ΕΒΕΘ: Άρση της απαγόρευσης δειγμάτων καλλυντικών

ΕΒΕΘ: Άρση της απαγόρευσης δειγμάτων καλλυντικών

Για άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων πώλησης καλλυντικών σε σχέση με τα κέντρα αισθητικής, κάνει λόγο το ΕΒΕΘ.

Την άρση της απαγόρευσης χρήσης προϊόντων δειγματισμού, που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πρότεινε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον Ά Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, επισημαίνεται ότι «ο δειγματισμός αποτελεί ουσιώδη παράμετρο της διαδικασίας επιλογής και αγοράς καλλυντικών προϊόντων» και τίθεται το ερώτημα για το  «εάν η καθολική απαγόρευση χρήσης προϊόντων δειγματισμού από επιχειρήσεις καλλυντικών βαίνει πέραν του αναγκαίου μέτρου για την προστασία της δημόσιας υγείας και συνακόλουθα θέτει σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια των εν λόγω επιχειρήσεων να ανακάμψουν οικονομικά μετά τη δίμηνη απαγόρευση λειτουργίας τους».

Αναλυτικά η επιστολή του ΕΒΕΘ έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να θέσουμε υπόψιν σας ένα ζήτημα αρμοδιότητάς σας το οποίο σχετίζεται με την απαγόρευση της χρήσης των προϊόντων δειγματισμού. Όπως γνωρίζετε, με το άρθρο 19 της από 20.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 68), η οποία κυρώθηκε με τον Ν.4683/2020 (ΦΕΚ 83/Α΄/10.04.2020), απαγορεύτηκε σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, ιδίως καλλυντικών, να διαθέτουν στους καταναλωτές προϊόντα δειγματισμού, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Δεδομένου ότι ο δειγματισμός αποτελεί ουσιώδη παράμετρο της διαδικασίας επιλογής και αγοράς καλλυντικών προϊόντων, διερωτόμαστε αν η καθολική απαγόρευση χρήσης προϊόντων δειγματισμού από επιχειρήσεις καλλυντικών βαίνει πέραν του αναγκαίου μέτρου για την προστασία της δημόσιας υγείας και συνακόλουθα θέτει σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια των εν λόγω επιχειρήσεων να ανακάμψουν οικονομικά μετά τη δίμηνη απαγόρευση λειτουργίας τους.

Ενόψει των ανωτέρω, προτείνουμε να διερευνήσετε τη δυνατότητα άμεσης άρσης της απαγόρευσης διάθεσης προϊόντων δειγματισμού από επιχειρήσεις πώλησης καλλυντικών, προκειμένου να τονωθεί η δραστηριότητά τους. Για την προστασία της δημόσιας υγείας, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς της νόσου, η άρση της απαγόρευσης θα μπορούσε να συνοδεύεται από λιγότερο επαχθή για τις επιχειρήσεις μέτρα και οδηγίες, όπως η υποχρέωση εφαρμογής του δείγματος με βοηθήματα μίας χρήσης (π.χ. μπατονέτες) ή η εφαρμογή του αποκλειστικά σε δέρμα που έχει προηγουμένως απολυμανθεί κ.λ.π.

Πρέπει, τέλος, να επισημανθεί ότι η ισχύουσα απαγόρευση συνεπάγεται άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων πώλησης καλλυντικών σε σχέση με τα κέντρα αισθητικής, για τα οποία, παρά το γεγονός ότι ομοίως χρησιμοποιούν τα ίδια καλλυντικά προϊόντα σε περισσότερα του ενός άτομα, δεν έχει θεσπιστεί αντίστοιχη απαγόρευση.

Ευελπιστώντας ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψιν την πρότασή μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση».

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.