιδιά και περιοχές για το γενικό κοινό.

  Αναφορικά με τα καθίσματα και τις ομπρέλες, θα πρέπει να αποθαρρύνεται η τοποθέτηση πετσέτας/ψάθας από τους λουομένους σε σημείο που που θα μειώνει την απόσταση των 3 μέτρων, ενώ τα καθίσματα (ξαπλώστρες, καρέκλες, κλπ), τα τραπεζάκια, τα κουτιά φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, τα κουμπιά ειδοποίησης προσωπικού και οι τιμοκατάλογοι θα πρέπει να είναι όλα κατασκευασμένοι από υλικά που επιδέχονται αποτελεσματική απολύμανση ανάμεσα στις χρήσεις τους από διαφορετικούς πελάτες.

  Ακόμα, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο για θέσπιση ωρολογίου προγράμματος για την κολύμβηση ευπαθών και μη ευπαθών ομάδων λουομένων. Για παράδειγμα, οι ευπαθείς ομάδες λουομένων συνιστάται να προσέρχονται στην παραλία και να χρησιμοποιούν τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα καθίσματα και τις ομπρέλες έως τις 12.00 το μεσημέρι.

  Όσον αφορά στο προσωπικό στις εγκαταστάσεις των οργανωμένων παραλιών, στο σχέδιο γίνεται αναφορά στην εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας, στην ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία εισόδου, ενώ οι διαχειριστές της παραλίας και όσοι παρέχουν υπηρεσίες σε αυτές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και εκπαίδευση στο προσωπικό σχετικά με τα μέτρα ατομικής υγιεινής (σχολαστική τήρηση των μέτρων, κατάλληλη διαχείριση αποβλήτων, ορθή χρήση μέσων ατομικής προστασίας κ.λπ.).

  Τα ίδια πάνω – κάτω θα ισχύσουν και για τις πισίνες των ξενοδοχείων.

  Η απόσταση της κάθε ξαπλώστρας και η απολύμανσή της μετά από κάθε χρήση θεωρούνται κομβικής σημασίας ζητήματα.

  Αυστηρός αναμένεται να είναι και ο ορισμός του αριθμού λουομένων, με τον μέγιστο συνολικό αριθμό των εισερχομένων εντός της δεξαμενής κάθε στιγμή να μην είναι μεγαλύτερος από έναν λουόμενο ανά 2,5 τ.μ. επιφανείας νερού, ενώ σε εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές ορίζονται τα δύο άτομα ανά 20 τ.μ.

  Μάλιστα, τόσο για τις οργανωμένες παραλίες, όσο και για τα ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνα, προτείνεται, όπου υπάρχει η δυνατότητα η πρόσβαση στις ξαπλώστρες να γίνεται κατόπιν ραντεβού και η παραμονή σε αυτές να έχει συγκεκριμένο χρόνο.

Ανάπτυξη νέων δράσεων στήριξης των πολιτών

Οι δράσεις κοινωνικής παροχής της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ συνεχίζονται και μετά την πανδημία. Από την αρχή της πανδημίας οι ειδικοί επιστήμονες τόνιζαν ότι ο κόσμος μετά τον κορονοϊό δεν θα είναι ο ίδιος. Οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια άγνωστη και μεταβαλλόμενη νέα πραγματικότητα με περισσότερα προβλήματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν άμεσα μια νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και παρέχουν στήριξη σε όσους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, λόγω καραντίνας ή νόσησης από covid 19.

Η δεύτερη μεγάλη δράση αφορά την παρακολούθηση της υγείας ατόμων που νόσησαν από covid 19. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Επιχειρήσεων καλούν τους πολίτες που νόσησαν, βρέθηκαν θετικοί ή νοσηλεύθηκαν και είναι υγιείς, να επανεξετασθούν, στο πλαίσιο πιθανών επιπλοκών, «καθώς είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προστασία του κόσμου και μετά την έξαρση της πανδημίας», αναφέρει ο συντονιστής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων.

Επιπρόσθετα συνεχίζεται η δράση των οκτώ Κινητών Μονάδων, οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένους γιατρούς (Πνευμονολόγους, Παθολόγους Γενικούς Ιατρούς και Καρδιολόγους) και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, επισκέπτονται κλειστές δομές ευπαθών ομάδων (γηροκομεία) και «ύποπτα» περιστατικά στο σπίτι που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Λαμβάνουν δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος που στέλνονται για εξέταση στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ ή το ΕΚΕΑ. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ανακοινώνεται στους ίδιους τους ασθενείς και καταχωρούνται στο εθνικό Covid 19 μητρώο. Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί 873 άτομα.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά αν η κατάσταση το απαιτεί θα εξετασθεί η συνέχισή τους.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.