Στα χνάρια της Θεσσαλονίκης η επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο Αττικής, κάτι που, όπως φαίνεται, οδηγεί στη λύση του καθολικού lockdown.

Υπό τον φόβο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας, με δραματικές συνέπειες και για τα νοσοκομεία, βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση, έχοντας θορυβηθεί από τον εντοπισμό μεταλλάξεων του κορονοϊού, και δη του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μετάλλαξη προβληματίζει για την υψηλότερη μεταδοτικότητά της, την ώρα που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας ‒και ειδικά στην Αθήνα‒ φαίνεται πως επιδεινώνεται συνεχώς και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού.

Ενδεχόμενο καθολικού lockdown στην Αττική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικού lockdown

Tόσο η κυβέρνηση όσο και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχουν ανησυχήσει βαθύτατα από την ανίχνευση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Υπό αυτό το πρίσμα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα, αυστηρότερα μέτρα, ακόμη και για καθολικό lockdown σύντομα.

«Λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, προσπαθώντας να προλάβουμε το ολικό lockdown, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα διστάσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα», ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι το 70% της επικρατείας στο λιανικό εμπόριο λειτουργεί, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές το λιανικό εμπόριο λειτουργεί με παράδοση εκτός και εντός, αλλά κι εκεί δεν είναι κλειστή η αγορά. «Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν. Το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού», εξήγησε ο υπουργός.

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για κλείσιμο σχολείων 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι εάν δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα, με ένα καθολικό lockdown θα «σπάσει» η πανδημία.

Όπως ανέφερε, δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων, υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο.

Μιλώντας για την επαναλειτουργία των σχολείων και την απόφαση για το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων στις «κόκκινες» περιοχές ‒επομένως και στην Αττική‒, ο καθηγητής εξήγησε ότι και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια.

Για πολλούς η ελπίδα βρίσκεται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι προχωρούν και στη χώρα μας, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πάνω από 270.000 άτομα.