Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 35-39 ετών με όλα τα εμβόλια

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 35-39 ετών με όλα τα εμβόλια

Αύριο, Τετάρτη 26/5, ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα  διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 – Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Είχε προηγηθεί  το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια και μέχρι στιγμής 145.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το 21% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό με τα ραντεβού ξεπερνάει το 45%, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Έκανε λόγο για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, δεδομένου του χρονικού διαστήματος που είναι ανοιχτά τα ραντεβού γι’ αυτή την ομάδα.

Εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το ποσοστό το οποίο έχει ήδη εμβολιαστεί είναι στο 65% και μαζί με τα ραντεβού ανέρχεται στο 67%. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 έχει εμβολιαστεί το 66% και θα ανέλθει στο 70% με τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 75 -79 το 76% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 81,75% εάν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 66% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 76% με τα ραντεβού. Στους  65-69 το 57,5%  έχει ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 76,35% με τα ραντεβού. Η ηλικιακή ομάδα 60-64 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση σε ποσοστό 59% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 70,5%. Στην ηλικιακή ομάδα 55-59 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 40,5% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 66%. Στην ηλικιακή ομάδα 50-54 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 41,2% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει στο 61%. Στην ομάδα 45-49 έχει ήδη εμβολιαστεί το 26% με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό θα ανέλθει στο 56% αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού. Σε σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν ως εξής: στο ιατρικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%, ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στους μισθωτούς των ιδιωτικών νοσοκομείων, είναι 88%. Το νοσηλευτικό προσωπικό για το Ε.Σ.Υ. είναι στο 63% και 62% για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το λοιπό προσωπικό είναι στο 60% στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και 63% στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Covid-19

Σχετικά με  το είδος των εμβολίων που έχουν γίνει, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με το εμβόλιο της Pfizer έχουν εμβολιαστεί 2.100.000 πολίτες, με της Moderna 307.000 πολίτες, με της AstraZeneca 740.000 πολίτες και με της Johnson & Johnson περισσότεροι από 80.000 πολίτες.

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Η δυναμικότητα και ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνονται σταδιακά και μέχρι στιγμής ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μία δόση στα νησιά είναι 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέβηκε στο 20%, είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μίλησε για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εμβολιαστική κάλυψη της Σαντορίνης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς από το 11% στο 25% και τη Σύρο από το 12% στο 23%. Για την εβδομάδα που διανύουμε, στα 19 νησιά  η συντριπτική πλειονότητα των ραντεβού ξεπερνάει το 90%. Ο κ. Θεμστοκλέους αναφέρθηκε όμως και σε πέντε νησιά στα οποία η πληρότητα των ραντεβού είναι κάτω από 35% και είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλονιά.

Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς σε όσους νόσησαν με Covid-19

Αναφερόμενος στους πολίτες που έχουν νοσήσει και μπορούν, πλέον, να εμβολιαστούν με μία δόση έπειτα από 6 έως 12 μήνες, είπε ότι αν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό έπειτα από έξι μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός και έχει καταχωριστεί στο Μητρώο. Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την Τρίτη, ημέρα που θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους, τότε αυτόματα θα ακυρωθεί το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί  να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό έπειτα από έξι μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ένα SMS θα σταλεί στους έξι ακριβώς μήνες, για να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Αν ο πολίτης νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερη δόση σε διάστημα 6-12 μηνών.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.