fbpx
Ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους

Ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους

Πολύς ο λόγος για τη χρήση της μάσκας από το Φεβρουάριο και εντεύθεν που ο κορoνοϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας.

Οι ειδικοί έκτοτε άλλαξαν πολλές φορές γνώμη και μας μπέρδεψαν κατά καιρούς για το αν και πότε πρέπει να τη φοράμε.  Δεν το έκαναν επί σκοπώ, απλά τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν με έναν πρωτόγνωρο ιό και ως εκ τούτου η επιστήμη και οι σοβαροί της εκπρόσωποι τα ακολουθούν κατά πόδας. Η αρχική προσέγγιση από τις δημόσιες αρχές υπήρξε ασαφής και αμφιλεγόμενη και για πολλούς σχετίζεται με την μη επάρκεια διαθέσιμου υλικού, σχολιάζει ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), Γιάννης Κυριόπουλος  «Σε πρώτη φάση το μήνυμα ήταν ότι δεν χρειάζεται παρά μόνον στους υγειονομικούς, στην συνέχεια επεκτάθηκε και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ ακολούθως συμπεριέλαβε τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς συνάθροισης (μεταφορές, εστίαση, κά). Στο πλαίσιο αυτό, η ασάφεια ή και το «διπλό μήνυμα» που εκπέμπεται, για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, δρα υπονομευτικά στην επίτευξη μιας εκτεταμένης ή και καθολικής χρήσης, ώστε να ελεγχθεί η επιδημία».

 Η προστασία των ματιών μειώνει τη μετάδοση κατά 78%

Αν κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε και οι δύο μάσκα, έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα ) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα, τότε οι πιθανότητες μόλυνσης αυξάνονται στο 50-75%, μας πληροφορεί  ο  καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ,  και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της  Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αποτελέσματα από έγκυρα ερευνητικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι εκτός από τη χρήση μάσκας,  η προστασία των ματιών μειώνει τη μετάδοση κατά 78%.  Εάν το 95% των Αμερικανών φορούσε μάσκα δημοσίως,  θα μπορούσαν να αποτραπούν  33.000 θάνατοι έως την 1η Οκτωβρίου, εκτιμά  το Ινστιτούτο Μετρήσεων  και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation IHME)  του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Διεθνή ποσοστά συμμόρφωσης στη χρήση μάσκας

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο υγείας,  η χρήση μάσκας έχει  αυξηθεί δραματικά από τον Μάρτιο, σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά,  τα ποσοστά της χρήσης παραμένουν σχετικά χαμηλά στις ΗΠΑ, τον Καναδά, αλλά και τη Βόρεια Ευρώπη.  Σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, παρατηρείται μία διακύμανση από 15% πχ στο Τενεσί έως 62% στη Μασαχουσέτη. Τα ποσοστά χρήσης μάσκας στη Βόρεια Ευρώπη είναι σημαντικά χαμηλότερα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 11,5% των ατόμων,  αναφέρουν ότι φορούν μάσκα. Η χαμηλότερη αναφερόμενη χρήση βρίσκεται σε σκανδιναβικές χώρες, με μόνο το 1% του πληθυσμού σε Δανία, Νορβηγία και  Σουηδία να απαντά καταφατικά. Χαμηλά ποσοστά χρήσης μάσκας παρατηρούνται επίσης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. (Ένα φαινόμενο που πιθανότατα εξηγείται λόγω των σχεδόν μηδενικών ποσοστών κρουσμάτων). Στον αντίποδα βρίσκεται η  Λατινική Αμερική, όπου η Χιλή έχει τη μεγαλύτερη αναφερόμενη χρήση  μάσκας, που φτάνει σε ποσοστό 93%, ακολουθούμενη από τη Γουατεμάλα (92%), το Περού (90%) και τη Βολιβία (90%).Στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, αναφέρονται επίσης υψηλά ποσοστά χρήσης μάσκας. Στην Αφρική, υπάρχει ευρύτερη διακύμανση μεταξύ των χωρών, με ποσοστά χαμηλά όπως στο Σουδάν που η χρήση μάσκας φτάνει στο 21% ενώ το  85% αγγίζει η αναφερόμενη χρήση μάσκας στην επαρχία Gauteng της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο «έχουν διαμορφωθεί δυο υποσύνολα στον δυτικό κόσμο, το πρώτο το «αγγλοσαξωνικό» (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία) με χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης, ενώ στο δεύτερο το «ευρωπαϊκό» (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) οι επιδόσεις είναι καλύτερες, όπως εξάλλου και οι πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας. Στον αντίποδα, στο «ασιατικό» πρότυπο η χρήση μάσκας (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, κά.) έχει καθολική εφαρμογή».

Η ευρεία χρήση μάσκας μπορεί να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα

Στην Ελλάδα πάντως σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης) τα σχετικά ποσοστά είναι χαμηλά και διαμορφώνονται στο επίπεδο του 30%. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας συζητούν την εφαρμογή της υποχρεωτικής  χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα μας, με το άνοιγμα του τουρισμού, και υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας. Σε όλο αυτό το πλαίσιο είναι  χαρακτηριστική και η δήλωση του  κορυφαίου επιδημιολόγου Δρ. Αντονι Φάουτσι  την περασμένη εβδομάδα στο Καπιτώλιο: «Σχέδιο 1 μην συγχρωτίζεστε. Σχέδιο 2. Αν συγχρωτιστείτε σιγουρευτείτε ότι φοράτε τη μάσκα σας».  Εν τω μεταξύ  ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, εκτιμούν ότι μεταξύ 8 Απριλίου και 15 Μαΐου,  230.000-450.000 Covid-περιστατικά  απετράπησαν, λόγω χρήσης μάσκας. Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δεδομένης της αποτελεσματικότητας των μασκών για τη μείωση της μετάδοσης, υπογραμμίζοντας ότι η ευρεία χρήση τους έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της πανδημίας και σε πολλές περιοχές του πλανήτη,  να αποτρέψει την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος. Ωστόσο σύμφωνα με επιστήμονες της Mayo Clinic, παιδιά κάτω των δύο ετών και  άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, δεν πρέπει να φοράνε υφασμάτινες μάσκες.

Γερμανία: Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τροχοπέδη στην κατανάλωση

Την ίδια ώρα έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Άλενσμπαχ, συμπεραίνει ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα γίνεται τροχοπέδη για την κατανάλωση στη Γερμανία. Η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρενάτε Κέχερ, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche ανέφερε ότι στα δύο τρίτα των καταναλωτών η μάσκα καταστρέφει την απόλαυση των αγορών. Η απροθυμία να φορέσουν μάσκα είναι ακόμη πιο έντονη στις γυναίκες παρά στους άνδρες: 71% των γυναικών και 65% των ανδρών καταναλωτών αγοράζουν σήμερα μόνο τα απολύτως αναγκαία ακριβώς διότι δυσανασχετούν με τη μάσκα. Η Κέχερ προσθέτει ακόμη ότι «τα τρία τέταρτα των πολιτών θα ξαναπήγαιναν ευχαρίστως σε εστιατόρια και καφετέριες, προς το παρόν όμως, μόνο το 24% έχει διάθεση να ξαναρχίσει αυτήν την αγαπημένη συνήθεια, υπό τις παρούσες συνθήκες». Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε πριν από μερικές βδομάδες  τις οδηγίες του, συστήνοντας στις κυβερνήσεις να ζητήσουν από όλους τους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες σε δημόσιους χώρους, όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της Covid-19, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Η καθολική χρήση μάσκας χρυσή τομή ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία

Παρόλα αυτά το εγχείρημα δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε πολλές χώρες, αναφέρει ο κ. Κυριόπουλος, επισημαίνοντας ότι η χρήση μάσκας και η προστασία των ματιών προφανώς έχει δυσκολίες εφαρμογής και αρνητικές επιπτώσεις στις συναλλαγές  και την κατανάλωση. «Η καθολική χρήση της μάσκας παραμένει προτεραιότητα και  «χρυσή τομή» ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία, αντί μιας εκτεταμένης ή μερικής επιστροφής σε άλλα  περιοριστικά μέτρα».  Όσο πάντως ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο αυξάνει  και η δυσφορία κάποιων από αυτούς που υποχρεούνται να φορούν μάσκα, όπως πχ  εργαζόμενοι σε κομμωτήρια ή παραλίες, όπου οι συνθήκες, ομολογουμένως, είναι αρκετά δύσκολες. Η γκρίνια σαφώς δεν βλάπτει το κοινό όταν γίνεται πίσω από τη μάσκα. Όταν όμως ο μουσάτος μοναστηριακού τύπου -καθότι και μόδα-  επιχειρηματολογεί μεγαλοφώνως και ο πελάτης αισθάνεσαι τα σταγονίδια να πέφτουν πάνω του βροχή,  ναι τότε θα πρέπει ανερυθρίαστα να του ζητήσει να φορέσει τη μάσκα. Κι αν δεν δεχτεί να προχωρήσει στα δέοντα. Δεν είναι ούτε θέμα μαγκιάς ούτε επιβολής. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, που αν δεν προσέξουμε, ωσονούπω ίσως όλοι χρειαστεί να φοράμε μάσκα, ακόμη και στην παραλία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.