Πως βιώνει η Ευρώπη το τρίτο κύμα της πανδημίας;

Τρίτο κύμα Ευρώπη σημαία πανδημία

Το τρίτο κύμα του κορονοϊού στην Ευρώπη εξαπλώνεται γρήγορα και παντού, τα νοσοκομεία γεμίζουν στη μία χώρα μετά την άλλη και οι νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις ‒μέχρι στιγμής κυρίως η βρετανική παραλλαγή Β.1.1.7‒ κυριαρχούν.

Παράλληλα, οι εκστρατείες εμβολιασμού, που συναντούν καθυστερήσεις λόγω της έλλειψης εμβολίων, και η κόπωση των πολιτών από τα lockdown επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση. Αν και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η Ευρώπη βιώνει μια πολύ δύσκολη άνοιξη, με τα νέα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ καθώς και τους θανάτους να εμφανίζουν ανοδική τάση.

Η κατάσταση της Ευρώπης

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι «η επιδημία εξαπλώνεται γρήγορα και εξαπλώνεται παντού», κάτι που οδήγησε τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να κηρύξει το τρίτο εθνικό lockdown. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 55%, φτάνοντας περίπου τα 38.000 την ημέρα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η αύξηση στο Βέλγιο ήταν 95%, στη Γερμανία 75% και στην Ολλανδία 48%. Σε έναν βαθμό, αυτές οι αυξήσεις αντανακλούν το γεγονός ότι σε αυτές τις χώρες γίνονται ‒πια‒ περισσότερα διαγνωστικά τεστ. Βασικός «πυροδότης» του τρίτου ευρωπαϊκού πανδημικού κύματος θεωρείται η ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής Β.1.1.7 του κορονοϊού, που ανιχνεύτηκε αρχικά στην Αγγλία πέρυσι.

Στη Γερμανία, την πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης, «από τα μέσα Μαρτίου περισσότεροι από 1.000 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ της χώρας», σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής δρ Κρίστιαν Καραγιαννίδη, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Εντατικολόγων. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι αν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό, «θα φτάσουμε στα όρια της δυναμικότητάς μας σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες». Καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάζονται και σταδιακά αποκτούν προστασία, ολοένα νεότεροι ασθενείς με Covid-19 μάχονται για τη ζωή τους στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, κάτι που έχει διαπιστωθεί και στην Ελλάδα. Στην Ισπανία και την Ιταλία η κατάσταση εμφανίζει ανάλογη επιδείνωση, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Γιατρών, δρ Τζιοβάνι Λεόνι. Στην Πολωνία το τρίτο κύμα έχει αποδειχτεί χειρότερο από τα προηγούμενα δύο, με τα νέα κρούσματα κάθε μέρα να σημειώνουν απανωτά ρεκόρ και το σύστημα υγείας της χώρας να δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι είναι πια περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Το στοίχημα είναι η αύξηση των εμβολίων

Από τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Ουγγαρία έχει τους περισσότερους θανάτους από κορονοϊό ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας διεθνώς. Στη Σλοβακία τα κρούσματα έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, ενώ μόνο στην Τσεχία ‒έπειτα από πολύ αυστηρό lockdown‒ αρχίζουν να εμφανίζουν πτωτική τάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι τόσο γρήγορη η εξάπλωση της βρετανικής παραλλαγής Β.1.1.7, που πια στην Ευρώπη περίπου τρία στα τέσσερα νέα κρούσματα (το 75%) οφείλονται σε αυτήν, και το ποσοστό εμφανίζει συνεχώς ανοδική τάση.

Οι Ευρωπαίοι «ποντάρουν» στην αύξηση των εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού του ευρωπαϊκού πληθυσμού, που σήμερα βρίσκεται περίπου στο 12,5%. Οι παραδόσεις αναμένεται να αυξηθούν, από 107 εκατομμύρια δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021 στα 360 εκατομμύρια στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τα 55 εκατομμύρια αφορούν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson). Εάν τα πράγματα πάνε καλά, θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ‒περίπου 255 εκατομμύρια άνθρωποι‒ έως τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ολικά lockdown συναντούν αυξανόμενη αντίσταση. Όπως ανέφερε ο επιδημιολόγος Μαρτίν Μπλασιέρ του Γαλλικού Συμβουλευτικού Οργανισμού για θέματα Δημόσιας Υγείας, Public Health Expertise, «η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση μόλις συνειδητοποιούν ότι είναι αδύνατο να βάλουν σε lockdown τις χώρες τους. Οι άνθρωποι τρελαίνονται, καθώς δεν θέλουν να μείνουν άλλο στο σπίτι». Αυτό είναι το πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα, κατά τον Μπλασιέρ. Η Ευρώπη πρέπει να βασιστεί κυρίως στην τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και στα αυξημένα διαγνωστικά τεστ. Κι αυτό συνεπάγεται αυξημένη υπευθυνότητα των πολιτών.

 

Στοιχεία από: amna.gr