fbpx
Είναι ευάλωτοι οι άνθρωποι με AIDS στο εμβόλιο κατά της COVID-19;

Είναι ευάλωτοι οι άνθρωποι με AIDS στο εμβόλιο κατά της COVID-19;

Υπάρχουν ορισμένοι υποψήφιοι του εμβολίου κατά της COVID-19, οι οποίοι θα μπορούσαν να βρεθούν εκτεθειμένοι στο AIDS.

Δεν κρύβουν την ανησυχία τους, ερευνητές που το 2007 έμαθαν ότι ένα πειραματικό εμβόλιο για τον HIV είχε αυξήσει σε μερικούς ανθρώπους τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS. Αυτές οι ανησυχίες έχουν διεισδύσει στο πλαίσιο του αγώνα για το εμβόλιο για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, οπότε οι ερευνητές προειδοποιούν. 

a syringe

Πειραματικά εμβόλια

Ορισμένα εγκεκριμένα και πειραματικά εμβόλια έχουν ως ραχοκοκαλιά μια ποικιλία αδενοϊών, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, αλλά συχνά είναι ακίνδυνα. Η δοκιμασμένη δοκιμασία εμβολίου HIV χρησιμοποίησε ένα κατασκευασμένο στέλεχος γνωστό ως αδενοϊός 5 (Ad5) για να μεταφέρει στο σώμα το γονίδιο της επιφανειακής πρωτεΐνης του ιού του AIDS. Σε τέσσερα υποψήφια εμβόλια COVID-19 που βρίσκονται τώρα σε κλινικές δοκιμές σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ad5 χρησιμεύει επίσης ως «φορέας» που μεταφέρει στο επιφανειακό πρωτεϊνικό γονίδιο του SARS-CoV-2, την ιογενή αιτία της πανδημίας. δύο από αυτές έχουν προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας, μελέτες αποτελεσματικότητας φάσης III στη Ρωσία και το Πακιστάν.

Η αναφορά COVID-19 της Science υποστηρίζεται από το Κέντρο Pulitzer και το Ίδρυμα Heising-Simons.

Στο τεύχος του The Lancet τέσσερις βετεράνοι ερευνητές υψώνουν μια προειδοποιητική σημαία για αυτούς τους υποψήφιους για εμβόλια COVID-19, αναφέροντας την εμπειρία τους σχετικά με τη διεξαγωγή μιας δοκιμασμένης με εικονικό φάρμακο δοκιμής εμβολίου για το AIDS που ονομάστηκε STEP. Μια ενδιάμεση ανάλυση του STEP διαπίστωσε ότι άντρες χωρίς περιτομή που είχαν φυσικά μολυνθεί με Ad5 πριν από τη λήψη του εμβολίου έγιναν ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό του AIDS. Το εμβόλιο, το οποίο κατασκευάστηκε από τη Merck, ήταν η κύρια ελπίδα για μια αναζήτηση 20 χρόνων για ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να αποτρέψει τον ιό HIV. Αλλά μετά την εμφάνιση των αποτελεσμάτων STEP, το πεδίο πήγε σε μια ουρά. «Χρειάστηκε μια δεκαετία για να ανακάμψει», λέει ένας από τους συν-συγγραφείς της αλληλογραφίας Lancet, Lawrence Corey του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Fred Hutchinson.

Ο Corey, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του δικτύου πρόληψης COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες που δοκιμάζει εμβόλια κατόπιν αιτήματος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, λέει ότι αυτός και οι συν-συγγραφείς του δημοσιοποιήθηκαν επειδή τα εμβόλια COVID-19 με βάση το Ad5 ενδέχεται σύντομα να δοκιμάζονται σε πληθυσμούς με υψηλό επιπολασμό HIV και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερο κίνδυνο τυχαίας μόλυνσης κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής. «Αν ήμουν σε μια υποσαχάρια αφρικανική χώρα και πήρα μια απόφαση για το τι θα ήθελα για τη χώρα μου για γενικό πληθυσμό χρήση ενός εμβολίου SARS-CoV-2, δεν καταλαβαίνω γιατί θα επέλεγα ένα φορέα Ad5 [εμβόλιο] όταν υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές επιλογές», λέει ο Corey.

Τα πιθανά εμπόδια

Μια από τις κυριότερες ανησυχίες είναι ότι οι κορονοϊοί τείνουν να μη δημιουργούν μακροχρόνια ανοσία. Περίπου το ένα τέταρτο των κοινών κρυολογημάτων προκαλούνται από ανθρώπινους κορονοϊούς, όμως η ανοσολογική αντίδραση υποχωρεί τόσο ραγδαία που οι ίδιοι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από την ίδια ασθένεια την αμέσως επόμενη χρονιά.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν πρόσφατα δείγματα αίματος ασθενών που έχουν αναρρώσει και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG – εκείνων που ευθύνονται για την πιο μακροχρόνια ανοσία – αυξάνονται πολύ κατά τον πρώτο μήνα της λοίμωξης, όμως έπειτα αρχίζουν να μειώνονται και πάλι.

Το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό από μια ήπια λοίμωξη, όμως ακόμη δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τον βαθμό στον οποίο θα υπερέχει. Αν καταλήξει να προσφέρει προστασία μόνο για ένα χρόνο, ο ιός αναμένεται να επιβιώσει για πολύ καιρό ακόμη.

AIDS

Πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια, οι επιστήμονες ταυτοποίησαν τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS. Μέχρι σήμερα, εξακολουθούμε να μην διαθέτουμε εμβόλιο για την ασθένεια. Ο ιός που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό εντοπίστηκε το 1943, όμως το εμβόλιο που τον καταπολεμά εγκρίθηκε μόλις πέρσι – και ακόμη και τότε εκφράζονταν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να χειροτερεύει την εξέλιξη της ασθένειας για ορισμένους ασθενείς.

Η γενετική σταθερότητα του ιού έχει επίσης τεράστια σημασία. Ορισμένοι ιοί, όπως αυτός της γρίπης, μεταλλάσσονται τόσο γρήγορα ώστε να αναγκάζουν τους επιστήμονες να δημιουργούν νέα εμβόλια κάθε χρόνο. Η ραγδαία μετάλλαξη του HIV είναι σημαντικός παράγοντας που αποτρέπει την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου.

Μέχρι στιγμής, ο κορονοϊός φαίνεται πως είναι αρκετά σταθερός, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν εμφανιστεί μεταλλάξεις. Αν μεταλλαχθεί υπερβολικά, τα αντισώματα που θα αναπτύσσονται από το εμβόλιο ίσως να μην είναι ικανά να αδρανοποιήσουν επαρκώς τον ιό ώστε να αποτρέψουν τη λοίμωξη.

Πηγή: Sciencemag.org

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.