Η στεφανιογραφία ή καρδιακός καθετηριασμός όπως αλλιώς λέγεται, είναι διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται σε άτομα που έχουν πιθανή ή βέβαιη καρδιακή νόσο. Δεν αποτελεί χειρουργείο αλλά επέμβαση. Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση, είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένας λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος.

Η στεφανιογραφία γίνεται για να διαγνωσθεί η θέση των στενώσεων ή αποφράξεων 

Η στεφανιογραφία γίνεται με τοπική αναισθησία. Ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας (καρδιακός καθετήρας) εισέρχεται συνήθως από τη μηριαία αρτηρία ή και φλέβα που εντοπίζονται στη βουβωνική περιοχή, προωθείται και φθάνει στην καρδιά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις για ιατρικούς λόγους μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί η μηριαία αρτηρία και ο καθετήρας να εισαχθεί από τη βραχιόνιο αρτηρία που βρίσκεται στον αγκώνα, ή την κερκιδική αρτηρία που βρίσκεται στον καρπό του χεριού.

Με τη βοήθεια των ακτίνων Χ και σκιαγραφικής ουσίας φωτογραφίζονται οι 3 κύριες στεφανιαίες αρτηρίες. Επίσης γίνεται μέτρηση των πιέσεων στις κοιλότητες της καρδιάς και μελετάται η λειτουργία του καρδιακού μυός και των καρδιακών βαλβίδων.

Διαδικασία 

• Εξέταση από καρδιολόγο

• Ηλεκτροκαρδιογράφημα

• Ακτινογραφία θώρακος

• Αιμοληψία

Η διάρκεια της στεφανιογραφίας συνήθως δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά.

bigstock Protect Health Healthcare 82271762

Η στεφανιογραφία στις μέρες μας θεωρείται πολύ ασφαλής εξέταση 

Πολλοί ασθενείς προβληματίζονται για το αν πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιογραφία φοβούμενοι τον κίνδυνο. Αυτός είναι πάρα πολύ μικρός αλλά όχι μηδενικός (θάνατος σε λιγότερο από 0,1%, και εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή μεγάλη αιμορραγία κάτω από 0,3%), όπως άλλωστε και σε κάθε επεμβατική διαγνωστική πράξη.