Σύμφωνα με ανακοίνωση της υγειονομικής υπηρεσίας Anvisa ένας εθελοντής του εμβολίου για την Covid-19 της εταιρίας AstraZeneca, απεβίωσε. 

Η υπηρεσία δεν γνωστοποίησε την υπηκοότητα του. Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής του εμβολίου AstraZeneca, ο εθελοντής ήταν Βραζιλιάνος.

Συνεχίζονται οι δοκιμές παρά τον θάνατο του εθελοντή

Σε δεύτερη ανακοίνωση, η Anvisa, πρόσθεσε πως η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα συνεχιστεί, παρά τον θάνατο του εθελοντή. Η υπηρεσία δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο, επικαλούμενη το απόρρητο των πρωτοκόλλων.

Δεν μετείχε στο ενεργό σκέλος της κλινικής δοκιμής του εμβολίου AstraZeneca

Λίγες ώρες αργότερα, πηγή με γνώση της κατάστασης τόνισε ότι η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα είχε διακοπεί αν ο εθελοντής ο οποίος απεβίωσε μετείχε στο ενεργό σκέλος της.

Η δήλωση αυτή ενδέχεται να σημαίνει ότι ο εθελοντής μετείχε στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για την Covid-19 αλλά ένα άλλο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορoνοϊό.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

Πηγή: Bloomberg.com