Ο ιός SARS-CoV-2 ναι μεν μπορεί να μεταλλαχθεί, ωστόσο μια συγκεκριμένη μετάλλαξή του έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες. 

Μια μετάλλαξη του κορονοϊού εμφανίζει τη δυνατότητα να διαφεύγει της εξουδετερωτικής δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των αντισωμάτων του.

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας τα δείγματα που έχουν λάβει από ασθενείς κατάφεραν να βρουν χιλιάδες μεταλλάξεις για το γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, με την ονομασία Ν439Κ, επηρεάζει την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των αντισωμάτων αλλά και πολλών εμβολίων.

Ελπιδοφόρα τα μονοκλωνικά αντισώματα 

Επιστήμονες διαφόρων χωρών, με επικεφαλής τον δρ Ντέιβιντ Ρόμπερτσον του Κέντρου Έρευνας Ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκοτία, οι οποίοι έκαναν εργαστηριακά πειράματα και τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, βρήκαν ότι η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να εμποδίσει τη δράση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Ανάμεσα σε αυτά τα ισχυρά αντισώματα που η μετάλλαξη εξασθενεί είναι τόσο αυτά που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στον οργανισμό των ανθρώπων που ανάρρωσαν από τον Covid-19 όσο και ορισμένα ελπιδοφόρα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσονται ως θεραπείες κατά του κορονοϊού.

Ανάγκη για μοριακή επιτήρηση 

Η μετάλλαξη Ν439Κ έχει ανιχνευτεί περισσότερο από δύο φορές και έχει εντοπιστεί να κυκλοφορεί σε 12 χώρες. Ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταλλάσσεται για να διαφεύγει από την ανοσιακή αντίδραση, έχει όμως συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων με αντισώματα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για συνεχή μοριακή επιτήρηση του κορονοϊού με σκοπό τη χρήση των φαρμάκων.

Με πληροφορίες από το: nature.com, biorxiv.org